Банер
526813_445903392152965_1386684995_n.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Психичните съответствия на органите и частите на тялото
Написано от Маг Селена   
Неделя, 27 Септември 2009 12:38

Бъбреци - партньорство
Бял дроб - контакт, комуникация, свобода
Венци - първично доверие
Влагалище - отдаване
Врат - страх
Гръб - искреност
Дебело черво - неосъзнато, скъперничество
Жлъчка - агресивност
Зъби - агресивност, виталност
Кожа - разграничаване, норми, контакт, нежност
Колене - смирение
Косми - свобода, власт
Крайници - подвижност, гъвкавост, активност
Кръв - жизнена сила, виталност
Мускули - подвижност, гъвкавост, активност
Нокти - агресивност
Нос - власт, гордост, сексуалност
Генитали - сексуалност
Очи - прозрение
Пенис - власт
Пикочен мехур - освобождаване от натиск
Ръце от китките надълу - разбиране, способност за действие
Стомах - чувство, способност за приемане
Стъпала - разбирателство, твърдост, връзка с корените, смирение
Сърце - способност за любов, емоции
Тънко черво - преработка, анализ
Уста - готовност за приемане
Уши - послушание
Черен дроб - преценка, мироглед, религиозност

Инфекция – обществен конфликт

Да се запитаме: Кой конфликт не забелязвам, избягвам, или не си признавам?

Важно: За да се открие смисъла на конфликта, трябва да се вземе под внимание символиката на съответния засегнат орган.

Алергия – обществена агресивност

Всяка алергия е бягство от съответната сфера в живота.

Да се запитаме: Защо не търпя собствената си агресивност в съзнанието, а я карам да действа в тялото? От кои сфери на живота се страхувам, че ги избягвам? Кои теми насочват (навеждат) алергиите ми – сексуалност, нагон, агресия, размножаване, мръсотия (т.е. “тъмните” сфери на живота)? Как използвам алергията си, за да манипулирам заобикалящите? Как стои въпросът с любовта ми: със способността ми да допускам до себе си?

Към животни – отхвърляне на ласки и милувки, т.к. се смята, че са нещо “животинско”; страх от интимност.

Сенна (символ на оплождането)- страх от любов, сексуалност, нагон, плодовитост.

Прахова- страх и приемане, че живота и бита са “мръсни”.

Дишане – асимилиране на живота

Да се запитаме: Какво кара дъха ми да секва? Какво не искам да приема? От какво не искам да се лиша? С какво не искам да влизам в конфликт? Страхувам ли се да направя крачка към нова свобода?

Астма (гр. тесногръдие)– алчност при вземането, стиснатост при даването; желание за самоизолиране; претенции за доминиране и незначителност; надутост, властност, агресивност; отбрана срещу “тъмните” страни на живота.

Да се запитаме: В кои сфери искам да вземам без да давам? Мога ли да призная сноята агресивност и мога ли да я проявя? Как се справям с конфликта “доминиране/незначителност”? Кои сфери от живота подценявам и отблъсквам? Мога ли да видя страха, който се е окопал зад моята ценностна система? Кои сфери от живота отбягвам и ги смятам за мръсни и неблагородни?
Важно: Винаги, когато се чувствате натясно – това е страх. Единственото средство срещу страха е разширяването. Ще го постигнете само като допуснете до себе си онова, което сте отбягвали.

Простудни заболявания и грипозни афекции - символизират “преработката” на даден конфликт. Настъпват в кризисни ситуации, когато ядът ни засяда в гърлото или ни идва до гуша от нещо, когато нещо ни излиза през носа. Обикновено тогава имаме желание да ни оставят на мира.

Стомах и храносмилане

Да се запитаме: Какво не мога или не искам да преглътна? Преглъщам ли нещо навътре в себе си? Как се справям с чувствата си? Защо съм кисел? Как се справям с агресията си? До каква степен бягам от конфликтите? Има ли в мен потиснат копнеж към безконфликтният рай на детството, в който да бъда само обичан и да се полагат грижи за мен, така, че да не е необходимо да се разкъсвам сам?

Постоянно желание да се дъвче или глад за нещо сладко - незадоволена любов.

Глад към солена или пикантна храна – прекомерно мислене и мозъчно натоварване.

Консервирана, пушена и богата на танини храна – тесногръди хора.

Люта храна - жажда за предизвикателства, дори да са трудно поносими ексцесии.

Диетична храна и без никакви подправки - предпазливост от нови въздействия, страх от конфронтации.

Пасирана и кашеста храна - вдетиненост, инфантилност.

Страх от задавяне с кости – страх от агресии.

Страх от костилки - страх от проблеми и сблъсък с ядрото на нещата.

Макробиотично хранене - търсене на проблемите и търсене на всяка цена ядрото на нещата; известен страх от любов и нежност.

Стомах - олицетворява женския полюс, способността да се чувства и светът на чувствата ни и любовта. Когато стомахът е болен човек не понася сурова храна и иска да я “умъртви” чрез агресията на готвенето, т.е. показва, че не понася промените и предизвикателствата.  Стомашната киселина е с мъжки полюс и при агресия, гняв, когато нещо не ни отърва или ни обърква сметкит е- има киселинна атака.

Стомашна язва - насочена агресия към себе си, самосмилане, нужда от закрила, желание да бъдеш зависим, които човек прикрива чрез външна демонстрация на независимост, честолюбие и властност.

Черва:

Тънкото черво е свързано с мозъка и е индикатор за екзистенциалните страхове, прекомерната склонност към анализи и критики. Символизира аналитичното мислене.

Диарията ни показва, че се страхуваме и твърде много искаме да задържаме, и ни учи да пускаме и да оставяме на свобода.

Дебелото черво е свързано с парите и способността да даваме. Символизира неосъзнатото, “тъмната” страна на тялото.

Запекът символизира вещомания, неспособност за откъсване от материалната сфера, скъперничество, страх другите да не разкрият “тъмната” ни страна и затова води до дистанцираност и самоизолация.

Язвен колит - угодничество към другите, поради страх да реализираме собствения си живот.

Диабет - любовно разстройство, неспособност да се приема любов, което води до агресия към околните и до отхвърляне от тяхна страна.

Черен дроб - основен доставчик на енергия.  Смущенията в него показват, че не умеем да преценяваме е оценяваме правилно, имаме мания за величие (респ. както при алкохолизма). Черният дроб показва връзката ни с окултното и мирогледа ни.

Да се запитаме: В кои сфери съм загубил способността си за правилна преценка и оценка? Къде не мога вече да правя разлика между това, което ми понася, и онова, което е “отровно” за мен? В какво прекалявам, в коя област искам твърде много (мания за величие), къде се разпростирам безмерно? Интересувам ли се от Бог и духовността, от моята обратна връзка с Първопричината, или множеството ми пречи да погледна и към единичното? Мирогледът ми ограничен ли е? Липсва ли ми доверие?

Жлъчка - показва правилно ли протича енергията през нас. Камъните в жлъчката говорят за агресия, а при жените могат да изразяват и чувство за принуда в партньорските отношения.
Неврогенна анорексия- конфликт между дух и материя, целомъдрие и нагон. При жените изразява и съпротива към собствената женственост и сексуалност.

Сетивни органи - връзката ни с външния свят

Очи:

Късогледство- субективност, обидчивост.

Далекогледство - липса на мъдрост и широта на мирогледа.

Далтонизъм - слепота за многообразието на живота.

Конюктивит - конфликт, желание да си затворим очите за нещо.

Кривогледство - едностранчив светоглед, проблем в един от мозъчните дялове.

Перде - при “сивото” перде (потъмняване на лещата) има дистанциране от обкръжението и от себе си, за да не бъдем наранени; при “зеленото” перде (глаукома)- светът се наблюдава като през конски наочници, притеснение от неизплаканите сълзи (налягане на очните дъна).

Да се запитаме: Какво не искам да виждам? Моята субективност пречи ли на самопознанието ми? Пропускам ли да опозная себе си чрез събитията, които ми се случват? Липсва ли ми по-дълбоко прозрение? Страхувам ли се да виждам обективно проблемите в тяхната острота? Мога ли изобщо да виждам нещата такива, каквито са?

Уши
Внезапен срив на слуха- да се вслушаме в себе си и вътрешния си глас.
Старческа глухота- непреклонност, неотстъпчивост, липса на гъвкавост.

Да се запитаме: Защо не съм готов да изслушам някого? Кого или какво не искам да слушам? Уравновесени ли са у мен двата полюса – егоцентризъм и смирение?

Главоболие
Появява се при хора с прекалени амбиции, претенции за перфекционизъм, стремеж към власт и налагане ва волята; когато се отдадем само на рационалното и загубим връзката си с чувствата (т.е. стомаха и сърцето). Болките показват, че мисленето ни е погрешно, неправилно го насочваме и преследваме съмнителни цели, проявяваме “магарешки” инат и вманиаченост.

Мигрена (хемикрания)- това буквално означава оргазъм в главата. Символизира сексуалността и проблемите с нея. Болката показва, че сме потиснали своята сексуалност и се опитваме да я изживеем в главата си, или обратното- имаме безразборни сескуални връзки. Показва също конфликт мужду нагон и мислене, добра и зло, стомах и глава, дух и материя. Често партньорите използват главоболието, за да избягнат сексуален контакт и даване на любов.

Да се запитаме: Над какво си блъскам главата? Опитвам ли се пряко сили да се издигна нагоре (честолюбие)? За мен “горе” и “долу” още ли са в живо взаимодействие? Дебелоглав ли съм? Инат ли съм? Опитвам ли се с мислене да замествам действието? Честен ли съм спрямо своите сексуални проблеми? Защо изтласквам оргазма в главата?

Кожа
Границата на “Аз”-а, която трябва да се преодолее, за да се намери “То”.

Обриви - нещо възспирано се опитва да излезе навън (напр. акне- страх и срам от сексуалността и потискането й). Шарка- изолация от майчината любов. Псориазис- броня и ограничение във всички посоки.

Сърбежи (pruritus) - нещо в нас предизвиква възбуда и иска да избие навън (сексуалност, агресия, любов, апетит).

Да се запитаме: Прекалено много ли се ограничавам? Как стои въпросът с моята способност за установяване на контакт? Зад резервираното ми поведение крие ли се потиснато желание за близост? Кое е това, което се стреми да пробие границите и да излезе навън (сексуалност, нагон, страст, агресия, въодушевление)? Какво ме сърби в действителност? Към изолация ли се стремя?

Бъбреците

 Всички чифтни органи в тялото имат отношение към контактите, партньорството и видовете любов. Камъни - вкопчване и блокиране в маловажни неща, пречещи на развитието. При мъжете - също и налагане на волята, проблем с хармонията в отношенията.Тестисите и Яйчниците - (eros- сексуалност). Бъбреците - (agape- постепенно сливане с всичко)- сферата на партньорството и конфликтите в нея. Затрудненията, които имаме с партньора си, всъщност са тези, които имаме със себе си и нашата “тъмна” страна.

 Белите дробове - (philia- приятелство) - непрекият контакт и комуникацията.

Да се запитаме: Какви проблеми имам в сферата на партньорството? Склонен ли съм да затъвам в проекцията и да смятам, че грешките на моя партньор са единствено негов проблем? Пропускам ли в проявите на партньора си да откривам и себе си? Вкопчвам ли се упорито в старите проблеми и възпрепятствам ли така потока на развитието?

 Пикочен мехур

Символизира упражняването на власт и потиснатите стремежи към надмощие.

Да се запитаме: В кои сфери се вкопчвам упорито, макар да са отживели и да чакат да бъдат отделени и изхвърлени? Къде сам се подлагам на натиск и го проектирам върху другите (напр. изпити, началници..)? От кои изчерпани теми би трябвало да се освободя? Какво ме кара да плача?

Сексуалност и бременност

Сексуалните и хормоналните проблеми винаги се решават на физическо ниво, а не чрез бягство в “по-високо” равнище! Винаги се дължат на липса на единство с нас самите, а оттам и с партньора.

Менструални смущения - липса на женственост и способност за отдаване и приемане. Неспособността да се отпуснем и да изживеем оргазъм, също водят до болезнена менструация. Както и страх от децата или вкопчване в тях.

Лъжлива бременнос т - конфликт между силното желание за деца и неосъзнатия страх от отговорност; конфликт между сексуалност и майчинство.

Проблеми на бременността - отрицателно отношение към детето. Гаденето по време на бременност се дължи на отделянето на женския хормон естроген и означава самоотбрана, слабо изразена женственост и негативни чувства към детето.

Заболявания през бременността (гестоза) - отбрана срещу детето и символично освобождаване от плода и опит за прогонването му. Най-често се среща при диабетичките, бъбречно болните и пълните жени, които в психологичен план имат проблеми с отдаването и приемането на любовта и партньорството.

Раждане - проблемите показват опит насила да се задържи детето и да се лиши от свобода. Такива жени до края на живота си са вкопчени властно в децата си. Преждевременното раждане пък показва желание да се освободим от детето и да избягаме от отговорност.

Кърмене - символизира майчината защита.

Стерилнос т- или жената има несъзнателна отбрана, или желанието й е нечестно мотивирано (напр. иска дете, за да може да задържи партньора си). При мъжа е аналогично, но показва и страх от отговорност и обвързване.

Менопауза и климактериум - доколко сериозни проблеми ще има, зависи от това доколко пълноценна женственост има жената.

Фригидност (аноргазмия) и импотентност - страх от загуба на контрол или от смъртта. Фригидните жени имат желание да доминират и излишък на мъжка енергия. Респективно, импотентният мъж се страхува от женствеността, от Майката, от способностите и агресията си- затова има излишък на женска енергия.

Сърце и кръвообращение

Пряко са свързани с човешките взаимоотношения и сексуалността.

Ниско кръвно налягане (хипотония) и анемия - бягство от съпротива и отговорност, пасивност, липса на отговорност и енергия, водещо до агресия към себе си. Желание да се оставиш в ръцете на друг.

Високо кръвно налягане (хипертония) - насила се възпираме од действие и заобикаляме истинската причина за конфликта, водещо до агресия към другите.

Сърце - символ на любовта и единството. Всички симптоми ни напомнят да се вслушаме в себе си.

Силното и учестено сърцебиене - страх от нещо или някого.

Сърдечна фобия (невроза) - необоснован страх за себе си.

Ангина пекторис (гръдна жаба) - тесногръдие, коравосърдечие.

Инфаркт - потискана агресия.

Да се запитаме: В хармонично равновесие ли са главата (разумът) и сърцето (чувствата)? Давам ли достатъчно простор на чувствата си и осмелявам ли се да ги изразявам? Живея и обичам ли с цялото си сърце? Ръководи ли се животът ми от жив ритъм или го сковавам в ограничен такт? Има ли все още в живота ми заряд и експлозив? Вслушвам ли се в сърцето си?

Слабост на съединителната тъкан (мезенхима) - лесна уязвимост и злопаметност. Води до появата на разширени вени и тромбози, които символизират прекалено силна връзка със земята, мудност и тромавост в живота. Аналогично както при ниското кръвно налягане и анемията.

Опорно-двигателен апарат и нерви

Стойка и поведение - отразяват от една страна съзнателната ни идентификация, а от друга аномалиите могат да прикриват някоя наша “тъмна” страна.

Болест на Бехтерев - несломимост, непреклонност, упорство.

Гърбица - неосъзнато смирение.

Интервербални хрущяли и ишиас  - претоварване, с цел да изглеждаме в очите на околните способни и велики, за да компенсираме вътрешното си чувство за посредственост и комплекси за малоценност. Желание да сме обичани и популярни; мнителност, че другите са с нас заради успеха и парите.
Стави- инат, упорито сме се хванали за нещо. Страх от честността. Всички изкуствени стави и протези са бягство от истината.

Ревматизъм и артрит - твърдоглавие, мазохизъм, автоагресия, потребност от саможертва и мъченичество, преувеличена отзивчивост, свръхморал, фалшив алтруизъм, тенденция към депресивни състояния. Липса на откровена преценка за собствения егоизъм, властолюбие, морал, неотстъпчивост, неискреност и агресия.

Опорно-двигатерни смущения (изкривен врат, схващане на ръката, тикове и т.н. )- демонстративна самонадеяност и властност, за да се прикрие собсвената несигурност и некомпетентност. Страх от обществото и високопиставените личности и авторитети. Прекомерни изисквания към околните, прикрити зад фалшива скромност.

Гризане на ноктите - страх от собствената агресивност и потискането й; завист.
Заекване- страх от собствените ни подсъзнателни желания, особено сексуалните. Аналогично на мигрената.

Злополуки

Поставят под въпрос начина ни на действие, постъпките и поетия ни жизнен път. Нужно е да се има предвид символиката на елементите в злополуката.

Пътно-транспортни произшествия - нужда от промяна, вървим по грешен път, липса на смелост; съмнения, страх.

Битови и трудови злополуки - нещо нарушава границата ни и не можем да допуснем близост. Преценяваме погрешно опасностите и прекаляваме с гордостта.

Фрактури - не желаем да се примирим с края на нещо и да гледаме напред; закостенялост, неподвижност, едностранчивост, липса на гъвкавост.

Психични симптоми

Следствие от постоянното потискане на “тъмната” ни страна.

Депресия - потисната агресия, липса на отговорност, страх от живота и смъртта (раздялата), желание да се вкопчиш в някого.

Нарушен сън:

Да се запитаме при безсъние: Колко голяма е зависимостта ми от властта, контрола, интелекта и наблюдението? Умея ли “да освобождавам”? Развити ли са в мен способността за себеотдаване и първичното доверие? Интересува ли ме нощната (тъмната) страна на душата ми? Колко голям е страхът ми от смъртта и мислил ли съм достатъчно за нея?

Да се запитаме при прекомерна потребност от сън: Бягам ли от активност, отговорност и осъзнаване? В свят на сънища и илюзии ли живея и страхувам ли се от реалността?

Пристрастяване - страх от изпитанията, трудностите и новото. Аналогично на вечно търсещият и пътешестващият.
1. Булимия - вътрешна празнота, търсене на любов, признание и похвала.
 2. Алкохол - пасивност, жажда за добър и безконфликтен свят, за човешка близост и братство.
3. Цигари - копнеж за истинско общуване и свобода.
4. Хашиш (марихуана) - аналогично на алкохола.
5. Кокаин (каптагон и др. подобни) - търсене на любов, прикрито зад търсенето на успех.
6. Хероин - тотално бягство от сблъсъка със света. Психотропни дроги (ЛСД, мескалин и др.) - желание да се премине в трансцедентността.

Ракови заболявания- липса на колективно схващане за света.

Символизира страх от единство, свръх-его, себенадценяване, непреклонност, криворазбрана любов, заблуди в мисленето.

СПИН - екстремно състояние на любов, попаднала в сянката, което разтваря границите на Аз-а в тялото и дава възможност психически потиснатия страх от любовта да се изживее на телесно равнище.

 

Из трудовете на Петър Дънов

 
Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2023 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .