Банер
11159479_1431582307144449_5697124142955877164_n.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Интервю на Шри Рави Шанкар - Живот без болести и стрес не е лукс
Написано от Наско Атанасов   
Неделя, 26 Април 2009 07:38

Живот без болести и стрес не е лукс


Създадената от Шри Шри Рави Шанкар система Сударшан крия е преобразила живота на милиони. Световноизвестният хуманист идва в България и ще води тридневен семинар „Йога и мъдрост" в НДК


Шри Шри Рави ШанкарОсновната причина за конфликтите и насилието в света днес, е че хората се идентифицират с ограничени характеристики като раса, религия и националност, забравяйки своята основна идентичност на част от универсалния дух. Днес в името на религиите избухват много войни по света. Решение може да бъде постигнато като разпознаем, че въпреки различието на културите светът е едно семейство и една земя с обща съдба" - думите са на Шри Шри Рави Шанкар от обръщение към Световната среща на ООН за стабилното и устойчиво развитие, станала неотдавна в Йоханесбург, Южна Африка. Те добре характеризират мисленето и усещането на основателя на фондация „Изкуството да живееш" и „Международна асоциация за човешки ценности", световно известен хуманитарен и духовен деец, чиито програми за хармоничен, щастлив и здравословен живот и преодоляване на стреса са преобразили живота на повече от 20 милиона души от 145 страни. Носител е на много международни отличия, сред които „Петър Велики" - I степен на Руската федерация, Световна хуманитарна награда на щата Илинойс, Награда I степен на министър-председателя на Монголия, Йога Широмани на президента на Индия и др. През 2007 г. е номиниран за трети път за Нобеловата награда за мир.


Международната неправителствена, благотворителна и хуманитарна фондация „Изкуството да живееш", която работи със специален консултативен статут към Икономическия съвет на ООН, провежда програми, които премахват стреса, подобряват здравето, възстановяват човешките ценности, насърчават хората да живеят в мир и разбирателство и да служат на обществото. Нейният клон в България започна през 2006 г. да осъществява проект „Здрава и щастлива България". В резултат стотици държавни и общински служители преминаха през антистрес програмите на фондацията. Лишените от свобода във всички български затвори също имаха възможност да изпитат ползата от програмата. До момента курсовете са завършили над 4000 души, включително ученици, студенти и деца. И може би тази огромна неуморна дейност на основателя на фондацията се обяснява от думите му: „Рождено право на всеки един от нас е да живее в тяло без болести и с ум, освободен от стрес. Въпреки това нито в училище, нито вкъщи са ни научили как да се справяме с отрицателните емоции и стреса".


Шри Шри Рави Шанкар е роден на 13 май 1956 г. в Южна Индия. Още като дете проявява влечение към духовното и родителите му често го намират потопен в дълбока медитация. На 4 години рецитира стихове от свещената Бхагавад Гита, а на 17 вече е изучил ведическата литература. Завършил е светски и ведически науки в колежа Сейнт Джозеф към Бангалорския университет. Учил е и при различни духовни учители и мъдреци. През 1982 г., потънал 10 дни в дълбока медитация, той създава своята уникална техника Сударшан Крия, която премахва стреса и токсините на физическо, умствено и емоционално ниво и подобрява здравето. Ефективността й е потвърдена от милиони практикуващи и от многобройни научни изследвания. Всяка година създателят й пътува в над 40 държави за да популяризира системата и да работи за мир и сътрудничество между хора с различна вяра, цвят и положение.


Новината е, че Шри Шри Рави Шанкар идва за първи път в България и на 26 април

ще води в Зала 1 на НДК тричасов практически семинар под названието „Йога и мъдрост за здраве и щастие". Семинарът включва дихателни техники, йога упражнения, медитация и лекция с въпроси и отговори, които ще помогнат на участниците да се заредят с енергия, да се освободят от стреса и напрежението и да се потопят в древното знание. Това бе повод представител на редакцията да се обърне към Шри Шри Рави Шанкар за интервю и той бе любезен да отговори чрез видеовръзка на зададените въпроси:



Според Шри Шри Рави Шанкар кой е Шри Шри Рави Шанкар?

Дете, което отказва да порасне. Човек, който гледа на целия свят като на свое семейство. Как срещнахте Йога и духовния път?

Както водата се стича надолу, както огънят се издига нагоре, това е в природата ми.


Кой е вашият Учител, как можете да го опишете и кой е най-големият урок, който сте
получили от него?

Майка ми е моето вдъхновение. Тя беше толкова будна, толкова осъзната. Никога не правеше грешки, никога в живота си не каза „Съжалявам" - можете ли да си представите!


Как достигнахте до вашия прочут метод Сударшан Крия и каква е неговата същност?


Аз преподавах йога и медитация. Но почувствах, че нещо липсва - хората правеха своите духовни практики, но в ежедневния живот те бяха съвсем различни. Затова мислих как може да се запълни тази празнина - между вътрешната тишина и външното изразяване. По време на период, прекаран в тишина, Сударшан Крия се появи като поема, вдъхновение. Нашето дишане съдържа много тайни. През целия си живот ние вдишваме и издишваме, но не обръщаме много внимание на дишането. Зад всяка емоция в ума има съответен ритъм на дишане. Всеки ритъм въздейства физически на определени части на тялото. Просто трябва да го наблюдаваш, за да го почувстваш. Сударшан Крия е мощна дихателна техника, която освобождава стреса и връща ума в настоящия момент. Ритмите на дишане на Сударшан Крия хармонизират ритмите в тялото и емоциите и ги въвеждат в унисон с ритмите на природата.


Може ли Сударшан крия и Вашата система да се причисли към някоя от определените видове йога като например Хата йога, Раджа йога, Крия йога, Лая йога?

Сударшан Крия е нещо много уникално, трябва да го преживееш. Думата „йога" идва от санскритския корен „yuj", което означава „съюз" - съюз на индивидуалното съзнание с универсалното съзнание. Има много видове практики и техники, но не трябва да забравяме същността на йога, нейното значение. Хората трябва да следват собствената си пътека и да уважават пътеките на другите. Бих казал, да се избягва така нареченото „духовно пазаруване" - безкрайното лутане от една техника към друга. Това създава само объркване. Добре е да се придържаш към една серия от техники за известен период от време.



Има ли нещо общо вашата система с религията и може ли да се практикува от последователите на всички видове религии?


Милиони хора в над 140 страни и от всички религиозни традиции са преминали през нашите

програми. Дихателните техники са универсални - дали си християнин, мюсюлманин, будист или индус, трябва да дишаш!


Каква е Вашата мисия в днешния свят? Какво е мястото на България в нея?

Да дам на всеки визията за един свят без насилие, свят без стрес, свят, обединен в едно световно семейство. Да донеса усмивка па лицето на всеки човек. България със своето древно наследство и знание, богати културни традиции и отворени и дружелюбни хора, има много неща, които може да сподели с останалата част на света. Това споделяне между култури, народи и религии трябва да случва все повече и повече - различните хора трябва да се събират да празнуват човечността, която ги обединява, като в същото време почитат своите различия. Ако погледнем на различните народи заедно като на един букет от цветя, в който всяко цвете е красиво и уникално, и същевременно са толкова красиви заедно - България разбира се би била розата!


Какво е най-лошото и най-доброто на днешната модерна цивилизация?


Към най-доброто трябва да се стремим, а най-лошото трябва да избягваме - оставям на вас да прецените. Тероризмът, корупцията и нечовечното държание трябва да се променят.


Как вашата система може да помогне на човек да живее пълноценно, да бъде здрав и щастлив в днешния модерен свят?

Нашите курсове са толкова успешни, защото те предоставят конкретни техники за справяне със стреса и отрицателните емоции. Техниките са прости, но същевременно много ефективни и се нуждаят само от по няколко минути практика всеки ден. В модерния свят стресът е сериозен проблем, а нито вкъщи, нито в училище се учим как да се справяме с него. Когато организмът е свободен от стрес, това носи огромна свобода и удовлетворение в живота.

Бихте ли се спрели малко по подробно на здравословния начин на живот и на здравословното хранене?


В живота е нужен баланс, умереност - правилният вид, съчетание и количество храна, подходящ сън, достатъчно упражнения, отделяне на време за медитация. Тялото се управлява от законите на природата и ние трябва да следваме тези закони, за да останем здрави. Аюрведа, древната индийска наука за живота, очертава много прецизно и подробно правилния начин на живот и навици на хранене за различните конституции тяло. Но здравето е нещо повече от това да нямаш заболяване. То също е ум без стрес, спокойно дишане, отворен интелект, памет без травми. Духовни практики като йога, медитация и дихателни упражнения могат да допринесат много за цялостното здраве. Пресни плодове, вегетарианска диета и лесно смилаеми храни са също добри.


Кое е най-важното нещо в живота?


Това е много важен въпрос - всъщност въпросът е по-важен от отговора! Но казвам ви, този, който знае отговора, няма да го каже, а този, който го казва, не знае! (смее се) Това е въпрос, който трябва да се питаме сами от време на време, той ни помага да се замислим върху живота си, да навлезем по-надълбоко, да погледнем на живота в по-голям контекст.


Кое е най-нужното качество на човека в живота?

Чувство на принадлежност с целия свят. Да донасяш усмивка на лицата на хората.


Какво е медитацията и как се прави?

Ум без вълнение е медитация. Ум в настоящия момент е медитация. Ум, в който няма колебания и очаквания, е медитация. Ум, който се върнал у дома, е медитация. Често хората мислят, че медитацията е концентрация. Медитацията не е концентрация, тя е обратното на концентрацията. За да свършиш нещо, нуждаеш се от концентрация, фокус, присъствие на ума, но за да се отпуснеш, нужна ли ти е концентрация? Някога казвал ли си „Сега ще се отпусна, нека се концентрирам!" Всъщност концентрацията е резултатът от медитацията. Човек, който медитира, ще има концентрация, присъствие на ума, фокус. Медитацията дава голяма сила отвътре. Като научиш някои техники за медитация, практикуването е лесно.


Обществената дейност, лекциите, фондациите, движенията не противоречат ли на самата същност на йога и духовния живот, които са индивидуални и съкровени практики и искат мир и тишина?

В древните текстове се описва как йога е била преподавана на принцовете, които са имали огромни отговорности. Казва се, че йога е умение в действията. Ако някой иска просто да се оттегли от света, той не се нуждае от йога, защото не му е нужно никакво умение. Нямаме право да лишаваме хората от ползата, която им носи йога. Освен духовна полза, йога дава и огромен принос за здравето. Тя носи мир, щастие и спокойствие на хората. Мирът, щастието и спокойствието не са лукс за отделни хора; те трябва да бъдат споделени с всички.


Какъв е истинският успех?


Истинският успех е да имаш усмивка, която никой не може да ти отнеме.



Едно интервю на Наско Атанасов



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .