Банер
f29071aa74c52eed0f21f9cfa755b4af.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Пет елементарни въпроса за болките в гърба
Написано от Стоян Захариев   
Понеделник, 18 Юни 2007 00:00
Плюс отговори за това кой и защо най-често страда от тях и как да ги избегнем. Болките в гърба са често, но незаслужено пренебрегвана тема, когато става дума за здравето. От тях страдат много хора – не само в късна възраст, както се смяташе до скоро. Сред хората съществуват редица погрешни разбирания, които пречат за това да се намери точната причина за страданието и да се вземат съответните мерки за неговото преодоляване.

1. Преди болките в гърба се смятаха за “приоритет” на възрастните хора, а днес говорят, че това е болестта на младите?
Болките в гърба всъщност могат да се появят на всяка възраст. От тях могат да страдат дори и децата. Много от учениците например получават сколиоза (изкривяване на гръбначния стълб), а при повечето хора над 30 години между гръбначните дискове има пространство. Най-
често пациенти, страдащи от заболявания на гръбначния стълб, са хората в най-трудоспособната възраст – от 35 до 50 години.

2. Вярно ли е, че болестите на гръбнака възникват поради солни наслоения и тежък физически труд?
Многобройните изследвания показват, че това не е свързано с храненето, в частност с наслоението на соли (с изключение на пълните хора, при които рискът от възникването на болки в гърба е по-висок в сравнение със слабите хора).
Непосилните натоварвания действително могат да предизвикат болки в гърба, но хората, заети с тежък физически труд, имат подобни проблеми не по-често, отколкото офис служителите и всички, които водят заседнал начин на живот.
Болките в гърба всъщност се раждат заедно с нас. Според данните на неонатолозите 80-90% от децата получават при раждането травми в гърба (и това е първопричината за появата на остеохондроза и нейните усложнения в ранна възраст), а 90% от малките деца с раждат с крака с различна дължина, които с времето се изравняват за сметка на гръбначния стълб. С годините стресът, преживяванията, пълнотата, натоварването, заседналият начин на живот задълбочават този проблем.

3. Вярно ли е, че болките в гърба не заплашват тези, които се занимават със спорт?
Напротив - професионалният спорт е много по-голямо зло за гръбначния стълб, отколкото недостигът на движение. Повечето спортисти имат сериозни патологии на гръбнака, защото той не е пригоден за такива натоварвания.
Дори общата физкултура за укрепване на мускулите е понякога вредна. За всеки човек независимо от възрастта трябва да бъде подбран индивидуален комплекс от упражнения с оглед особеностите на строежа на тялото. Към условно полезните за гръбнака спортове се отнасят спортното ходене, плуването и ските. Полезно е и карането на велосипед, когато обаче няма падания.

4. Често при болки в гърба се самолекуваме с разтриване, компреси, масажи. Трябва ли да потърсим лекар?
Задължително трябва да се прегледате при специалист. Гръбначният стълб отговаря за дейността на вътрешните органи, а всякакви проблеми (изкривяване, недостатъчно кръвоснабдяване) водят до тяхната непълноценна работа.
Опасно е да се търпят болките в гърба. Зад тях могат да се крият серозни заболявания като инфаркт на миокарда, остър панкреатит, бъбречни колики и други.
Топли процедури трябва да се правят само при лека болка – тяхното действие е основано на подобряване на кръвообращението в проблемния участък. При силно изразен болезнен синдром става застой на венозна кръв и притокът на нова в това място засилва болката.

5. Операцията може ли да ни избави от болките в гърба?
Хирургическа намеса се извършва само в крайни случаи. Според данните на неврохирурзите, 70% от такива намеси завършват неблагоприятно. Учени, които са наблюдавали последствията след оперативна намеса, твърдят, че болката в гърба след операцията се запазва в 72% от случаите.
Съществуват много методи за борба с болката в гърба: масаж, лечебна гимнастика, иглорефлексотерапия, медикаменти, но за най-ефективен метод се смята мануалната терапия.

За да се избегнат болките в гърба, специалистите съветват:
1. При седяща работа на всеки 10-15 минути променяйте позата си, правете упражнения за ръцете и краката, периодично се протягайте или навеждайте напред и назад.
2. При продължително пребиваване на крака намерете си “опорна точка”: при миене на съдове подпрете главата си в близкия шкаф, по време на дълга беседа – подпрете се до стената.
3. Избягвайте обръщането на тялото без опора.
4. Старайте се да свивате кръста възможно най-рядко.
5. Тежестите вдигайте за сметка на коленете, а не на кръста.
6. Ограничете нервността в разумни граници! Главният фактор за изостряне на болката е психотравмиращата ситуация - 50% от болните се обръщат за помощ към лекар след прекаран стрес.

Кое предизвиква болката:
- продължителното пребиваване в принудително неудобно положение (седнало, изправено);
- неправилната осанка;
- носенето на тежести;
- интензивните или нерационалните физически натоварвания.

От какво боледува гърбът?
1. Остеохондроза – процес на дистрофия в костната и хрущялната тъкан с характерни тъпи болки в гърба и шията или остри болезнени пристъпи. 80% от болките в гърба са предизвикани именно от остеохондрозата.
2. Херния на междугръбначните дискове – опасно усложнение на остеохондрозата, свързано с остра нетърпима болка.
3. Лумбаго – пренапрежение и преохлаждане на мускулите в кръста. Силната болка възниква в следствие на ударен труд.
4. Миозит – възпаление на мускулите на кръста, предизвикващо продължителни болки.
5. Сколиоза – странично изкривяване на гръбнака, което възниква поради неправилна стойка.


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .