Банер
10997358_927266497298074_3415742001400658462_o.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Разликите в затлъстяването и излишните килограми
Написано от Маг Селена   
Сряда, 18 Юли 2007 00:00
Затлъстяването е заболяване, което може да се развие във всеки един период от живота. Може да се каже, че безброй статии са посветени на затлъстяването, но много хора все още бъркат понятията "затлъстяване" и "излишни килограми".

В разгара на лятото човек е готов да спазва всевъзможни диети, за да постигне идеалната фигура. Всеки си има свое "идеално тегло". Индексът на телесната маса (ИТМ) е равен на телесната маса в кг., разделена на ръста в метри на квадрат.

ИТМ в границите на 18,5 - 24,9 съответства на нормата. За наднормена телесна маса се приема показателят от 25 до 29, а когато тази стойност превишава 30, вече става дума за затлъстяване.

От затлъстяване, наричано все по-често "неинфекциозната епидемия на 21 век", страдат повече от един милиард хора по света. Жените страдат по-често от това заболяване в сравнение с мъжете, защото техният организъм е по-склонен към натрупване на мазнините.

Затлъстяването е заболяване, което може да се развие във всеки един период от живота.

Често за увеличаване на телесната маса способстват фактори като:

• смяната на професията,
• прекратяването на спортните занимания,
• бременност и раждане,
• менопауза,
• продължителният заседнал начин на живот и
• ендокринните заболявания.

Голяма роля при натрупването на "излишния товар" имат качеството на храната и маниерът на самото хранене.

Ритъмът на живот формира състоянието на стрес и хората намират много пътища за борбата с него, а един от тях е преяждането, което с времето прераства в проблем с наднормената телесна маса.

Социолозите все по-често наричат затлъстяването "болест на развитото общество", защото колкото и да е странно бурното развитие на съвременните технологии способства за появата на наднормено тегло. А човекът с наднормено тегло е предразположен към хипертония, захарен диабет, исхемична болест на сърцето. Освен това наднорменото тегло променя и мирогледа и оказва влияние през целия живот.

Сред хората с наднормено тегло има такива, които оправдават своето бездействие с наследствена предразположеност и нежеланието за промяна на начина на живот. Те натрупват все повече мастни наслоения, които обхващат и вътрешните органи и затрудняват техния режим на работа, защото изискват повишено натоварване. Именно затова излишните килограми винаги способстват за появата на съпътстващи заболявания.


Други хора възприемат всеки наднормен килограм като катастрофа и се опитват да се справят с проблема с помощта на всевъзможни диети, физически тренировки и козметични процедури. Тази тактика носи полза, ако обмяната на веществата е в норма и може да се коригира храненето и адекватното физическо натоварване. Но често човек полага много усилия, а резултат няма. Това може да бъде свързано с хормонален проблем или проблеми с обмяната на веществата и в такъв случай трябва да се потърси съвет от специалист.

Затлъстяването предизвиква редица заболявания:

* на ендокринните жлези,
* захарен диабет,
* артериална хипертензия,
* на ставите,
* нарушения в храносмилането,
* развитие на онкологични заболявания и
* нарушения на детеродните функции.


Но рязкото намаляване на теглото също не е полезно за организма. Отслабването трябва да става постепенно - с около 3 кг. за един месец. Организмът постепенно свиква с новото хранене и адаптира към тази система обмяната на веществата. При рязка загуба на тегло интензивността на всички процеси в организма се намалява, а това вреди на имунната система. Недостигът на хранителни вещества води r до намаляване на цялостната активност на човека във всекидневния живот.

Истинското решение на проблема е свързано с рационалното хранене, което, разбира се, не може да ни предпази от всевъзможните заболявания, но поне ще ни спести излишните килограми.


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2022 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .