Банер
202030255321[1].jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

АЮРВЕДА ЗА ВСИЧКИ
Написано от Маг Селена   
Понеделник, 12 Ноември 2007 00:00
Равновесието е здраве, здравето е равновесие. Едно от предимствата на древната аюрведическа медицина е, че може да помогне за профилактика и ранно откриване на заболяванията. Обикновено всички мислят, че болестта започва с появата на първите й симптоми, но според Аюрведа това е последна фаза на проявлението й.

Ако човек познава основните характеристики на тялото (три-доша), механизма на взаимодействието им и степените на дисбаланс на дошите, ще може да предотврати появата на болестите и съпътстващото ги страдание на един много по-ранен етап.

В Аюрведа са описани шест степени на дисбаланс на дошите.

1.Натрупването на дисбаланс е първата степен на заболяването. Тогава то се намира на фина платформа и е трудно да бъде забелязано, ако човек не познава характеристиките на тялото. Неблагоприятните вътрешни и външни въздействия усилват качествата, съответстващи на определени доши и така те излизат от равновесие.

За илюстрация ще използвам два примера с влиянието на годишните времена и храната, съответно като външен и вътрешен фактор за промените в организма. Топлият климат през пролетта и лятото покачва питта-доша и така може да стане причина за дисбаланс в тялото.

Ако са невнимателни, хората с пита конституция, ще използват по това време на годината храни и напитки, които с цялостното си въздействие могат да се превърнат във вътрешен фактор за допълнително засилване на дисбаланса.

Например, пържената храна с пикантен сос и таратор е на пръв поглед безобидно меню, но ако често присъства на лятната трапеза, може да причини излизане от баланс на питта-доша. И обратното – студеният и влажен климат през есента и зимата може да покачи капха-доша.

Ако по същото време, хората с капха конституция често използват в менюто си тестени изделия и сладкиши, ориз и млечни произведения, могат да причинят дисбаланс на капха-доша в тялото.

В допълнение стресът, постоянното напрежение, неуютната среда, недостатъчната почивка, слабото умствено и физическо натоварване, лошата хигиена и редица други неблагоприятни въздействия, в комбинация с описаните по-горе фактори или поотделно, също могат да бъдат сериозни причини за дисбаланса на три-доша.

2.Втората степен в развитие на болестта е усилването на вече съществуващия дисбаланс. Това се получава, тъй като човек не може да предположи какви изменения настъпват в дошите под влияние на възприетия от него обичаен, но неподходящ начин на живот. Нищо неподозирайки, той продължава с навиците си и така усилва дисбаланса в своето тяло.

3.Третата степен е разпространението на повишените доши в тялото. На този етап локално ограничените доши започват да се движат в следствие на продължителното им нарастване. При тази степен на дисбаланс се получава натрупване на дошите в различни тъкани и органи на тялото.

Обикновено те се закрепват на местата, където се образува ама (различни видове отпадъчни вещества, шлак). В този момент настъпват първите леки, но видими симптоми на заболяването. Естествено, ние не обръщаме внимание на тези тревожни сигнали и продължаваме безгрижно своя живот, смятайки, че това са временни неразположения, свързани единствено със заобикалящата ни среда. Така, в очакване нещата да се оправят от само себе си, достигаме до последната фаза на заболяването.

4.Следва пълната степен на проявление на болестта, времето в което обикновено решаваме да потърсим някаква медицинска помощ. Много често, ако тя е некомпетентна или ненавременна, заболяването се задълбочава и усложнява.

5.Така достигаме до последната степен – фазата на последствията от дисбаланса на три-доша. Обикновено това състояние се разглежда като отделен факт и не се свързва с възникналото първоначално заболяване. В следствие на това, поради неправилна или закъсняла диагностика, понякога се провежда неподходящо и неефикасно лечение. В някои случаи, дори на този етап, естествените защитни сили на организма успяват да потушат болестта, но доста често тя остава хронична.

Тези шест основни степени на дисбаланс са познати на древната ведическа медицина от незапомнени времена, когато днешната мечта за здраве и дълголетие е била реалност. Тогава стогодишната продължителност на живота не е била изключение.

ИЗКУСТВОТО НА АЮРВЕДИЧЕСКИЯ ЛЕКАР (КАВИРАДЖ)
То се състои в умението му да се грижи за своите пациенти, така че те винаги да бъдат здрави, избягвайки още преди първото ниво на дисбаланс всички нежелани последици. Във ведическата традиция взаимоотношенията между лекар и пациент се основават на взаимно доверие.

В съответствие с това се извършва и заплащането. Съществува разбирането, че основното задължение на ведическия лекар е да поддържа с превантивни мерки своите пациенти постоянно в добро здравословно състояние, за което получава дарения – израз на тяхната благодарност.

Ако някой пациент все пак достигне до което и да е ниво на дисбаланс, той получава безплатно лечение. Това е въпрос на медицинска етика.

ОСНОВНИТЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ТЯЛОТО (ТРИ-ДОША)
За да ги разберем практически – тях и механизма на взаимодействието им, е необходимо внимателно да наблюдаваме себе си, околните, природата и всички възможни фактори, влияещи върху състоянието на организма.

Особеностите на външния вид (ръст, тегло, цвят и форма на очите, косата, ноктите, вид на кожата и т.н.), храносмилането, психомоторните реакции, говора, емоционалните нагласи, възгледите и предпочитанията, способността за адаптация, паметта, съня, вярата и много други личностни характеристики са признаци за определяне на индивидуалната конституция.

Изучаването на три-доша, в комбинация с качествата на различните храни, напитки и билки, ни дава възможност да съставим собствен хранителен и двигателен режим, който да позволи на тялото да изпълни правилно предназначението си.

Всеки може лесно да разбере характеристиките на тялото си, след като попълни специално изготвен тест за определяне на индивидуалната конституция. Предложеният тест се състои от три раздела (всеки с по 25 избрани въпроса) – по един за всяка отделна доша.

Попълнете внимателно теста, като се стараете да сте максимално честни и аналитични. Не се подвеждайте от идеалния образ, който всеки се опитва да изгради за себе си. За всеки отговор „да”, поставете по една точка - дори и ако само една от изброените характеристики ви е присъща. Накрая съберете точките.

Обикновено всеки притежава по две по-изявени доши. Едната от тях е водещата. Рядко се срещат хора с три-доша конституция – почти или напълно равен брой точки във всички раздели. Тези хора обикновено са много здрави и издръжливи, с което рядко някой може наистина да се похвали в днешно време. Те могат да следват който и да е от режимите, за която и да е доша, и ще се чувстват добре. Но повечето хора обикновено принадлежат към дву-дошовите типове.

В този случай е необходимо да бъдат отчетени всички въздействия. За да избегне противоречията и си изготви подходящ режим и цялостен начин на живот, такъв тип човек трябва внимателно да балансира своето хранене, движение, работа и почивка. Понякога това предполага задълбочени знания и допълнителни умения за съчетаване на привидно взаимно изключващи се изисквания. Помощта на квалифициран аюрведически лекар винаги може да бъде от полза.

ТЕСТ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ИНДИВИДУАЛНАТА КОНСТИТУЦИЯ - ВАТА
1.Аз съм висок. / Нисък съм.
2.Слаб съм и трудно пълнея.
3.Имам суха, груба и тъмна кожа. Трудно изгарям на слънце.
4.Косата ми е тъмна, няма особен блясък, по-скоро е суха и тънка или много ситно къдрава.
5.Очите ми са тъмни, не са големи и особено изразителни.
6.Носът ми е гърбав или с преградка на върха.
7.Зъбите ми са изпъкнали, имат разстояние помежду си. Предните ми зъби са по-едри или не съвсем добре подредени. Имам слаби венци, които понякога кървят.
8.Ноктите ми са трошливи и с набраздена повърхност.
9.Пъпът ми е изпъкнал.
10.Имам бърза и лека походка.
11.Имам проблеми с храносмилането – повишен метеоризъм и склонност към констипация.
12.Говоря бързо и близките ми смятат, че съм много общителен и приказлив.
13.Действам бързо, без много да му мисля.
14.Аз съм енергичен, забравям да си почивам.
15.Лесно се изморявам.
16.Много лесно се паля за нови идеи.
17.Бързо навлизам в новите неща.
18.Трудно взимам решения и понякога се колебая.
19.Настроенията ми често се сменят и понякога реагирам емоционално, дори непредсказуемо.
20.Често съм притеснен и тревожен, дори и без особена причина. Понякога имам тенденция да преувеличавам проблемите.
21.Трудно ми е да помня физиономии, имена, телефони, както и да уча наизуст.
22.Често не мога лесно да заспя. Понякога не спя добре, сънувам много и често се будя.
23.Трудно мога да следвам какъвто и да е режим.
24.Студеното време е много трудно поносимо за мен. Краката и ръцете ми са винаги студени.
25.Чувствителен съм към течение и пътувания.

ТЕСТ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ИНДИВИДУАЛНАТА КОНСТИТУЦИЯ - ПИТТА
1.Имам среден ръст и телосложение.
2.Кожата ми е чувствителна, мека, червеникава или жълтеникава. При горещо време не се чувствам много добре, лесно изгарям на слънце.
3.Косата ми е рижава, руса, мека, лесно се омазнява, рано посивява и олисява.
4.Очите ми са остри, проницателни, зелени, сиви или пъстри.
5.Носът и брадичката ми са остри.
6.Зъбите ми са средни, жълтеникави.
7.Имам меки и розови нокти.
8.Пъпът ми е плосък (равен).
9.Имам много добър апетит и бързо, добро храносмилане.
10.Изпитвам силна жажда.
11.Не мога да не ям.
12.Прям съм. Понякога имам хаплив език.
13.Имам остър ум и добри ораторски способности.
14.Смятам себе си за ефективна личност.
15.Точен съм и целеустремен.
16.Настойчив съм.
17.Хората ме считат за упорит. Имам силна воля и добри пробивни способности.
18.Понякога съм педантичен за някои неща, обичам реда и мога силно да се отдам на някоя идея.
19.Критичен съм към себе си и околните.
20.Въпреки че не винаги го показвам, лесно се нервирам.
21.Лесно изгубвам търпение, понякога имам уклон към агресивност.
22.Понякога съм склонен към избухливост и ревност.
23.Обичам зимните спортове и студените храни и напитки.
24.Склонен съм към образуване на бенки и лунички.
25.Лесно се изпотявам, склонен съм към възпаления и екземи.

ТЕСТ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ИНДИВИДУАЛНАТА КОНСТИТУЦИЯ - КАПХА
1.Имам тежко тяло и добре смазани стави.
2.Имам мека, бяла, бледа, хладна и по-плътна кожа.
3.Имам гъста, тъмна, вълниста, лъскава и здрава коса.
4.Имам големи, привлекателни, сини или ласкави тъмни очи с дълги и гъсти мигли.
5.Носът ми е объл (топчест) на върха.
6.Имам хубави, здрави и добре подредени бели зъби.
7.Пъпът ми е дълбок.
8.Имам нормално храносмилане, дори и когато пътувам.
9.Забравям да пия вода и течности.
10.Обичам люто.
11.Лесно напълнявам.
12.Мога да спазвам хранителни диети.
13.Имам бавна походка.
14.Действам бавно и методично, никога не бързам.
15.Аз съм много издръжлив и уравновесен.
16.Спокоен съм, устойчив, трудно се нервирам.
17.Понякога съм инертен.
18.Рядко съм превъзбуден.
19.Весел съм, добродушен, ласкав, незлоблив и незлопаметен.
20.Бавно усвоявам знанията, но усвоя ли ги, е за цял живот.
21.Имам дълбок сън.
22.Трудно ставам сутрин и имам нужда от повечко сън.
23.Мога да спестявам.
24.Обичам семейния уют.
25.Склонен съм към образуване на слуз, понякога съм вял, имам синузит, проблеми с гърлото, астма или други проблеми с белите дробове.

автор Чандраканти Деви Даса

Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....

Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .