Банер
rus_drevnost.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Гликемичен индекс или кои въглехидрати са добри
Написано от Катерина Найденова   
Понеделник, 01 Октомври 2007 00:00
Гликемичният индекс или ГИ за по-кратко, е начин за квалифициране на храните с въглехидратно съдържание.
Гликемичен индекс или кои въглехидрати са добри
Ако тренирате активно и сте на диета, медът не е най-подходящата храна.
 

Гликемичният индекс или ГИ за по-кратко, е начин за квалифициране на храните с въглехидратносъдържание. Той отчита тяхното влияние върху нивото на кръвната захар – колко бързо я повишават те.

Някои храни предизвикват рязко отделяне на инсулин в кръвта, други не толкова. Контролът над нивото на кръвната захар означава и контрол над теглото.

Защо напълняваме? Това се обяснява преди всичко с приема на голямо количество калории , но и с техния източник. Въглехидратите, които се разграждат бързо и се усвояват по същия начин, са особено опасни за теглото ни. Често дори не разбираме каквоколичество от тях сме погълнали.

След усвояването им, се чувстваме сити и в добро настроение. Уви, кръвната захар спада толкова рязко, колкото се е и качила. Това води до бързо огладняване след това, та дори и до умора и изтощение, тъй че ядем отново.

Организмът реално няма нужда от толкова много калории, не ги изразходва и те се натрупват . В зависимост от метаболизма на всеки отделен индивид, резервите се увеличават по-бързо или по-бавно.

Именно обмяната на веществата основно определязабавя метаболизма, защото предизвиква сериозни колебания в кръвната захар. степента на напълняване. А високият гликемичен индекс обикновено

Глюкозата е определена за база за сравнение при квалифицирането на храните, като й е дадена стойност на ГИ от 100%. Гликемичният индекс е нисък, когато е под 55%. Стойности до 70% показватсреден индекс, а всичко нагоре се смята за високо.

Обезмасленото мляко например има ГИ 45, сладката царевица - 80, а меда - 126.

Честата консумация на храни с висок ГИ води до някои сериозни заболявания като диабет , сърдечни проблеми и висок холестерол. Обратно, ниският ГИ означава постепенно повишаване на кръвната захар и по-малко инсулин. Така и ситостта трае по-дълго, което значи, че общо приемате по-малко калории.

Напоследък се правят нови изследвания на различни храни, за да се установи точният им гликемичен индекс. Доказано е, че термичната обработка го повишава значително. А добавянето на белтъчини, мазнини, фибри и други вещества го намалява.

Никак не е трудно да се храните според ГИ, скоро ще ви предложим таблица с конкретни показатели на основните храни.

Все още има един парадокс в тази квалификация на храните, който не е напълно изяснен. Плодовете , които съдържат големи количества захар, се смятат за храни с нисък ГИ.

При диети с цел драстично отслабване обаче се включват предимно кисели плодове и се избягват сладките. Доказано е, че от тях се пълнее, независимо колко са здравословни.

Все пак можете да си изградите балансиран режим на хранене, за което още повече ще ви помогне ГИ. Чрез него контролирате кръвната захар, апетита си, а чрез тях и теглото.

Разбира се, всеки режим на хранене трябва да се съчетава с активен спорт, за да извлечете максимума от него. Така най-лесно поддържате добра форма и отлично здраве.



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .