Банер
643414d05daa1ae5ae5b089f4bcbfbfa.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Магнезият - минерал срещу стреса
Написано от Администратор   
Сряда, 13 Август 2008 14:42

Магнезият е важен минерал за много от функциите в организма.

 

Неговата основна роля обаче е да се грижи за равновесието на нервната и мускулната системи. За да избегнете умората и стреса, не трябва да лишавате тялото си от магнезий.

Общо, в тялото има около 25 грама от този минерал. 60% от тях са в костите, една четвърт- в мускулите. Останалото се разпределя по равно в мозъка и другите ключови органи като сърцето, черния дроб и бъбреците.

Магнезият помага при разпределянето на сигналите на нервните клетки, при производството на протеини и за регулиране на сърдечния ритъм.

Освен това магнезият регулира работата на стомашно-чревния тракт и именно по тази причина се препоръчва магнезий за бебета, които страдат от колики.

Други хора, които се нуждаят от повече цинк са бременните жени, кърмачките и възрастните хора. При физическа активност също трябва да се приема достатъчно магнезий, защото при потенето се отделя значително количество от него.

Тъй като тялото няма запаси от магнезий, трябва ежедневно да се приемат храни, богати на това вещество.

Повечето растения, включително и ядките, съдържат магнезий. Зърнените храни, зеленчуците и сушените плодове също дават достатъчно от това вещество.

Ежедневно трябва да се консумират зърнени храни и 4-5 плода. За да набавите необходимото седмично количество магнезий е достатъчно да добавите към менюто си два пъти седмично сурови зеленчуци и парче черен шоколад.


МАГНЕЗИЯТ - МИНЕРАЛЪТ С МНОГО И ВАЖНИ ЗАДАЧИ

Магнезият е минерал, който в природата се намира най-често под формата на различни химични съединения с калция. Има го в морската вода, минералните извори и в зеления пигмент на растенията. Общоизвестно е, че магнезият е жизненоважна съставка в човешкия и животинския организъм, както и че е необходим за дейността на около 300 различни ензими.

В човешкия организъм се съдържат средно между 24-30 грама магнезий. Около 60 % от общото съдържание му се намират в костите, 35 % в скелетната и сърдечната мускулатура, а останалата част - в черния дроб, бъбреците и мозъка, както и в еритроцитите.

Равновесието на магнезия в тялото се регулира от червата и бъбреците. Благодарение на резервите в костите и на регулаторния механизъм в бъбреците, тялото може да компенсира недостатъчното внасяне на магнезий и за по-дълъг период от време.

Преди петдесетина години за магнезия са били известни следните три факта:

• че е необходим за растежа
• че е важен активатор на много ензими, участващи в метаболизма
• че се прилага в лечението при прекомерно отделяне на жлъчна киселина и обстипация

Много симптоми, с които е съпроводена липсата на магнезий биват открити едва в по-ново време. Известно е, че при липса на магнезий се появяват отпадналост, мускулни спазми, нарушения в сърдечната дейност, раздразнителност и главоболие. Липсата също може да доведе до засилено съсирване на кръвта, особено при вече увредени кръвоносни съдове.

По-новите изследвания показват, че не бива да се пренебрегва връзката между липсата на магнезий и появата на:

• ангина пекторис и остър инфаркт на миокарда
• увреждания на вътрешните стени на кръвоносните съдове
• нарушен метаболизъм на гликозата
• увеличен оксидационен стрес

Нуждите от магнезий зависят от редица фактори, като например: здравословно състояние на човека, възраст, хранене, консумация на алкохол, стрес, бременност и кърмене, така че дневните количества възлизат на:

• деца 170мг
• младежи 350мг
• жени 280мг
• бременни и кърмачки 350мг
• мъже 350мг


Кога има по-големи нужди от приемане на магнезий ?

Причините за липсата на магнезий са много и различни: възможно е да се дължат на увеличените нужди (във фазата на растеж и развитие, при бременност и стрес), на увеличени загуби (силно повръщане, стомашно разстройство, хронични бъбречни заболявания), недостатъчен прием (гладуване, хранене почти изцяло с млечни продукти или с малки количества белтъчини, мазна храна, "мека" вода), нарушения в храносмилателната система(заболявания на храносмилателната система, хирургическо отстраняване на голяма част от тънкото черво), приемане на определени лекарства (диуретици, сърдечни глюкозиди, прочистващи средства), прекомерно потене, консумация на алкохол.

При нормално хранене дневно се внасят между 180-300мг магнезий. При това трябва да се има предвид факта, че само около 1/3 от магнезия, внесен с храната, може да се резорбира в тялото. Изкуственото наторяване води до обедняване на почвата откъм магнезий, а също така и на растенията, а по тази причина и ние внасяме в организма си прекалено малки количества от този минерал.

Допълнителното обогатяване на храната с този минерал се препоръчва също така при превенцията на сърдечни заболявания и атеросклероза, високо кръвно налягане, диабет, нервно напрежение, раздразнителност и безпокойство, нарушения в съня, бременност и кърмене, както и за превенция на мигрената.

Предозирането на магнезия не е причина за безпокойство при здрави хора с нормални бъбречни функции, тъй като той постепенно се резорбира, а излишъкът се отделя равномерно с урината и изпражненията.

Магнезият е активатор на обмяната на веществата и е необходим за дейността на около 300 ензима. Липсата му винаги е съпроводена и с липса на калций. Щом съдържанието на магнезий в тялото намалява, расте нивото на холестерола в кръвта, тъй като магнезият отговаря за метаболизма на мазнините и синтеза на белтъчините.

МАГНЕЗИЙ (Mg) - 70 % от магнезия се намират заедно с калция в костите. Останалите 30 % се намират в меките тъкани и телесни течности. Той придава твърдостта на зъбния емайл, необходим е за функциите на нервите, мускулите, особено тези на сърцето.

Той подпомага абсорбцията и метаболизма на калция, фосфора, натрия и калия, участва в усвояването на витамините от В -комплекс, С и Е. Липсата му често се забелязва при диабетици, сърдечно болни, хронични алкохолици, при панкреатит (възпаление на панкреаса), цироза на черния дроб, бъбречни заболявания, атеросклероза, както и при богато на въглехидрати хранене.

При липса на магнезий се наблюдава ускорено натрупване на калций в бъбреците, кръвоносните съдове и сърцето, не са редки случаите когато се появяват и съсиреци. Магнезият влияе много добре при мигрена и предменструално напрежение.

Сред причините за липсата му в организма са: стресът, неадекватното хранене, нарушения в абсорбцията, алкохолизъм, диабет, продължителна употреба на диуретици и лаксативи, онкогенни препарати, антибиотици (гентамицин), както и интоксикация с алуминий, берилий и фосфати.



БОГАТИТЕ НА МАГНЕЗИЙ ХРАНИ ПОВИШАВАТ НАСТРОЕНИЕТО

Без магнезий организмът ни трудно работи, затова е добре да му доставим необходимото количество от този минерал. Истината е, че не можем без него.

Заедно с калция, калия и натрия той е един от четирите важни елемента, необходими за правилното биологично функциониране на човешкия организъм. Участва в над 300 ензимни реакции. Влиза в състава на скелета, мускулите, тъканите на сърцето, панкреаса, черния дроб, надбъбречните жлези и кръвта.

Според учените само 30-40% от магнезия, който приемаме, се усвоява. Ако превишим необходимото количество от минерала, излишъкът се изхвърля. Ако пък магнезият, който получаваме, е по-малко, отколкото трябва да бъде, бъбреците правят всичко възможно, за да съхранят максимално количество от него.

Обикновено медиците препоръчват да се консумира много калций, защото той предпазва от развитието на остеопороза (чупливост на костите). Те обаче предупреждават, че прекомерният прием на калций пречи за усвояването на магнезия, а той е не по-малко важен за здравето на човека.

Има огромна връзка между липсата на магнезий и сърдечно-съдовите заболявания. Доказано е, че хората, които пият минерална вода, богата на магнезий, са по-малко предразположени към инфаркти. Недостигът на магнезий увеличава риска от аритмия и от тромбоза. Според специалистите всеки ден трябва да доставяме по 6 мг магнезий на килограм от теглото си.

Спортистите и възрастните хора се нуждаят от повече, но бременната жена е тази, която има най-голяма нужда от магнезий. Дефицитът на магнезий при бременните може да доведе до хипертония, преждевременно раждане или забавяне на развитието на плода, обясняват лекарите.

Мегнезият присъства в сравнително малко, предимно висококалорични продукти - шоколад, бобени храни, пълнозърнест хляб.

Единствено скаридите са храна, богата на магнезий и бедна на калории. Когато магнезият липсва, се чувстваме по-тревожни, по-нервни, по-раними и чувствителни. Приемането му в повишени количества повишава самочувствието и настроението.



ТЪНКИ ПОДРОБНОСТИ ЗА МАГНЕЗИЯ

При разглеждане на проблема, свързан с установяване и поддържане на електролитния баланс, необходимостта да се поддържат оптимални нива на магнезий често се подценява. Магнезият може да повлияе положително тренировката за високи спортни постижения и да стимулира няколко анти-катаболни функции.


Магнезият има анаболен и анти-катаболен ефект

Магнезият има анаболно влияние и играе съществена роля в производството на аденозин трифосфат /АТФ/. За да се предизвикат оптималните анаболни реакции в мускула е важно да се поддържат високи нива на АТФ.

Доказано е, че той е необходим и за синтеза на протеина, тъй като играе важна роля във възпроизводството на ДНК и РНК. Освен това, с анаболния му профил са свързани и редица негови антикатаболни характеристики. Те включват предпазване от крампи, намаляване на кръвното налягане и от там намаляване на риска от сърдечен удар и инсулт.

Трябва също да отбележим, че отсъствието на адекватни нива на магнезий би довело до сериозно нарушаване на особено важния баланс калия/натрий/магнезий.

Обикновено се прилага уравнението на баланса калий/натрий, но трябва да подчертаем, че в това уравнение трябва да се включи и магнезия, тъй като, ако липсва този жизнено необходим електролит в точно определеното количество, организмът ще бъде подложен на сериозни стресови състояния и опасности.

Те включват виене на свят, ниска кръвна захар, мускулни крампове /острите спазми могат да доведат до сърдечен удар/. Недостигът на магнезий може да предизвика и симптоми, включващи повишено кръвно налягане и сърцебиене!

Той може да предизвика и други симптоми като умора и проблеми, свързани с нарушаване на киселинно-основния баланс. Хроничният недостиг на магнезий може да причини мигрени, астма и потенциално води до остеопороза!

Често, обичайната диета в Северна Америка съдържа далеч по-малко количество от препоръчителната дневна дажба /ПДД/.

Щом като толкова много експерти по здравеопазване и хранене са на мнение, че стойностите на ПДД за остарели и се нуждаят от осъвременяване /в количествено отношение/, е дошло време да се проучи по-задълбочено физиологическата роля на този тъй необходим минерал.


Магнезият играе жизнено важна роля в обмяната на гликозата

Като съпоставяме моето с гореспоменатото становище, е интересно да отбележим, че магнезият играе съществена роля и в обмяната на гликозата като подпомага образуването на мускулния и чернодробен гликоген от гликозата, пренасяна чрез кръвта.

Той участва също и в разграждането на гликозата, на мастните киселини и на аминокиселините по време на енергийната обмяна, като активира нейната важна роля в синтеза на мазнините и протеините и в стабилизирането на невро-мускулната система при преноса на нервните импулси и последвалата ги мускулна контракция!

При едно проучване на консумацията на магнезий е било установено, че голяма част от населението консумира много по-малко отколкото е ПДД. В същото изследване се оказва, че 83% от анкетираните диабетици консумират недостатъчно количество магнезий, а 68% от мъжете и 56% от жените споделят, че консумират само две трети от ПДД.

Този факт буди недоумение, тъй като магнезият играе жизнено важна роля за оползотворяването на инсулина. Инсулиновите нива при пациенти, страдащи от диабет са много по-ниски и, което е много важно, организмът не разполага с готови инсулинови нива за разлика от хората, които не страдат от това заболяване.

Сред останалото население като че ли съществува известно безразличие, най-вероятно поради не съзнаване на огромното значение на магнезия за абсорбирането на другите минерали и за функционирането на сърцето и останалите мускули.

Той е особено важен за спортистите, трениращи с тежести, тъй като осигурява необходимия функционален капацитет на сърцето /сърдечен ритъм, кръвно налягане/. И обратно, недостатъчните магнезиеви нива могат да причинят мускулна умора, крампове и тремор и може да предизвикат мигрена, астма и смущения при храненето.

 

Магнезият помага за здрав сън 

Сънят е основна съставна част от живота на човека. Недоспиването води до това, че организмът не може да се възстанови след тежкия работен ден и като следствие - до лошо здраве, намалено внимание, уморен външен вид. А ако успеем да се наспим, точно обратното - и изглеждаме и се чувстваме добре.

Напрегнатият ритъм на живот не способства за нормалния сън. След тежкия ден, ти се струва логично да спиш "като заклан". Но в леглото започваш да се въртиш и да мислиш за всичко онова, което предстои на следващия ден.

Магнезият е един от най-важните микроелементи в нашия организъм, който може да помогне при проблеми със съня. Той играе важна роля в работата на централната нервна система, като осигурява нормалната нервно-мускулна проводимост и е в основата за енергийния обмен. Затова при недостиг на магнезий човек се уморява бързо, става раздразнителен, нарушава се неговият сън, а жените стават ревливи.

Магнезият постъпва в организма с хранителните продукти като пресни плодове, зеленчуци, ядки. За съжаление в съвременното хранене присъстват твърде малко продукти, богати на магнезий.

Широката употреба на полуфабрикати, фаст фууд, газирани напитки и увлечението по диети способстват за извеждането на магнезия от организма. Редица заболявания като диабет, бронхиална астма, зависимост от цигарите, прекомерната употреба на алкохол и приемането на орални контрацептиви също са съпроводени с недостиг на магнезий.

Този микроелемент бързо се изразходва при напрегнатия ритъм на живот, често съпроводен от стрес, физическо и умствено претоварване. Съществува своеобразен порочен кръг: недостигът на магнезий способства за развитието на стреса, който на свой ред засилва потребността на организма от магнезий.

Правилното хранене и здравословният начин на живот ще ви помогнат да се справите със стреса. Увеличете употребата на плодове и зеленчуци (особено тези, които са със зелен цвят), не прекалявайте с кафето и цигарите и по възможност се наспивайте добре.

Добре е да приемате магнезий в съчетание с витамин В6, който увеличава усвояването на микроелемента и засилва всички негови клинични ефекти.

Комбинацията от магнезий и витамин В6 ще ви помогне да се справяте с всекидневните си задължения, както и да подобрите съня си, като запазите доброто настроение и жизнения тонус.


Магнезият напуска организма чрез потта

Преди да побързате да компенсирате загубата му с добавка обаче, се консултирайте с вашия лекар, тъй като прекомерната употреба може да доведе /както е случая и с останалите минерални добавки/ до диария и други стомашночревни разстройства.
*риба

*зрял боб

*зелен фасул

*спанак

*пълнозърнест пшеничен хляб

*овесени ядки

*булгур

*банани

*портокалов сок



ТЕСТВАЙТЕ СЕ

1.Чувствате ли слабост в мускулите?
2.Имате ли проблеми с храносмилателната система, като например неочаквани разстройства?
3.Имате ли чувството, че ръцете и краката ви изтръпват и ви "полазват мравки"?
4.Усещате ли умствена и физическа отпадналост, липсва ли ви енергия?
5.Понякога чувствате ли бодежи в областта на сърцето, чувствате ли се тъжни и подтиснати?

Ако сте отговорили с ДА на 1 до 2 въпроса, вероятно донякъде ви липсва магнезий, от 3 до 5 положителни отговора със сигурност означават, че на организма ви липсва магнезий и задължително трябва да приемате допълнителни таблетки.

 



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .