Банер
10616142_10203031146567150_5063189959696038187_n.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Чувствителната кожа
Написано от Румяна Алексиева   
Неделя, 15 Юли 2007 00:00
Не се предоверявайте на разпространените мнения, но и не игнорирайте всички!

Чувствителната кожа може да бъде сериозно изпитание – в повечето случаи (но не само) за жените. Специалистите смятат, че ако не да се доверяваме прекалено много на разпространените митове, всеки е способен да поддържа кожата си в съвсем добро състояние.

Мит 1: Чувствителната кожа са наследява.
Това е истина. Природата “награждава” с чувствителна кожа около 12% от жените (при мъжете процентът е съвсем малко по-нисък). Като правило това се светлорусите и рижавите представителки на нежния пол с млечно-бяла кожа и сини или зелени очи. Тяхната кожа има твърде тънък защитен слой и затова тя не може да противостои така успешно на външните и вътрешни дразнители.

Мит 2: Само специалист може да постави диагнозата “повишена чувствителност на кожата”.
Не е вярно. Вие можете и самостоятелно да определите категорията на вашата кожа. Отговорете с “да” и “не” на следните въпроси:

Вашата кожа...
- проявява раздразнение по повод на нова козметика и без стария изпитан крем;
- зачервява се и се бели;
- реагира бързо и рязко на промените във времето – студ, горещина, вятър;
- изсушава са бързо;
- покрита е с едва забележими тънки бръчки и в различните участъци е с различно омазняване.
Ако преобладават отговорите “да”, вашата кожа наистина е много чувствителна. Ако отговорите “не” са повече, това означава, че вашата кожа “капризничи”, но е твърде рано да я определяте като проблемна.

Мит 3: Чувствителната кожа е еднаква при всички.
Не е вярно. Повечето специалисти определят съществуването на 4 вида чувствителна кожа:
- Първият вид негативно реагира на употребата на алкохол, потенциално алергенни хранителни продукти – цитрусови плодове, домати, червена риба, ябълки, шоколад, на резките промени в температурата и на стреса. Появява са зачервяване и сърбеж. Профилактика: специално меню, което не съдържа алергенни продукти и алкохол.
- Вторият вид не обича студа, горещината, вятъра и въздуха от климатик. Усеща се дискомфорт, стегнатост и парене на кожата. Профилактика: преди излизане от дома нанесете върху кожата специален защитен крем, а в стаите с климатик поставете саксии с цветя и съдове с вода.
- Третият вид кожа страда от водните процедури, особено от измиване със сапун и използването на друга декоративна козметика. Появяват се червени лющещи се петна. Профилактика: използвайте лосион за почистване на чувствителна кожа и овлажняващ крем. Веднъж дневно се измивайте без сапун.
- Четвъртият вид чувствителна кожа е свързан с менструалния цикъл и менопаузата. Реакцията е поява на червени петна. Профилактика: при менструацията трябва да потърпите няколко дни и чувствителността ще се намали, но при менопаузата трябва да се посъветвате с лекар и да включите в менюто си специални биологични добавки и витамини.

Мит 4: При чувствителната кожа са нарушени бариерните функции.
Вярно е. При проблеми в работата на защитните механизми се нарушава “системата за отбрана” на кожата, която се осъществява от епидермисът, мастните и потните жлези.

Епидермисът е първата степен на защита и буквално приема всички удари върху себе си. Той е най-важният защитник от всички неблагоприятни фактори. Но недостигът на влага например може да предизвика преминаването на вируси, бактерии и други микроорганизми.
Мастните жлези са друг защитен механизъм. Липидна лента скрива епидермиса и предотвратява повреждането на кожата. Затова недостигът на кожни мазнини прави кожата уязвима. Излишните мазнини - също, защото в големи количества те са способни да предизвикат раздразнение.
Потните жлези са бариера на пътя на инфекциите. Потта “измива” замърсяванията и неутрализира някои видове микроби. Показател на нормалното функциониране на потните жлези на здравата кожа е рН 5,5. Ако киселинният баланс (рН) води до повишена киселинност, роговият слой става отпуснат и раздразнителен и не може да изпълнява пълноценно своите защитни функции.

Мит 5: Чувствителната кожа е не само вродена, тя може да се придобие.
Истина е. 2/3 от жените страдат от “капризите” на кожата поради:
- Прекомерни грижи - много прибягват до крайности и активно тестват върху себе си всички нови продукти. Пилингът, почистването, активните кремове предизвикват раздразнение и зачервяване на епидермиса.
- Междинните сезони - неустойчивото време с резки промени на влажността, налягането и температурата влияе негативно на чувствителната кожа.
- Стресът - поради нервното претоварване кожата започва да реагира неадекватно на обичайните козметични компоненти – мед, растителни екстракти, женшен.
- Медикаментите - съставките на доста лекарства въздействат на кожата и дългото им приемане може да я изведе от равновесие.
- Вредните навици - пушенето, алкохолът, небалансираните диети лишават кожата от витамини и минерали и тя бързо започва да вехне.

Мит 6: При повишена чувствителност всички участъци на кожата на лицето реагират еднакво на дразнителя.
Това не е истина. Зоната между носа и устните и областта около очите реагират най-бързо на всички дразнители – те се зачервяват, отичат, сърбят или се лющят. Свръхчувствителни участъци има не само по лицето, но и на гънката на лакътя, зад ушите, между палеца и показалеца на ръцете.
Спомнете си именно за тези места, ако искате да тествате нов крем.

Мит 7: Чувствителната кожа се нуждае от постоянни грижи.
Истина е. Започнете грижите за чувствителната си кожа с отказа от кафе с голямо съдържание на кофеин, черен чай, сладки газирани напитки, алкохол, никотин. Те стимулират силния приток на кръв към кожата и изострят нейната чувствителност.
Не излизайте от дома си без защита срещу слънцето. Освен крема с УВ-филтър, нанесен върху лицето, носете шапка с периферия и тъмни очила.

Мит 8: Колкото повече средства използваме, толкова по-добре се грижим за чувствителната кожа.
Това не е вярно. Постарайте се да избягвате козметичните продукти, които се нанасят един върху друг.
Достатъчно е сутрин да се измиете със студена вода и да се освежите с тоник за лице и тяло. Преди да излезете на улицата използвайте леко овлажняващо средство с ултравиолетова защита не по-малка от 15 SPF или защитен крем със същите характеристики. Вечер почистете лицето с тоалетно мляко и нанесете тънък слой нощен подхранващ крем.

Мит 9: Най-добрата козметика за чувствителната кожа са растителното масло и сметаната.
Тези средства само ще ви навредят. Специалистите съветват да се използва качествена козметика, която е предназначена специално за чувствително кожа, защото тя има лечебен ефект, който е насочен към намаляване на чувствителността.
За почистване на грима използвайте леко тоалетно мляко, сутрин – лосион, а за подхранването и смекчаването на кожата разчитайте на нощния крем.
Флаконът с успокояващ серум на билкова основа ще премахне за броени минути раздразнението и ще отстрани лющенето но кожата. Първа помощ ще ви окажат и специалните антихистаминови препарати, които ще намалят напрежението в съдовете и ще отстранят зачервяването и отока. Малко количество вода също освежава лицето.

Мит 10: Само специалистите трябва да знаят състава на козметиката за чувствителна кожа.
Това не е правилно. Съставките на козметика не трябва да са тайна за никого.
Чувствителната кожа обича:
- леките растителни масла (жожоба, бадем, авокадо, кайсия, пшеничен зародиш)
- успокояващите компоненти – пантенол, алое вера, екстракт от краставица, зелен чай
- вода от термални източници
- витамин Е
- натурални консерванти -метилпарабен, пропилпарабен, аскорбинова киселина
- физически слънцезащитни филтри - цинков оксид или титанов диоксид
Чувствителната кожа не обича:
- някои растителни съставки – екстракт от розмарин, сандалово дърво, невен
- силно действащите аналози на витамин А – ретиноиди
- минерални масла – вазелин, парафин
- фруктови киселини – АНА-киселини, салицилова
- животинската мазнина ланолин
- изкуствените консерванти – формалдехид
- тежките метали – оловен ацетат
- оцветители и ароматизатори
- спиртове и емулгатори.

Мит 11: Декоративната козметика е противопоказна за жените с чувствителна кожа.
Това не е вярно. Просто избирайте с повече внимание какво купувате.
Следете те да са :
- със знак “хипоалергенен” продукт, който не съдържа водоустойчиви средства
- на “прах”. В състава на сухите сенки, ружа и пудрата има малко раздразващи кожата компоненти.
- на основата на силикона. В състава на тоналния крем той почти не дразни кожата.
- с добър срок на годност.
- чисти. Почистването на всички четки, с които нанасяте грим, е много важно, защото именно в тях се развиват голяма част от микробите, които провокират раздразването на кожата.



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .