Банер
11825554_1721680898043400_2978470291811099494_n.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Кипу
Написано от Ивайло Иванов-IYI   
Понеделник, 16 Април 2007 00:00
  Империята на инките се счита за една от най-великите цивилизации.Просъществува от 1400 г. до 1532 г. сл.н.е. в Андите,западното крайбережие на Южна Америка на територията на днешните Чили и Колумбия.Достига разцвет в началото на XVI в.по времето нa Aтауалпу—“син на богът-слънце”,имащ абсолютна власт над своите поданници.

 Апу Капак

По времето на Хуанакауи се пишело на изсушени бамбукови листа и пергамент.А по времето на Апу Капак в столицата Куско дори бил построен Университет.Но при следващия владетел избухнала епидемия и жреците решили,че писмеността е приината.Последвала забрана и смъртно наказание на всеки,който пише или обучава друг да пише.

Испанците унижтожават голяма част от паметниците-материалният облик на културата на инките,вярвайки че при тях липсва писменост.По чудо оцеляват няколко стотин шнура със странни възли по тях,считани от конквистадорите за украшения.Туземците ги наричали кипу-единственото разрешено средство за информиране след епидемията,описана по-горе.

Кипу или Кхипу (на кечуа-езикът на инките- «quipu» означава «възел») са шнурове с дължина не по-малко от 30 см.Към основата са привързани други (отвесни) шнурове с различен цвят.От тях "стърчат" нишки,върху които на различни места са направени възли.Всяко кипу е различно от другите,със своята сложност в цветовете и възлите.На европейците било известно само,че се "четат" от дясно на ляво.Смисълът и съдържанието им и до ден днешен,не е разгадан,даже съвременните потомци на инките са безсилни да разшифроват кипу.Мнозининството от учените смятат,че разположението и броя на възлите означава информация за количество,а цвета на шнура - предметът за когото става дума в кипуто.Счита се,че е използвано за пресмятане на данъци и реколта,календар,астрономически изчисления и др.средства за записване на информация.

   Quipucamayocs (на кечуа khipu kamayuq, "кипу-пълномощник"),са счетоводителите в империята на инките.Те създават и шифрират кипуто."Quipucamayocs" не са единствените членове на обществото на инките,които могат да четат и създават кипу.Членовете на управляващата каста,също са обучавани в това изкуство.Но,май,никой не е останал от тях.

 Пуручико   

   Хари Ъртън и Кери Брезайн са учени от Харвардския университет.С помощта на съвремени компютърни технологии те изучили 21 кипу,намерени през 1956г близо до двореца Пуручуко.Според анализа,това е част от счетоводна книга,защото е установена връзка между кипутата.Сборът от всички шнурове с един цвят от едно кипу са равни на този от друго.

Ъртън смята,че става дума за данъчна сметка.При инките плащането на данък било под формата на "общественополезен труд".Шнурчетата показават работни броя дни,а възлите-вида работа или обект.Но според археолога Бил Конклин поне в 7 от тия кипу пишат за жертвоприношения.

   Да оставим учените да си опитват с по-малко от 600-те достгнали до наше време кипу и да се запитаме няма ли друга писменост,подобна на тази.Това,което следва по долу е мое хрумване,което може да е далеч от истината,но звучи логично.

   И така.Виждаме,че има "гердани" и "прави".Първите са се носили и като украшения(според испанците).Всъщност няма разделяне,но събраните краища бележат една дума,израз,изречение,абзац или цялото съобщение.Долу виждате 3 кипу и кутийкла за тях.

 

    Да вземем едно кипу и да се опитаме да го нарисуваме

  Teзи,които знаят възли било от алпинизъм,било от риболов или др.,могат да ви уверят-няма нищо сложно като изпълнение.Проблемът е в правилата за съчетаване,в определени правила,които "пишещият" и четящият трябва да са съгласували.

И докато мислите какви ли са тия правила,погледнете... "Ми това е кипу!Ето основната пръчица или връв,а под нея по-малките с възлите.",ще каже някой и аз ще допълня:"И аз така сбърках първия път...".Защото става дума за деванагари (божественото писмо) - писмеността на санскрит,от който произхождат някои съвременни езици и писмености. Но дали съм сбъркал???



 

IYI



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .