Банер
МАКОШ 2.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Теория на привързаността – ревност и собственическо чувство
Написано от Деяна Христова   
Неделя, 16 Декември 2007 00:00
Теорията на привързаността описва три основни типа емоционални връзки

Когато човек е силно привързан към друг човек, или някакъв предмет, то той се отнася с нежност към обекта, но винаги настъпва момент, в който възниква опасението за загубата, която би му отнела завоюваният с достатъчно труд и усилия обект.

В този момент, възникват ревността, проявата на чувството за собственост, вкл. и страхът от загубата, които оформят съставните моменти на теорията на привързаността.

Теорията на привързаността описва три основни типа емоционални връзки с други хора:

1. Спокойна привързаност – под спокойна привързаност разбираме увереността в себе си, в чувството на собствено достойнство и задоволеността от любовните отношения с партньора.

2. Загрижена привързаност – тук се включва тревожното и амбивалентно отношение към себе си и към собствения партньор.

Често става дума за негативно възприемане на собственото Аз и позитивно възприемане на партньора. Подобни хора напълно стават зависими от подръжката на партньорите си.

3. Бягащи от привързаността – към тази група се причисляват хората, които избягват силната емоционална привързаност, която прави човека уязвим за обиди и страдания. Този тип емоционална връзка се дели на два подвида:

3.1. Отстранено бягство – в дадения случай, възприемането на собственото Аз е по-позитивно, отколкото би следвало да бъде, а това рефлектира върху възприемането на партньора, който може да бъде игнориран или недооценен.

3.2. Боязливо бягство – собственото Аз и възприемането на партньора са в равна степен негативни.

Човекът се съмнява в доверителните отношения, а освен това често има подозрениеа в това, че грижата към неговите чувства е значително по-малка, в сравнение със собствените партньорски чувства.

Страхът и собственическите чувства могат да бъдат основни съставни елементи на любовните отношения. Всеки от нас желае любимият човек да му отговори с взаимност и да обича само него.

Ние се боим да получим отказа на любимия човек, а преди всичко се боим от това, че можем да загубим неговата любов, по една или друга причина. Дори в такъв случай, ако партньорът сам измисля обстоятелства, показващи интересите на партньора към трето лице, то неизменно се появява ревността.

В една или друга степен ревността присъства във всички отношения. Ревността принадлежи към този разред от проблеми, които партньорите следва да обсъждат открито.

Не следва да се забравя, че с времето сексуална симпатия към други хора изпитват дори партньори, които са абсолютно доволни от своите сексуални и любовни отношения. Принципно подобна симпатия не застрашава постоянните отношения, но никога не следва да бъде пренебрегвана.

Често ревността се изплъзва от собствения контрол и се проявява с чувството за собственост. Преди всичко това се случва в онези моменти, в които привързаността е изключително дълбока.

Човек постоянно е загрижен за възможната загуба на партньора и дори може въображаемо да го свързва с други трети лица. Редките и напълно невинни социални интеракции на партньора могат да предизвикат неоправдано рязка реакция.

Причините за възникването на собственическото чувство са разнообразни. Важна роля в неговите прояви играят комплексите на непълноценност и незрялост на личността.

Някои хора изискват от своите партньори абсолютна и безусловна преданост, не разбирайки, че всеки човек, дори при наличие на близки отношения, следва да има свое собствено лично пространство за психологическо развитие.



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .