Банер
1508650_1607588082786016_7066274021345149782_n.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Боровинките - най-добрият антиоксидант
Написано от Маг Селена   
Неделя, 24 Август 2008 19:53

Боровинките са сините перли на горските поляни. Богат извор на антиоксиданти, намаляват риска от получаване на сърдечни, ракови и много други заболявания.

Боровинките също така са богати на фибри и витамин C. Има два вида боровинки на цвят - червени и чeрни, и по това къде са набрани биват питомни и диви. При червените боровинки цветовете са събрани в изправени гроздовидни съцветия, а при черните са разположени единично.

Питомните растат на високи храсти, за разлика от дивите които се намират в непосредствена близост до земята. Дивите боровинки са по-ароматни и цветовете им варират.

У нас боровинките растат в планините, на Витоша до Алеко има цяла плантация за боровинки. Берат се рано сутрин, по роса до към 11.00, преди да са излезли змиите. Или можете да ги купите от пазара. Избирайте боровинки с плътен тъмен цвят и без меки участъци по повърхността, както и без мухлясали или натъртени места.

За да изберете най-доброто качество се ориентирайте по сиво-синия цвят и се стремете всички боровинки да са с еднакъв размер. Съхранявайте ги на един слой, на сухо място до 5 дни и ги миите непосредствено преди консумация.

Боровинките имат приятен сладникав, възкисел вкус.

В повечето рецепти за този плод се използват пресни както и замразени боровинки. Дивите замразени боровинки могат да се използват без предварително размразяване, но по този начин понякога променят цветовете на останалите продукти. За плодови салати и сладкиши трябва да се използват пресни боровинки.

Проучвания от последните години сочат че боровинките са толкова полезни колкото и вкусни. През 1997г. в САЩ са изследвани 43 плода и боровинките се класират на първо по съдържание на антиоксиданти, като при дивите то е по-високо.

Учени констатират, че съдържанието на специфични химични вещества в боровинките предпазва организма от редица заболявания, а също така забавя стареенето и отслабването на мозъчната дейност.

Боровинките са богати са на витамин А и С, захари,минерални вещества, органични киселини, пектин и др.

Черните боровинки подобряват зрението, те са препоръчителни за хора, чиито професии изискват остро зрение.
Плодовете на боровинките понижават кръвната захар и са полезни при захарен диабет.


Черните боровинки помагат при над 20 вида болести

Само по половин чаша черни боровинки на ден дават невероятен тонус на организма. Още повече че точно сега е сезонът на боровинките - през юли и август горите са пълни с тези плодове. Сред народа черните боровинки са популярни благодарение на способността им да подобяват зрението, а също и да помагат при коремни болки.

Учените обаче открили още много удивителни свойства на тези горски плодове. Такова мощно противодействие на стареенето и болестите, което оказва черната боровинка при редовна употреба, едва ли може да се намери при другите плодове.

Учените били поразени от това, че черната боровинка може с голям успех да се използва като профилактично средство против болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон. Повишеното съдържание на антиоксиданти подобрява работата в тези части на главния мозък, които отговарят за стареенето на невроните.

Фактически възрастните хора, които постоянно употребяват черни боровинки и препарати от тях, могат да разчитат на такива бързи двигателни реакции, както и младите хора. Екстрактът от черни боровинки помага на организма да изработва хормоните на растежа и отговаря за обновяване клетките на нашето тяло.

Твърденията, че черната боровинка значително подобрява зрението, съвсем не са преувеличени. Тези плодове са особено полезни за хора, които дълго напрягат зрението си и са принудени да се вглеждат в сумрак и тъмно. Шофьорите, летците, хората, работещи на компютър, трябва непрекъснато да приемат черни боровинки.

Този чудесен плод подмладява организма, защото го защитава от свободните радикали - едни от основните виновници за стареенето. А свободни радикали се образуват и под въздействието на компютърното излъчване. Удивителни резултати били постигнати с помощта на черни боровинки при лечението на такова сериозно заболяване като катаракта. Черната боровинка в съчетание с витамин Е помогнала да се спре прогресирането на катарактата при 97 на сто от хората, участвали във въпросния експеримент.

Черната боровинка подобрява микрофлората в червата и намалява интензивността на гнилостните и ферментативни процеси, защото понижава киселинността на стомашния сок. А това от своя страна премахва и киселините.

Пресни плодове се използват и при лечение на жлъчнокаменна болест, язва на стомаха и дванадесетопръстника, а сушени боровинки и спиртна настойка от тях са незаменими при диария.

Черната боровинка укрепва кръвоносните съдове, а това значително удължава живота. Не по-малко полезен е този плод и за прекратяване растежа и разпространението на туморите.Червените боровинки - мощен биологичен заряд само в едно зрънце

Червените боровинки са сред храните с доказан благотворен ефект за здравето, сочат резултатите от изследване на Ейми Хауел от университета Рътгърс, цитирани от Асошиейтед прес.

Червената боровинка  е вечнозелен малък полухраст, висок до 40 см и с изправено стъбло. Листата са елипсовидни, целокрайни, кожести, отгоре тъмнозелени, отдолу светлозелени с тъмни точици. Цветовете са звънчевидни, бледорозови и са събрани в групи. Плодовете след узряване са червени сочни ягоди. Цъфти през първата половина на лятото.
 
Червените боровинки съдържат антиоксиданти, които защитават клетките от увреждане от нестабилни молекули, наречени свободни радикали. Американските здравни институти са финансирали изследването за ефекта от червените боровинки върху сърдечните болести, гъбичните инфекции и други заболявания.
   
Досега изследването е показало, че пиенето на сок от червени боровинки може да блокира инфекция на пикочните пътища, като пречи на бактериите да прилепнат към клетъчните стени. Съставка,открита от Хауел в червените боровинки и кръстена проантоцианидин, предотвратява образуването на плаки по зъбите.

Освежители за уста, съдържащи въпросната съставка, ще бъдат разработени, за да се предотвратят заболявания на венците. Освен това при някои хора редовната консумация на сок от червени боровинки убива бактерията H. pylori, която може да причини рак на стомаха и язва.
   
Предишни изследвания показаха, че ежедневната консумация на сок от червени боровинки увеличава нивото на добрия холестерол и намалява нивото на лошия холестерол. Червените боровинки могат да предотвратят бързото израстване на тумори. Освен това екстракти от химикали в червените боровинки са предотвратили мултиплициране на засегнати от рак клетки на гърдата при лабораторни опити.

Червената боровинка - вкусна и свежа съкровищница на витамин С и диетични фибри, "чистач" на лошия холестерол и стабилизатор на кръвното налягане, ... и може би следващата надежда в борбата с рака.


Състав и антиоксидантен капацитет:

Плодовете на боровинката са богати на витамини, микроелементи, минерали, дъбилни вещества и флавоноиди, есенциални мастни киселини - линолеова киселина (OMEGA-6), алфа линолеова киселина (OMEGA-3), каротеноиди и фитостероли. Съдържат около 6% арбутин, следи от хидрохинон, около 8% катехинови танини, флавоноидните вещества кверцетин, хиперозид, изокверцетин,  урзолова, хлорогенова и кафена киселина, витамин С.

Поради наличие на дъбилни вещества от катехинов тип листата на червената боровинка се понасят по-добре от тези на мечото грозде. Те са мощен антиоксидант - активността на витамин А ефективно неутрализира действието на свободните радикали. Притежава и антисептични свойства.

Днес повече от 20 млн. души в Европа използват боровинката като антиоксидант. Най-ефективният, съдържащ се в диви плодове - токотриенол, рядко срещана форма на витамин Е, беше открит в червената боровинка. Този антиоксидант е 40 - 60 пъти по-ефективен от токоферол, най-често срещаната форма на витамин Е. От всички натурални масла, това от червената боровинка съдържа най-голямо количество от въпросния антиоксидант.  

Забележителни са големите количества желязо, както ниският гликемичен индекс.

Със своя капацитет за обезвреждане на кислородните радикали (Oxygen Radical Absorbance Capacity) и ORAC ниво от 9,584 единици за 100 g, червената боровинка е в "The top" от 277-те най-консумирани храни в САЩ.

За лечебна цел се събират листата, които след изсушаване са овално елипсовидни. Събират се преди или по време на цъфтенето. Растението е много издръжливо на ниски температури под -40 °C. Храстът е разпространен по каменливи поляни и в иглолистни гори.


Здравословни ползи

* От 2002 г. насам непрекъснато се проучва ролята на боровинковите полифеноли в превенцията на няколко вида рак.  Различни антоцианини, проантоцианидини, танини и фитохимикалите пеонидин и кверцетин редуцират риска от рак. Изследвания показват, че тези вещества инхибират метаболизма на раковите клетки in vitro. Те са с недостатъчно изучено действие върху човешкото здраве, вероятно в човешките клетки in vivo абсорбцията на тези вещества е по-малка и се елиминират бързо от кръвта, но опитите в лабораторни условия са доста обнадеждаващи;

* Миналата година се установи, че имат забележителна положителна роля при болестта на Алцхаймер и други невро-дегенеративни изменения, свързани със стареенето;
    
* Листата й се използват при възпаление и камъни в пикочните пътища като пикочогонно и противовъзпалително средство. Танините имат антиадхезивни свойства срещу бактериите (възпрепятстват полепването и задържането им за стената на пикочния мехур и уретрата), с което предпазват от инфекции на уринарния тракт;
    
* Понижава холестерола и тоталното липидно ниво в кръвта, което от своя страна е свързано с благоприятни ефекти върху сърцето и кръвното налягане;
    
* Сокът от червени боровинки съдържа високомолекулния химичен компонент NDM (non-dializable material), който е способен да инхибира образуването на зъбни плаки от бактерията Streptococcus mutans, причинител на зъбния кариес.Продукти от боровинки и съхранение:

По-голямата част от реколтата от червени боровинки се превръща в сок, сос или в захаросани сушени плодове. Сокът от боровинки е неделима част от традиционния ден на Благодарността в Америка и Канада, както и от Европейските зимни фестивали.

Пресните боровинки може да бъдат замразени в домашни условия и по този начин да се съхранят над девет месеца, като след това се използват директно, без размразяване. Боровинковият сок, обикновено изкуствено подслаждан, за да се редуцира натуралния му тръпчив вкус, често се смесва с други плодови сокове в коктейли.

Боровинките могат да се съхраняват в хладилник до 1 месец, ако са опаковани добре и замразят за период до 1 година във фризера.

Сушените червени боровинки са идеални за добавка към мюсли, както и за приготвяне на сладкиши.

 Сокът от червени боровинки предпазва от възпаление

Какво ще кажете за твърдението, че плодов сок може да предотврати цистита? Звучи малко несериозно, нали? Но въпреки това научни изследвания са показали, че сокът от червени боровинки не е “бабешко лекарство”, а един от начините да предотвратим този вид, изцяло “женско”, възпаление.

Около 50% от жените заявяват, че поне един път в живота си са страдали от цистит, а между 20 и 30 % се разболяват всяка година, съобщи Tialoto.bg. За хроничен се смята цистит, който се обостря повече от три пъти в годината. Той засяга между 2 и 10% от жените. При 90% от случаите, причинител на инфекцията е бактерията ешерихия коли / или Е коли/.

Превантивният ефект на червената боровинка:

На 6 декември 2004, Френската агенция за зравеопазване, официално обявява резултатите от 5-годишните изследвания за влиянието на храните върху някои от симптомите на различни заболявания.

Френските учени тврдят, че сокът от червени боровинки не позволява на бактерията да се захване по стените на уретера и да предизвика възпаление. Плодът не предпазва от инфекцията, а облекчава симптомите на цистита.

Изследванията посочват също, че сокът намалява на половина вероятността от повторна поява през годината на бактериален цистит. Сокът НЕ ЛЕКУВА остър цистит. Също така в изследването не се казва нищо и за цистита при малките деца и възрастните хора.

Две чаши сок на ден са достатъчни, за да намалите на половина неприятните появи на това възпаление.

Сокът от червена боровинка е богат и на антиоксиданти, които предпазват клетката от стареене. В момента се провеждат и изследвания, които имат за цел да проверят ефекта на плодовия сок при борбата с лошия холестерол.


Любими рецепти с боровинки

От всички любими летни плодове, боровинките изпъкват със свойте хранителни свойства. Те са един от най-богатите извори на антиоксиданти и намаляват риска от получаване на сърдечни, ракови и други заболявания.

Боровинките също така са богати на фибри и витамин С. За да изберете най-доброто качество се ориентирайте по сиво-синия цвят и се стремете всички боровинки да са с еднакъв размер. Съхранявайте ги на един слой, на сухо място до 5 дни и ги мийте непосредствено преди консумация.

Има 2 вида боровинки: питомни и диви. Питомните растат на високи храсти, за разлика от дивите които се намират в непосредствена близост до земята. Дивите боровинки са по-ароматни и цветовете им варират.

В повечето рецепти за този плод се използват пресни както и замразени боровинки. Дивите замразени боровинки могат да се използват без предварително размразяване, но по този начин понякога променят цветовете на останалите продукти. За плодови салати и сладкише трябва да се използват пресни боровинки.

Проучвания от последните години сочат че боровинките са толкова полезни колкото и вкусни. През 1997г. в САЩ са изследвани 43 плода и боровинките се класират на първо по съдържание на антиоксиданти, като при дивите то е по-високо. Учени констатират, че съдържанието на специфични химични вещества в боровинките предпазва организма от редица заболявания, а също така забавя стареенето и отслабването на мозъчната дейност.

Нека да поканим още днес на трапезата си тези "дребосъци" - червените боровинки, за да се насладим на уникална свежест и да сме по-здрави всеки ден.

 

Сладко от боровинки

Американците използват боровинките за приготвяне на прочутия сос за Деня на благодарността, но с тях могат да се правят и най-различни десерти – пайове, чийзкейк, мифини. Могат да се приготви и компот, сладко, желе и дори вино от боровинки.

Сладко от боровинки
2 кг боровинки
4 кг захар
4 ч.л. лимонена киселина

Боровинките се почистват от листа и примеси със силна струя вода. Притеглят се.
На всеки 1/2 кг боровинки се приготвя захарен сироп от 1 кг захар и 1 ч.ч. вода (250 мл).

Когато захраният сироп заври се добавят плодовете и се вари до сгъстяване на сместа.
Готовността се проверява като капка от сладкото, капната в порцеланова чиния не се разлива.

Накрая се добавя лимонена киселина, 1/2 ч.л. на 1/2 кг боровинки.

Като заври сместа се обира пяната с решетеста лъжица и сладкото се разсипва в предварително затоплени буркани.Сироп от боровинки

Приготвя се от черни, добре узрели и свежи боровинки.
Вариантът на класическата рецепта е малко модернизиран от мен.

Заливам измитите и почистени плодове с минимално количество вода, което смилам с блендера. Плодовата каша престоява около 2 часа след което ч прецеждам през двойна марля.

На 1 литър сок от черни боровинки се добавят 2 кг захар и 5 гр лимонена киселона.
От тук се приготвя по класическата рецепта за сироп по горещ начин. Плодовият сок се смесва със захарта и се слага да заври, когато захарта се разтопи се прибавя лимонената киселина.

Сиропът се разлива в стъклени бутилки и може да се използва след това при приготвяне на торт и домашен сладолед, или разреден с вода и парченце лимон е много по-полезен от подсладена газирана напитка.Желе от боровинки

Добре узрелите боровинки се измиват и след това се поставят в по-голяма тенджера и се заливат с вода, докато се покрият. Варят се до омекване 10-15 мин. След което сокът се прецежда през двойна марля и отново се слага да заври.

След това се прибавят 800 гр захар на 1 литър сок. Варенето продължава до необходимата гъстота на желето. Проверява се като се капне капка на порцеланова чиния да не се разлива, а да се запазват размерите на капката.

Към края на варенето се прибавя по 1 ч.л. лимонена киселина на 1 л. плодов сироп.
Готовото желе се разлива в предварително затоплени буркани.Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2019 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .