МАГ ЖИВИН ЗА БЕЗСМЪРТИЕТО - Маг Живин, възможно ли е да се постигне безсмъртие по окултен път?
МАГ ЖИВИН: Разбира се. Съществуват някои древни магически и чисто енергийни техники и практики за съживяване на мъртви, за естествено и не чак дотам естествено продължаване на живота и всякакви от този род. Въпросът е как гледате на безсмъртието. Ние реално сме безсмъртни като същности. Телата ни обаче не са. В различните си въплъщения използваме различни тела. Не ми е особено ясно защо някои се стремят към вечен живот в някакво ограничено във времето и пространството тяло и не по-малко ограничено съзнание. Нима, ако имаме избор, носим старите си и прокъсани дрехи или обличаме нови?
- Искате да кажете, че стремежа ни към безсмъртие е безсмислен?
МАГ ЖИВИН: В общи линии е безсмислено да се стремим към онова, което така или иначе имаме. А като говорим за стремежа към плътско безсмъртие си припомням една безсмъртна сентенция: „Всички се стремим към безсмъртие, а не знаем с какво да запълним един единствен облачен неделен следобед!” Напоследък доста се шуми по темата за възкресяване на мъртвите, което ме кара да задам един невинен въпрос:
„Малко ли сме живите, та да възкресяваме и мъртвите?”
Подобно отношение към смъртта буди редица етични въпроси. Но не и окултни. Само посветен от най-висш ранг би могъл да си позволи подобно заиграване с живота и смъртта. Всеки друг експериментатор се наказва жестоко поради собствената му и напълно естествена недалновидност. Окултизмът и окултните практики са нещо сериозно и имат много малко общо с бръщолевениците на обезумели и изветрели от страх, глад или просто по рождение народни ясновидки, баячки, доячки и т.н.
- Но учените се стремят да удължат с всички възможни средства рамките на човешкия живот?! Всеки се стреми да живее възможно най-дълго. Това ни е заложено по рождение.
МАГ ЖИВИН: Учените правят онова, което могат. От друга страна продължителността на живота нараства от само себе си, когато качеството на самия живот е по-добро. Но всичко си има някакви естествени граници, които не трябва да се надхвърлят. Всекиму е мил животът, но само си представете, че се сдобием с физическо безсмъртие! Ще престанем да умираме, но трябва да престанем и да се раждаме. Дори с наличната смъртност сме милиарди и броят ни непрестанно расте. Всеки иска да яде, да има покрив над главата, както и всичко останало. Откъде? За тези неща трябва да се мисли, а не само да се говори „хуманистично-оптимистично” или иначе казано демагогично. Нито природните, нито вселенските закони ще ни позволят да постигнем подобно нещо. Защото по рождение също така ни е заложено да се износваме и да умираме. Ще си кажете „колко е тъп тоя” нали се правят проучвания, космически кораби и ще колонизираме планети! Може да съм тъп, но дори в научно най-фантастичните романи и хипотези не съм чел как ще извозят няколко милиарда човешки биоединици до някоя нова планета с неначенати суровини.
- Значи смъртта е неизбежна?
МАГ ЖИВИН: Не само неизбежна, а и необходима за осъществяване на жизнените ни цикли. Може би при друг жизнен цикъл или друго равнище на съществуване нещата щяха да стоят малко по различно, но при нашата наличност всичко е точно такова, каквото трябва да е, за да сме такива, каквито сме. Класиците в окултизма нерядко обсъждат тезата, че за да излезем от човешкия поток и цикъл на живот и смърт, първо трябва да загубим човешката си същност. А загубим ли нея, макар и безсмъртни, надали ще се вълнуваме как растат внучетата ни.
- А във вашата практика имали ли сте случаи, в които да искат от Вас да съживявате някого или да удължавате нечий живот?
МАГ ЖИВИН: Да. При това неведнъж. Поддадох само два пъти докато бях по-млад и буен. Единият път продължих изкуствено живота на дете с няколко месеца. Вторият път на един млад мъж. Имаше житейска и окултна възможност, направих го. Но и досега съжалявам. Оказа се пагубно за здравето на близките. Разсипаха си нервите и си причиниха много душевни страдания, и то само защото получиха онова, което бяха поискали. Изглежда в повечето случаи човек приема смъртта на близък по-естествено и по-леко, отколкото мисълта за предстоящата загуба. Както и в повечето случаи човек в притеснението, тревогата и привързаностите си не знае точно какво иска. Но се надявам, освен мой, този урок да е бил и на хората, които ме бяха помолили за неестествена намеса.
- Защо непрекъснато наблягате, че тези действия са неестествени?
МАГ ЖИВИН: За да не употребя истинското определение – противоестествени. Смятам, че още със самото си раждане ние започваме да умираме. Не е необходимо да се вкопчваме в живота като самоцел. Ще имаме и други животи, ще успеем да завършим всичките си неполеонови кроежи, които поради присъщата на човека грандомания не се побират в рамките на някакъв си никакъв 60-70 годишен животец. Ами то работа ли е? Тъкмо да построим вила и на правнука и „оная с косата” току щръкнала насред хола. Все пак в този живот има неща, които не зависят единствено от волята ни тук в нашето земно въплъщение. Противопоставянето на смъртта с всички възможни средства е висша форма на егоизъм. Естествено е да се борим за живота си. Но все пак той има две измерения – качество и количество. Сигурен съм, че ако рязко и неестествено увеличим количеството, качеството неминуемо ще спадне. Нужно ли ви е това? Знаете ли колко още по-тягостно дълъг ще ви се стори един малко по-дълъг и много по-некачествен живот?
Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
|