Банер
veles-2.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Минерална, изворна или газирана...
Написано от Румяна Алексиева   
Четвъртък, 02 Август 2007 00:00
Чудото на водата Предпазва. Лекува. Облекчава

Тя е основата на живота. Това е било известно още на древните гърци. Но знаем ли достатъчно за този дар на природата?

Минералната вода подобрява кръвообращението

Вярно е!
Затова пийте по 2 литра на ден. Така ще стимулирате кръвообращението и ще се предпазите от пристъпи на слабост или замайване. Това е особено важно през лятото. Тогава потенето е обилно, с потта организмът губи повече от 1 литър течности, а покрай тях и голямо количество минерални вещества. Минералната вода покрива загубите. Внимателно гледайте на етикета какво е количеството минерали в даден вид минерална вода, то трябва да е до 500 мг за литър.

Минералната вода лекува инфекции

Вярно е!
Когато сте настинали или имате възпаление на бъбреците и пикочния мехур, пийте много вода. Така бактериите се „измиват“ по-лесно, а настинката минава по-бързо. Голямото количество течност поддържа устната кухина и трахеята влажни и по този начин причинителите на заболяванията по-трудно могат да се размножават.

Минералната вода е полезна за костите

Вярно е!
Минералната вода от вулканични райони допринася заедно с млечните продукти за основното снабдяване на организма с калций – най-важното минерално вещество в костната субстанция и в тази на зъбната структура.
При по-възрастните хора хроничната липса на калций може да предизвика развитие на остеопороза. При жените липсата на калций води до повишаване на риска от костни счупвания и ставни проблеми. Калцият, съдържащ се в минералната вода, е добро решение за хора, които не могат да употребяват мляко и млечни продукти, тъй като имат алергия към тях или организмът им не понася млечната захар.
За да имате здрави кости, трябва да приемате по 1000 мг калций на ден. Един литър минерална вода със съдържание на калций между 500 и 700 мг покрива половината от дневната дажба на организма.

Прекалените количества газирана вода вредят на здравето

Не е вярно!

Газираната вода има положително въздействие върху зъбите, тъй като унищожава бактериите и прочиства устната кухина от остатъците от храна, които са и основен фактор за появата на кариеси.

Докато се храним, не е добре да пием вода

Не е вярно!

По традиция се смята, че пиенето на вода по време на хранене разрежда храносмилателните сокове до такава степен, че те стават неефикасни. Днес обаче се приема, че една чаша вода е задължителната добавка към всяко хранене. Европейските нутриционисти са на мнение, че пиенето на вода в достатъчно голямо количество помага за доброто храносмилане. Освен това захранва мускулите с необходимите хранителни вещества. За да се складира в мускулите 1 гр въглехидрати, са необходими 3 мл вода.
Все пак е добре да консумираме нискоенергийни напитки, защото в противен случай ще поемаме прекалено голямо количество калории.

Да пием вода, преди да ожаднеем!

Вярно е!

Усещането за жажда е знак, че има недостиг на течности в организма. Това причинява сгъстяване на кръвта.
Кръвоснабдяването на мозъка става по-трудно, което води до поява или засилване на главоболието и мигрената и до по-трудно концентриране. Затова е много важно особено по време на спортни занимания, които траят по-дълго от един час, да се пие достатъчно количество вода. Дори без да се усеща жажда. Колко вода ще изразходвате, когато се потите, или колко течности ще изгубите, докато спортувате, зависи от конкретния вид спорт.

Колкото повече вода пием, толкова по-бавно огладняваме

Вярно е!

Пиенето на вода и течности има положителен ефект при спазване на диети. Чаша или две вода преди ядене помагат да се напълни стомахът. Така стените му се разширяват и се появява усещането за ситост. Причината - един и половина или два литра дневно могат да увеличат енергийният потенциал на организма със 100 калории. Ако направим една проста сметка, ще получим 36 500 „водни“ калории годишно. Същевременно ако се поемат около 500-600 мл вода на гладно рано сутрин обезводняването през нощта се неутрализира и водните запаси се възстановяват по-бързо. Освен това редовното пиене на вода стимулира производството на обменни вещества в организма и подобрява храносмилането.

Най-полезна е питейната вода!

Не е вярно!

Макар че изворната вода в повечето райони на България може да се пие без опасения, сравнена с качествата на минералната вода тя притежава много по-малко полезни вещества като магнезий, калций и натрий.

Какво съдържа минералната вода?

Калий. Засилва обмяната на веществата, важен е за нервната система, действа отводняващо на организма. Оптималното съдържание във водата е 10 мг/л.

Калций. Заздравява костите и зъбите, предпазва от остеопороза, важен е за нервната система и кръвосъсирването. Оптималното съдържание във водата е над 150 мг/л.

Хидрогенкарбонат. Щади стомаха, предпазва от повишаване на киселинността в него и от образуване на камъни в бъбреците. Оптималното съдържание във водата е поне 200 мг/л.

Натрий. При съдържание над 200 мг/л. изравнява загубата на сол в организма при силно потене. Обаче при проблеми с бъбреците не консумирайте вода с по-високо съдържание на натрий от 20 мг/л.

Магнезий. Регулира обмяната на веществата и енергийния баланс, засилва мускулатурата и предпазва от спазми. Оптималното съдържание във водата е над 50 мг/л.

Хлорид. Регулира заедно с натрия водния баланс в организма, помага на отделителната система. Оптималното съдържание във водата е над 200 мг/л.

Какви бутилирани води има в България?

Те се разделят на две големи групи – минерални и изворни.
Минералните води се добиват от дълбоки водоизточници и са с температура над 20 градуса по Целзий. Количество разтворени минерални вещества в тях е различно и според това те се определят като:

  • Много слабо минерализирана - до 50 мг/л.
  • Слабо минерализирана - от 50 до 500 мг/л.
  • Средно минерализирана - от 500 до 1500 мг/л.
  • Силно минерализирана - от 1500 мг/л до 5 г/л.
  • Много силно минерализирана - над 5м/л.

Обикновено изворните води са по-слабо минерализирани. Те отговарят на изискванията за чиста питейна вода. Могат да се приемат всекидневно и без ограничения.

Етикетите на бутилките трябва да съдържат информация за вида на водата, наименованието на източника и мястото на бутилиране, данни от физико-химичния и химичния анализ на водата, определящи характерния й състав: съдържание на аниони, катиони и микроелементи, данни за приложена обработка и др. Ако съдържанието на флуорид е над 1,5 mg/l, заедно с тази информация се изписва добавката, че водата не е подходяща за всекидневна употреба от деца под 7-годишна възраст.

Конкретните характеристики на бутилираните води се определят от Наредбата за изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели на Министерския съвет. По-масово продаваните от тях са следните:

1. Натурална минерална вода.
Добива се от естествени извори и има строго определени и постоянни температура, минерален състав, съдържание на микроелементи. При добива й се спазват определени стандарти, като не трябва да се нарушават първоначалните й качества и чистота. Тези нейни свойства я отличават от обикновената питейна вода.

2. Изворна вода.
Добива се от естествени извори, но не е минерална. Основното изискване спрямо нея е да е подходяща за питейна употреба и да се спазват технологичните изисквания при бутилирането й.

3. Трапезна вода.
Предназначена е за питейно-битови цели, но не отговаря на изискванията за натурална минерална или питейна вода.

4. Натурална минерална вода - естествено газирана.
Това е минерална вода, която в природното си състояние съдържа въглероден диоксид.

5. Натурална минерална вода - догазирана с газ от водоизточника.
Тя е газирана допълнително с въглероден двуокис, произхождащ от същия водоизточник.

7. Сода.
Това е газирана трапезна вода, която съдържа допълнително прибавен натриев хидрогенкарбонат повече от 570 мг/л.


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2021 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .