Банер
veles-2.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Нужни ли са богатите?
Написано от Катерина Найденова   
Понеделник, 17 Септември 2007 00:00
Един интересен поглед
В днешно време, когато изпълнителен директор на голяма американска компания за един ден печели толкова колкото обикновеният работник за цяла година, един инвестиционен консултант допълнително развива тезата за несъответствието в приходите.

Този въпрос, който е почти немислим в капиталистическото общество, е един от многото в "Нужни ли са богатите?", най-новата книга на Хънтър Луис – един от основателите на американската консултантска компания Cambridge Associates LLC, пише Ройтерс.

Той разглежда също и въпроса за нуждата от постигането на все по-голяма печалба, нейното влияние върху развитието на демократичното общество и ролята, която властите и централните банки трябва да играят върху разпределението на благата.

Той не предлага еднозначни отговори на тези сложни въпроси, а вместо това излага няколко различни тези на противоречиви въпроси, в съответствие с подзаглавието: "Великите икономически аргументи и как те влияят върху личностните ценности."

Във връзка с въпроса дали богатите са нужни например, е изложена теория, според която те са упадъчни паразити, които прибират благата от труда на по-малко заможните отях.

Друга теза обаче твърди, че всяка намеса на властта в преразпределение на тези блага би довела до изчезване на купувачите, в резултат на което цените ще се сринат.

Поставена е също тезата, че останалата част от обществото превъзхожда числено и финансово богатите. В резултат на това властта е у средностатистическия потребител, а милионерите и милиардерите са просто обществени слуги, довереници или социални агенти, въпреки че авторът признава, че такава гледна точка може би звучи изненадващо дори и на самите заможни.

По отношение на системата за разпределение на печалбата някои смятат, че правилата, установени понастоящем, са некоректни и неефективни и са предпоставка за конфронтация между служители и работодатели. Други са на мнение, че нуждата от по-високи доходи и печалба води до повишение на предлагането и по-ниски цени, което е от полза на хората, разполагащи с по-малко средства.

Филантропията

Много експерти толерират прогресивното данъчно облагане, при което по-богатите плащат повече, като начин за балансиране на несъответствието в доходите. Хънтър Луис обаче вижда голям потенциал в развитието на сектора на организациите с идеална цел, където той има богат опит.

Той е участвал в основаването на Cambridge Associates още през 1973 г., когато е работел по програма за преразглеждане на инвестиционния подход на университета Харвард. Днес все още организациите с идеална цел са основните клиенти на компанията. Луис е бил част от борда на 15 такива организации.

Асоциации, основани на идеята за филантропия, може да поемат много от правителствените функции като социални услуги, здравеопазване, жилищна политика и образование, смята той. Правителството може или да субсидира директно тези групи, или да стимулира богатите да ги финансират чрез данъчни облекчения.

Луис предлага нова данъчна система с няколко прага, в която бедните са напълно освободени от данъци, а по-богатите могат или директно да заплащат под формата на данъци разликата с по-долното ниво, или да бъдат освобождавани от по-високия размер, като даряват тази разлика на различни организации.

Чрез разширяването на този сектор, който в момента представлява едва около 8% от икономиката на САЩ, може да се осигурят повече средства за бедните, смята Луис. Според него тези организации са по-креативни и отговорни за хората, на които се опитват да помагат.

Той отчита обаче, че такава система може да доведе до отрицателно отношение към даренията, ако те се превърнат в правителствена политика, като поставя и опасенията, че в благотворителната система може да попаднат ненужно много средства, което да я направи неефективна.

Въпреки това Луис е на мнение, че организациите с идеална цел могат да предложат решение на въпроса за изравняване на дисбаланса между различните икономически прослойки. „Развитието на ценностите на филантропията може да даде възможност за решаване на старите, горчиви и често пъти стерилни икономически спорове от миналото", смята той.


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .