Банер
ОДИН.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Лекар в огледалото – II
Написано от Катерина Найденова   
Събота, 01 Септември 2007 00:00

Лекар в огледалото – част IV
Лошата коса не е само въпрос на козметика. Снимка: СВ
Продължаваме да изброяваме различните сигнали, които тялото ни дава, за да ни подскаже, че нещо не е наред със здравето ни.

 

След очите и кожата дойде ред и на косата.

Преждевременно посивяване
Възможна причина: В12-дефицитна анемия

Лисата на витамин В 12 наистина може да доведе до преждевременно посивяване на косата, защото той се грижи за растежа и цвета й.

Когато В12 го няма в тялото, говорим за т.нар пернициозна анемия. Страшно звучи, но лесно се лекува, стига да се открие на време.

В повечето случаи инжекции с витамина ще ви помогнат да се възстановите, а за да не стигате изобщо до лекар и сиви коси, погрижете се в хранителния ви режим да има достатъчно добри източници на витамина.

Тънка, безжизнена коса
Възможна причина: Липса на желязо, проблем с щитовидната жлеза

Казвали сме много пъти, че здравата коса е реултат не само от добра козметика, но и от правилно хранене.

Когато нещо липсва, на косата започва много бързо да й личи. Така става и в този случай – липсата на желязо в организма прави косата да изглежда тънка и безжизнена.

Случи ли се и при вас, първо на лекар, а после в магазина за козметика. Външното третиране няма да помогне много, ако желязото отвътре не достига.

Липсата на желязо се компенсира с правилно хранене и пиене на добавки по лекарско предписание за известно време.

Както и в предишния случай – за предпочитане е изобщо да не страдате от липса на желязо.

Слабата коса на главата и веждите може да е също така знак за ниска активност на щитовидната жлеза.

Проблемът може да бъде установен с обикновен кръвен тест и да се лекува с изкуствено синтезирани хормони. Другите симптоми са суха кожа, умора, загуба на тегло", обяснява лекар от асоциацията на ендокринолозите в САЩ.

След като вече сте огледали добре косата, кожата на лицето и очите, отворете широко уста и кажете „Ааааа". Устните, езика и зъбите също могат да подскажат,ч е нещо не е наред със здравето ви.

Кървящи венци
Възможни причини: Гингивит, бременност, левкимия

„Натрупването на зъбна плака като резултат от лоша хигиена на устата може да причини кървене на венците, познато като гингивит или възпаление на челюстта", обяснява д-р Фил Щемер от лондонска клиника.

„Други възможни причини за кървенето на венците са неправилен хранителен режим, прекалено много алкохол или пикантни храни. Миенето на зъбите два пъти дневно с подходяща паста би трябвало да реши проблема, но консултация със стоматолог не е излишна", допълва той.

Кървенето може да е сигнал и за бременност, макар че със сигурност това ще е един от последните симптоми, по които ще разберете, че чакате бебе. Причината за влошеното здраве на венците през деветте месеца са хормоналните промени, които правят венците по-нежни и по-предразположени към кървене.

В много редки случаи кървенето на венците може да е признак за левкимия. Други симптоми на това заболяване са необоснована умора и отпадналост, инфекции, рязка загуба на тегло, болки в косите и чести синини по тялото.

Разбира се, тези симптоми могат да са сигнал и за нещо много по-тривиално, така че не изпадайте в паника, не си поставяйте диагноза сами, а просто отидете на лекар.

Ранички в устата
Възможни причини: Стрес, недохранване, висока температура, рак

Раничките в устата най-често се получават от прекалено агресивно миене на зъбите с неподходяща четка.

Получават се също и при силен стрес или като резултат от много висока температура.

Липсата на витамин В12, желязо и фолиева киселина могат да доведат до образуване на ранички в устата.

Обикновено минават за около седмица, ако се жабуркате с подходяща вода за уста. Ако не се излекуват след втората седмица, посъветвайте се със специалист. Може раничките да са сигнал за по-сериозно заболяване на устата. Последните три признака на различни заболявания, които можете да откриете като се вгледате внимателно в огледалото, са свързани отново с устните.

Ранички в краищата на устните
Възможни причини: Анемия, диабет

Цепнатинките в краищата на устните се появяват най-често след няколко дни неправилно хранене и липса на желязо.

Ако се случват прекалено често обаче, може да става дума и за постоянно високо ниво на глюкозата в кръвта.

А това означава вероятен диабет.

Другите симптоми на захарната болест са загуба на тегло, жажда и честа нужда от уриниране.

Бледи устни
Възможна причина: липса на желязо, проблеми с щитовидна жлеза, сърдечно заболяване

Липсата на достатъчно кръв в устните е още един от симптомите на липса на желязо и слаба секреция на щитовидната жлеза. Тази жлеза отговаря за производството на червени кръвни телца.

Бледите устни може да също сигнал и за проблеми със сърцето или белите дробове, от които зависи насищането с кислород на органите и тъканите.

Петънца по езика
Възможни причини: гъбична инфекция (млечница), рак

Млечнобелите петна по езика и венците са най-често „приоритет" на бебетата. Заболяването се нарича млечница и се предизвиква от бактерия.

Не е опасно за децата, изисква се лечение от педиатър. Причината е все още слабата имунна система на малките, която не може да се пребори с гъбичките и вирусите, които хвърчат около тях.

От млечница могат да страдат и възрастни хора с отслабена имунна система, както и хора, които са били дълго време на антибиотици.

Ако петънцата не болят, не могат да бъдат премахнати с пръст, не изчезват от само себе си и променят вида си, може да става дума за едни от първите признаци на рак на устната кухина.

Такива петънца трябва да бъдат изследвани от лекар и да се вземат необходимите мерки.

Отново ви подсещаме, че ако и вие имате някой от тези признаци, не трябва да изпадате в паника като си поставяте сами най-тежката диагноза, а да се посъветвате със специалист възможно най-бързо.

Само той ще определи адекватното за вас лечение и скоро ще сте оставили неприятните моменти зад гърба си.



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .