Банер
10421136_10203031138486948_6274200599784135316_n.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Напълно възможно е човек да остане безсмъртен
Написано от Маг Селена   
Събота, 19 Май 2007 00:00
Защо след стресови ситуации се чувстваме опустошени? Защото стресовете изгарят нашата енергия.

Даоската алхимия, която води началото си от древнокитайската традиция, от векове се предава от учител на ученик

Според нея е напълно възможно излекуването на всички болести, укрепването и оздравяването на тялото. Връщайки се физиологично в своите 18 години, човек е способен да застане на пътя, водещ към духовно и физическо безсмъртие. Възможно ли е всичко това, разказва заместник-директорът на Международния даоски център по оздравителни методики Евгений Игоревич САМОЙЛОВ.

- Вашият център се занимава с китайски военни изкуства, в частност с тай цзи цюан. Какво отношение има това към здравето?

Съвсем пряко отношение. Нездравият човек не може да бъде воин, но самите занимания с бойни изкуства водят до оздравяване. Китайските военни изкуства се делят на външни и вътрешни. Външният им стил използва инерцията на удара, масата на тялото, костите, мускулите, въобще цялото тяло като структура. Воините поразяват противника си с вътрешната енергия, която трябва да е натрупана в тялото. При това мускулите не се напрягат. Съответно се достига много висока скорост на движенията и колосална поразяваща сила. Същата тази енергия, която воинът трябва да натрупа, за да я използва след това срещу противника си - именно тя лекува. Нашето здраве зависи от това дали тялото ни е изпълнено с тази енергия и от нейната правилна циркулация.


- Всеки човек ли има такава енергия? Защо не я усещаме?

- Докато човек живее, той има и енергия. Но обикновените хора не я усещат поради неправилния си начин на живот. В смисъл че съвременният човек живее по разписание, което ни натрапват социалният живот и нашите социални задължения. Детето от малко яде и спи по часове, а не когато му се прииска. Съответно рано или късно “фините” усещания се забравят и в училищна възраст вече не се забелязват. Детето седи 45 минути да чете и пише.


- Излиза така, че по никакъв начин не можем да проявим енергията си?

-Не, тя се проявява - много явно и значимо. Колкото и учудващо да звучи, именно тези хора, които имат повече енергия и повече я използват, в резултат се оказват на върха на социалния живот и оказват влияние на тези, които не притежават толкова енергия. Те са на върха на социалната стълбица именно защото имат повече енергия. Грубо казано, съществуват два вида енергии - вродена, която всеки получава от родителите си и използва през целия си живот. Другата енергия се получава от храната, въздуха и т.н. - тя е за ежедневно изразходване. На тази енергия, която получаваме от околната среда, може до известна степен да се повлияе, но на тази, която получаваме от родителите си, няма как да се повлияе. И същата тази вродена енергия е мерило за нашето здраве.


- Откъде се взема тази енергия?

-Първо, човек трябва на всяка цена добре да си почива. Защо след стресови ситуации се чувстваме опустошени? Защото стресовете изгарят нашата енергия. След такива моменти трябва да поспим, да останем насаме или в подходяща обстановка, сред природата... Всяко отпускане, което позволява нашата енергия да се движи по естествен начин в тялото, е почивка. Китайците са много по-устойчиви на стреса, отколкото ние. Защото за разлика от европейците, насочени вън от себе си, китайците са насочени вътре в себе си. Например за европееца е важна красивата дреха, а за китаеца - вкусната здравословна храна.


- И яденето ли е начин за придобиване на енергия?

-Да, и то един от основните методи. Ние сме свикнали да пресмятаме калорийността на храната, а за китаеца, по отношение на продуктите, е важна някаква неуловима енергия (те я наричат “ци”), която ние не виждаме и не чувстваме, въпреки че я има. Ето защо те отделят такова внимание на пресните продукти. В Китай вчерашните плодове се изхвърлят или се продават 10 пъти по-евтино, защото се смята, че от тях вече е изчезнала голяма част или всичката енергия. Всички замразени продукти и полуфабрикати са лишени от ци. През колкото повече стадии на преработка преминава един продукт, толкова по-малко ци остава в него. Нищо полезно няма в ядене, което се приготвя по механични методи. Те приготвят ориза примитивно и въпреки че изглежда нехигиенично, така се запазва ци - енергията в ориза.


- А как трябва да се храним ние?

-Най-напред правилно - необходимо е да се употребяват пресни продукти. Купувайте си пресни продукти от пазара или си ги набавяйте от собствената градина, но се откажете от замразеното месо и колбасите. Най-верният признак за правилно хранене е самочувствието или по-точно състоянието на човека, след като се е нахранил - от едни продукти човек усеща заситеност и бодрост, от други му се приспива.


- Как се разбира дали човек има много енергия?

-- Например по реакциите му по отношение на стресовете. Колкото повече енергия има човек, толкова в по-малка степен е подложен на стрес. Та нали стресът е някакво входящо външно въздействие. И ако човек е силен, въздействието ще се разбие у него като в скала. Човек с повече енергия започва да преобразува света около себе си единствено със собственото си присъствие. Много хора смятат, че ако лекарят прилага акупунктура, то това е истински китайски подход. А в самия Китай това се случва на много ниско ниво. Добрият лекар е онзи, който влиза в стаята и пациентът оздравява.


- С какво още можем да повишим количеството ци в организма си? Упражнения, дишане?

-В днешно време е много разпространена практиката цигун. Много хора я причисляват към дихателната гимнастика, но това е неправилно. Такава представа е създадена, защото до този момент не е изяснено какво означава ци. Буквално цигун означава работа с “ци”. С дишането не се прави никаква специална работа. Цигун грубо може да се раздели на статична и динамична. Статичната форма е седенето и стоенето. Тя помага на човек да се отпусне и набере нужната енергия.


- Как става това?

-Основен е първият етап - човек да се научи да разпуска тялото и съзнанието си. Това се постига с помощта на седенето, дори и само на стола. Трябва да сядаме не на крайчеца на стола или плътно до облегалката, а в средата, за да може гърбът ни да не я докосва. Стъпалата са отпуснати на пода на ширината на раменете. Коленете са разположени перпендикулярно, дланите сложени на коленете. Кръстът не трябва да бъде нито прекалено изпънат, нито пък приведен, а в средно положение, едва-едва прегънат назад. Сега отпуснете раменете, като за целта ги повдигнете и отпуснете няколко пъти. Шията трябва да е продължение на гръбначния стълб, а главата колкото се може по-изправено “поставена” на гръбначния стълб. За тази цел направете леко движение на брадичката надолу, “настанявайки” главата върху гръбначния стълб. Дишането е отпускащо. Очите полупритворени, но не изцяло затворени, за да не заспите. Постойте в това положение 15-20 минути.


- А съзнанието?

-Съзнанието трябва да се отпусне, не мислете за делови неща. Разбираемо е, че това никак не е лесно и ако усетите, че все пак сте се замислили за някакъв проблем, насочете съзнанието си върху тялото си, например върху корема или стъпалата. Веднага щом се уловите, че пак мислите за нещо, леко възвръщайте съзнанието си към някакви усещания - например усещането на контакта между стъпалата ви и пода. Постепенно вашето съзнание ще привикне да бъде само с тялото. Много е полезно да правите това и преди сън - така ще спите добре и здраво, а вашето тяло ще се научи да се отпуска. Ще видите колко е приятно, когато го постигнете - просто си седите, изключвайки всички мисли. Но ако правите това веднъж месечно или веднъж седмично, няма да има никакъв ефект. Ефект ще има, ако се занимавате всеки ден по 15-20 минути с това непретенциозно упражнение. И след известно време вече ще пристъпите към т.нар. “стълбовидно” упражнение. Това е статично упражнение, при което стоите по определен начин и тази енергия ци просто я набирате от околното пространство. За воините тази енергия е началото и краят на воюването. За обикновения човек също е важно да се насити, пък дори и в много по-малка степен от воините. Но това е енергия от много високо качество, защото тя не изисква допълнителна преработка, за разлика от ци, която се съдържа в храната и въздуха.


- За какво са нужни динамичните упражнения?

-Те са предназначени да разпределят правилно енергията, която се съдържа в тялото. От нашите мисли, от ежедневния ни социален живот тази енергия престава да тече нормално по своя естествен път. Това не се забелязва веднага, но след години на тези места започват да се появяват болестите. Опасен е и излишъкът енергия, енергийното претоварване в някои места. Сърцето и главата са единна система и ако човек много мисли, сърцето му се претоварва. Много хора умират от сърдечни болести, защото натрупват излишна енергия в сърцето. За да се разпредели по тялото тази излишна енергия, помага динамичният цигун.


- И накрая, какво ще кажете за даоската алхимия?

-Всичко, което се съдържа в даосизма, така или иначе ”кръжи” около алхимичните практики. Може да се каже, че даоската алхимия има отговори на въпросите, които вълнуват всички нас - как е устроен светът и какво е неговото предназначение. Целта е пределно практична - човек да осъществи своето предназначеДаоската алхимия, която води началото си от древнокитайската традиция, от векове се предава от учител на ученикДобавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2021 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .