Банер
f19a01221872f0fb3be5394d9269ef9c.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

ВРЕМЕТО ЛЕТИ, ЧАСЪТ ОТМИНАВА ...
Написано от Маг Селена   
Понеделник, 12 Ноември 2007 00:00
Гномонът е първото древногръцко изобретение, което имало за задача да отбелязва времето. Той представлявал конструкция от вертикално парче дърво, метал или камък, чиято сянка е ориентирала хората за "часа" от деня.

Китайската история пък ни разказва за един малко известен владетел на име Яо, който екзекутирал двама от своите астрономи заради това, че пропуснали да предскажат точния час на едно слънчево затъмнение 2300 години преди Христа.


Може би първият истински слънчев часовник бил измислен в Египет някъде през VIII в.пр. Хр., конструиран от зелен камък с напречно парче, прикрепено към него под прав ъгъл. Ориентирането ставало според посоките изток-запад, като всяка от тях била разделена на шест части, така че падналата върху нея сянка да показва за кой час става дума.

 Някъде около 1450 г.пр. Хр. гномони във форма на обелиски били разположени навсякъде из градовете на Египет, за да отброяват времето, важните исторически събития и смяната на фараоните.

Петстотин години по-късно прочутият вавилонски астроном Беросус конструирал полусферичния слънчев часовник, който се използвал до края на Х в. в много от мюсюлманските държави.


През ХIII в. арабските астрономи отчитали по-точно часовете на деня с линийки по цилиндрични и конични слънчеви часовници.

По времето на Ренесанса в Европа слънчевите часовници започнали да изглеждат все по-приятно като конструкции и разбира се, отчитали с по-голяма точност часовете на деня и нощта.

По това време известния тогава германски космограф Себастиян Мюнстър публикува своя труд Compositio Horoloqtorum, който съдържа прецизни математически изчисления, както за слънчевите, така и за лунните часовници.

През XVIII в. в Индия Джантар Мантар изгражда и първата обсерватория на времето в Раджастан. Слънчевият часовник в нея е с впечатляващите размери на сграда.

Днес в Базел (Швейцария) се намира може би единствения магазин за слънчеви часовници в света. Собственика му Тим Делфс е всъщност журналист, който дълго време попълвал колонките на списанията и вестниците, представящи най-новите и модерни модели часовници, произведени по света.

Британците също си имат свой известен експерт по слънчеви часовници. Джоана Мидал обаче не само продава, но и конструира часовници вече повече от 25 години. Нейните "модели" учудват с разнообразието на формата и размерите си – от малки градински слънчеви часовници до монументални модели, подобни на цветния часовник на входа на морската градина в нашата морска столица.

Нейни творения има навсякъде по градските площади, парковете и градинките по всички краища на света. Тя самата се шегува, че всеки ден слънцето изгрява на някой от нейните слънчеви часовници.

Последният проект на Джоана е слънчев часовник с диаметър два метра пред сградата на занаятчийското Сдружение на майсторите-часовникари във Великобритания, което скоро ще чества своята 375–та годишнина. Днес то обединява 500 души, чиито "работещи" модели са в почти всяко малко английско градче.

Любопитно е, че през XVII в. в добрата стара Англия часовниците със звънче са се носели предимно от градските стражи и часовоите, за да отмерват времето на смяната им. Изработени от сребро или друг благороден метал, те са били истинско бижу и произведения на ювелирното изкуство, които са украсявали не китките на благородниците, а аристократичните им бели шии.

От тогава до днес Лондон си е спечелил славата на световен занаятчийски център на часовникарите. Това доказват музея и библиотеката на Лондонското сдружение на часовникарите, които са отворени за посещение всеки ден от понеделник до събота от точно 9,30 сутринта до 16.30 следобед. Посещението е безплатно, ако вече сте си уредили самолетния билет за британската столица.


Автор Илиана Димова


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .