Банер
nBxrDDvmNF4.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Компютър или Здраве
Написано от Стоян Захариев   
Вторник, 27 Февруари 2007 00:00
Макар и необходимост, компютърът може да създаде и проблеми със здравето.
Компютърът в днешно време не само може да направи работата по-приятна и по-лека. В много случаи той е просто необходимост, но може да влияе негативно на здравето.
Ето няколко типични случая и оплаквания:

1. Главата: болки от напрегнатите мускули.
Дори да работим изправени и да сме в статична и правилна поза, мускулите, които я поддържат, се уморяват. Напрегната е задната част на врата, възниква раздразнение на симпатическите нервни възли. Към това може да добавим сухия въздух в помещенвието и недостига на кислород и резултатът е налице – болки в главата.
Опитайте се да се видите отстрани: протягаме глава към монитора, усещаме болки в тила, а главата ни сякаш е стегната от обръч. Именно това са болките от постоянно напрегнатите мускули - вечна беда за работещите на стол и бюро.

2. Очите: умора и синдром на сухото око.
Всяка дейност с компютъра е свързана с четене, следователно с очите, а те се нуждаят от почивка след продължителна работа.
Друг проблем е възникването на сухота, раздразнение и сърбеж в очите при постоянен контакт с компютъра. В този случай помагат изкуствените сълзи – те овлажняват и успокояват. Най-добре избирайте тези, които не съдържат консерванти.

3. Гръбначният стълб: деформация, болки.
Няма стол, който да направи безопасно стоенето пред компютъра. Ако вашият стол не е удобен, позата ви наподобява банан - гърбът е прегърбен, раменете издадени напред, а краката опънати. За гръбнака няма по-лоша поза. Изкривява се шийният отдел, деформира се кръстът – при седнало положение междугръбначните дискове в кръста получават натоварване 6-8 пъти по-голямо, отколкото когато стоим изправени.
За да облекчим гърба си, трябва да ставаме на всеки 40-60 минути, да се научим правилно да седим и да започнем... напримр да ходим на плуване 2-3 пъти седмично.

4. Ръцете: карпален синдром.
С този термин се определя проблемът с китката на ръката, който възниква след травма като симптом на полиартрит или поради постоянната работа с мишката. Ако положението на ръката не е правилно и тя постоянно е напрегната, средният нерв се притиска и с времето се появява болка или се загубва чувствителността на палеца.
Постарайте са да не напрягате постоянно ръцете си, пускайте от време на време мишката. При болезнени усещания веднага потърсете лекарска помощ. Този синдром е добре изучен и се лекува по-лесно в ранен стадий, когато още не се налага операция.

5. Петата точка: застойни явления.
За жените това е рискът от развитието на гинекологични възпаления, за мъжете – простатит. Вероятност за възникването на хемороиди съществува и при двата пола. Първата причина за тези проблеми е заседналият начин на живот, а втората – особеностите на храненето ни (сандвичи, пица и друга “бърза храна”, които се консумират дори на работното място). От подобна храна червата стават лениви, появява са запек, а това способства за появата на хемороиди.

6. Краката: варикозно разширяване на вените.
Тежестта, която вечер се появява в краката, свидетелства за появата на разширените вени. Когато човек работи продължително време в седнало положение, мускулите на долните крайници не работят, кръвотокът в тях се забавя и в резултат на това венозната стена губи своята еластичност, отслабва и се деформира.
Докато работите с пръсти по клавиатурата, създайте “работа” и на краката си: премятайте стъпалата наляво и надясно, събуйте обувките и се опитвайте да повдигате с пръсти дребни предмети, а вечер, ако останете да работите до късно, повдигнете краката на високо.


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .