Банер
b58016476631f063c076cec6592a4019.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Алергията често води до психични разстройства
Написано от Маг Селена   
Неделя, 02 Септември 2007 00:00
При 83,6 от децата с атопичен дерматит се наблюдават и нервно-психични разстройства.

Алергиите най-често се развиват в първата година от живота на детето.
Атопичният дерматит е първото проявление на това бедствие при децата

Сред хроничните заболявания, започващи още в ранна детска възраст, водещо място заемат алергичните болести. Според експертите от Световната здравна организация днес за алергиите вече може да се говори като за социално бедствие. А в тази група водещо място заема атопичният дерматит - на него се падат цели 70 процента от всички алергични заболявания. По принцип атопичният дерматит е първото проявление на алергия при детето. Почти при половината деца на фона на атопичния дерматит впоследствие се развиват бронхиална астма, алергичен ринит или полиноза.

Атопичният дерматит е хронично алергично заболяване, развиващо се при хора с наследствена предразположеност. Тази болест има рецидивиращ характер с възрастови особености на външните проявления. В повечето случаи заболяването се развива през първата година от живота на детето.

При малките деца през първите месеци от живота им дерматитът се характеризира със зачервяване в областта на бузите и ханша, със себорейни люспички в областта на веждите и окосмената част на главата. Ако детето се кърми, хранителният алерген трябва да се търси в менюто на майката. Ако симптомите се проявяват при включване към храната на бебето на сокове, то “виновният” продукт трябва да се търси сред тях.

СИМПТОМИ И ПРОЯВЛЕНИЯ
Началните симптоми на алергичното възпаление обхващат най-повърхностния слой на кожата. Ако се отстранят причините за нарушението, тези симптоми изчезват бързо.
Голяма грешка обаче е опитът да се заглушат появяващите се изменения чрез лекарства или други средства - кремове, мехлеми. Първо трябва да се установи причината. Ако в храната на бебето се запази непонасяният от него продукт, измененията по кожата ще се засилват. Процесът преминава от начален стадий на болестта в стадий на изразени изменения.

При най-малките деца е характерно освен зачервяване на кожата, също и поява на дребни мехурчета. Измененията обикновено се появяват на лицето, в областта на бузите, след това се разпространяват на външната повърхност на крайниците, по лакътните и подколенните ямки, по китките, ханша и торса. Процесът се съпътства със сърбеж, предизвикващ безпокойството на детето.

След три месеца локализацията на процеса се променя. Кожни обриви се появяват основно на сгъвките на крайниците, в областта на шията, около очите и в по-големите гънки на тялото. В тези възпалителни огнища кожата се зачервява, отича, удебелява се и кожният рисунък става по-силно изразен.

В период на обостряния се появяват цепнатини. Кожата е суха, покрита с много люспички. Отбелязва се и сърбеж с различна интензивност. В по-напреднал стадий на заболяването е възможна склонност към хронифициране. Много важно за родителите е да се научат да контролират нещата, на които реагира детето, за да избягват контакта с провокаторите.

НАЙ-ЧЕСТА ПРИЧИНА ЗА АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ ПРЕЗ ПЪРВАТА ГОДИНА Е КРАВЕТО МЛЯКО
Алерген може да се окаже почти всеки хранителен продукт и най-вече неговият белтъчен компонент. Характерът на набиране на хранителни алергени съществено зависи от възрастта на детето. При деца през първата година от живота им най-честа причина за развитие на атопичен дерматит е белтъчината на кравето мляко, на житните продукти, яйцата, рибата, а също и на соята.

Почти при 90 на сто от случаите на атопичен дерматит през първата година на детето като алерген се явява белтъчината на кравето мляко. То съдържа повече от 25 антигена, но най-активни са три от тях - казеин, лактоглобулин и лакталбумин. Алергенността на някои млечни белтъчини намалява при продължително варене на млякото, при консумация на киселомлечни продукти или използване на мляко от други животни.

Понеже казеинът се съдържа в млякото, при непоносимост се изисква пълно изключване на мляко и млечни продукти. Казеинът е устойчив към топлинна обработка. При алергия към мляко често се забелязва и алергия към говеждо месо, а особено изразена е непоносимостта към младите животни (телетата).

При непоносимост към кравето мляко се препоръчва в менюто на детето да се вкарат соеви смеси, които по състав максимално се приближават до състава на майчината кърма и обезпечават нормалното развитие на детето.

Ако отказът от краве мляко при изразен атопичен дерматит не даде желания ефект, се налага да се провери непоносимостта към другите продукти от постоянното меню - преди всичко яйцата и житните продукти. Ако се докаже, че яйцата са причината, се изключват всички ястия, съдържащи яйца, както и всякакво птиче месо.

При непоносимост към белтъчините на житните продукти (глутен) от менюто трябва да се изключат съответно всички ястия на основата на тези храни. Не е изключено да се окаже непоносимост към ориза, царевицата, елдата.

ПРИ ПО-ГОЛЕМИТЕ ДЕЦА ХРАНИТЕЛНАТА АЛЕРГИЯ ВЕЧЕ НЕ Е ОСНОВЕН ФАКТОР
През първите 5 години от живота на децата хранителната алергия се явява водеща причина за атопичния дерматит, но с възрастта тя губи своята водеща роля. При децата от 3 до 7 години се увеличава значимостта на битовите и епидермалните алергени.
Сред въздушните алергени в жилищата най-голяма роля играе домашният прах. Изразена алергенна активност притежава и микроскопичният паразит в домашния прах, натрупващ се най-вече в спалното бельо, в килимите, меката мебел.

Основен източник на хранене за тези паразити са люспите кожа от човека и животните, плесенните гъбички, както и остатъците храна. Колкото по-голямо е детето, толкова по-голяма е вероятността от развитие на алергия към домашния прах, особено ако се съчетаят дерматит и бронхиална астма. В тази връзка не по-малко вредни са и домашните животни, в чиято козина има немалко паразити. Освен това към домашните животни е възможно да се развие и така наречената епидермална алергия. Най-голям източник на такава алергия са котките, кучетата, храната за рибки, птиците, заешката козина.

При обостряне на дерматита през лятото могат да повлияят и растенията. Състоянието се влошава най-вече извън града. Не е изключено обостряне през цялата година, ако в храната се употребяват продукти, реагиращи кръстосано (както при т.нар. кръстосана алергия) на цветния прашец.

ПОЛЕЗНИТЕ СЪВЕТИ
За обостряне на атопичния дерматит много важна се оказва и нервната система. Кожата е органът с най-голяма повърхност и е богата на нервни рецептори. При увреждането є възбудителните сигнали постъпват в централната нервна система. Получава се един порочен кръг - тежкото протичане на атопичния дерматит поддържа нервните разстройства; те, от своя страна, влошават протичането на болестта. При 83,6 от децата с атопичен дерматит се наблюдават и нервно-психични разстройства. За тази цел се налага да се придържате към режим на достатъчен и спокоен сън, разходки на чист въздух и др. Освен това се прилага и медикаментозна терапия.
Трябва да се грижите за кожата на децата с атопичен дерматит - всекидневното къпане ще достави удоволствие на детето. Водата за къпане да бъде хладка и дехлорирана, в нея може да се добави настойка от брезови листа, отвара от дъбова кора или от корени на репей.

ОБЩИ ПРЕПОРЪКИ
• Задължително редовно почистване на жилището и особено стаята на детето.
• Махнете от жилището си меките мебели, килимите, големите плюшени играчки.
• Завесите на прозорците да бъдат памучни или синтетични и да се перат един път на 3 месеца.
• Оптималното ниво на влажност в дома ви да бъде 40 процента.
• Не допускайте битовите средства за почистване да попадат по някакъв начин в близост до детето - чрез дихателните пътища, чрез храната, чрез кожатаДобавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2018 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .