Банер
10922548_1607587916119366_6379954884693221898_n.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

10 МАСОВИ ЗАБЛУДИ ЗА ВИСОКОТО КРЪВНО
Написано от Катерина Найденова   
Четвъртък, 13 Декември 2007 00:00
Артериалната хипертония (известна в разговорния език като повишено кръвно) е специфично заболяване - едва ли не всеки втори човек смята, че страда от нея, но знае как да се справи с болестта без лекарска помощ.
Хипертонията е от заболяванията, които често остават скрити за дълго време.

И като всяко широко разпространено заболяване за него битуват редица заблуди.

1 заблуда: Повишено кръвно има всеки, но от това не се умира
Артериалната хипертония е заболяване, основен признак на което е постоянното повишаване на артериалното налягане, а последствията от това са нарушения във функциите на жизнено важни органи: сърце, кръвоносни съдове, бъбреци, главен мозък.

Днес артериалната хипертония и нейните усложнения под формата на инфаркт, инсулт, увреждане на бъбреците са сред водещите причини за смъртността. При това фаталните последици идват съвсем неочаквано.

2 заблуда: Артериалната хипертония е болест на възрастните хора
Това е донякъде вярно, но болестта бързо се "подмладява". Днес много често случаи на артериална хипертония се срещат и сред хора на около 30 години.

Ако човек е започнал да страда от това заболяване на 30-35 годишна възраст и в продължение на следващите 15 години не е разбрал за това, а следователно не се е лекувал, с настъпването на пенсионната възраст той вече ще страда от сърдечна недостатъчност или ще бъде в рисковата група, предразположена към инсулт.

За съжаление понякога тези хора умират без да дочакат тази пенсионна възраст. За да се открие и предотврати заболяването, всеки човек над 25 години трябва поне веднъж годишно да измерва своето кръвно налягане.

3 заблуда: Основните причини за артериалната хипертония са "лошият" ген и стресът
Наследственият фактор несъмнено играе важна роля. Но сама по себе си наследствената предразположеност не означава, че човек ще се разболее на всяка цена.

Към наследствеността се добавят и други рискови фактори.
Един от тях е злоупотребата със сол. Данните показват, че дори да не подсолява храната си, съвременният човек получава от различни източници до 3 пъти повече сол, отколкото му е необходимо.

Наднорменото натрупване на натрий в организма е един от най-силните рискови фактори за възникването на артериална хипертония.

Безспорно стресът също работи като детонатор, който включва процеса на артериалната хипертония.

Но дори ако на човека, който постоянно се изнервя в работата, шофира в задръствания и т.н., се предоставят идеални условия на живот, неговата хипертония няма да изчезне.

4 заблуда: Хората, страдащи от хипертония, са със зачервени очи и постоянно главоболие
Много от хората, които страдат от артериалната хипертония, не знаят за своето заболяване и всъщност се чувстват добре. А когато възникнат симптомите, обикновено вече е твърде късно за профилактика на заболяването.

Съществуват редица признаци, на които човек, който вече знае, че има хипертония, трябва да обърне сериозно внимание: внезапно влошаване на зрението, намаляване на силите, чувствителност в ръцете и краката, рязко и необяснимо намаляване на количеството урина, задух.

Това не са симптомите на артериалната хипертония, а признаци за това, че болестта вече е дала своите усложнения.

5 заблуда: Всеки си има свои показатели за нормално кръвно налягане
Разбира се, няма правила без изключения, но все пак съществуват определени граници, които специалистите определят като норма - кръвно налягане не по-високо от 140/90 и не по-ниско от 90/60. При наличието на съпътстващи сериозни заболявания, например захарен диабет, нормалната горна граница следва да е 130.

6 заблуда: Всеки човек, който поне веднъж е бил с високо кръвно, страда от хипертония
Разбира се, че това не е така. Артериалната хипертония трябва да се диагностицира от лекар. Артериалното налягане трябва да се измерва, когато пациентът е в състояние на пълен покой. Напълно безполезно е да се мери кръвното на някой, който непосредствено преди това е пил силно кафе, чай или алкохол или е пушил.

Съществуват методи (т.нар. холтер) за автоматично денонощно измерване на артериалното  налягане, като показателите на сърдечния ритъм се записват през цялото денонощие, а след това този запис се разшифрова от компютър.

7 заблуда: Лечението на болестта е само лекарска грижа
Болният също има свои задължения и то не малко. Гаранцията за доброто лечение на артериалната хипертония, както и на всяко друго заболяване, е пълноценното партньорство между лекаря и пациента.

Пациентът трябва да си води дневник за своето здравословно състояние, а по време на изследванията да се постарае да забрави напрегнатия си режим на всекидневна активност. Така определянето на показателите ще е по-точно.

8 заблуда: При високо кръвно трябва да се приемат лекарства, а при нормално – не
Много хора са на това мнение, но за съжаление, веднъж възникнала, хипертонията остава с човека за цял живот. Задължително и редовно трябва да се приемат назначените от лекаря лекарства.

Те действат комплексно и не работят ефективно едно без друго, така че ако виe не ги приемате редовно и едновременно няма да си помогнете особено много.

9 заблуда: Лекарите забраняват и алкохола, и цигарите, и пътуването, и фитнеса
Що се отнася до алкохола, той наистина трябва да се употребява умерено. Една чаша червено вино предпазва стените на кръвоносните съдове. Физическото натоварване също не е забранено, но то трябва да бъде леко и да не предизвиква задух. Всеки трябва разумно да наблюдава и своето тегло.

10 заблуда: Ако трябва да лекуваме своята хипертония, по-добре да направим това със средствата на народната медицина
Нашите предци не са познавали хипертонията. Преди 100 години средната продължителност на живот не е превишавала 40 години, т.е. много малко хора са доживявали до възрастта, когато най-често се проявява болестта.

Освен това преди век не е имало тези проблеми с екологиията и нервното напрежение. За да бъдем съвсем образни - преди цялото семейство се е хранело от една чиния, използвало е една кърпа и т.н., въобще животът е бил съвсем друг и затова не трябва да се опитваме с тогавашните мерки да разрешаваме днешните си проблеми.

zdrave.bg Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2021 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .