Банер
08_Iskushenie.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

ЕНЬОВДЕН И ДРУГИТЕ НАРОДИ
Написано от Петя Петкова   
Четвъртък, 07 Юни 2007 00:00

ЕньовчеЕньовден е свързан силно с народните традиции в целия християнски свят. Навсякъде хората вярват, че цветята и билките, брани през нощта срещу празника или в самия ден на Йоан Кръстител, притежават магическа сила, предпазват от нещастие и носят здраве. Символът на щастието, четирилистната детелина, има сила само ако е откъсната на този ден. А лайката, за да помогне, трябва да бъде брана когато слънцето е на пладне в същия ден.

Поверието може би идва оттам, че празникът на Свети Йоан Кръстител съвпада с апогея на цъфтенето, особено в европейските страни. Клонът от леска, който открива подземна вода или скрити съкровища, задължително трябва да е отсечен в нощта срещу Еньовден. Още по-тайнствен е коренът, пред който всички врати се отварят. Той може да се намери с помощта на птицата кълвач, както пише немският приказник Яков Грим. За това съществува стара немска легенда, която съвпада с казаното векове преди това от римлянина Плиний.

Еньовските билки се поставяли над кревати и над вратите в дома и оборите, за да пазят от болести, черни магии и нещастия. В планината Айфел в Германия ги хвърляли върху покривите на къщите. В източна Прусия ги увивали върху прът, наречен купол. И така стои, докато се прибере ожънатото. Същото се прави и досега в Китай и Япония, за да се прогонят демоните. Като се спи върху китки или венци с девет цвята, хвърлени през прозорец или врата, се сънува бъдещият жених. Еньовденският венец се хвърля и към клон от дърво. И колкото пъти бъде хвърлян и падне преди да се закачи, толкова години ще се чака женитбата.

Първи сред еньовските билки са жълтият кантарион и имелът. В Германия на първо място поставят арниката, във Франция – дивият пелин. Най-силно обаче било въздействието на върбинката. Наричат я още желязна билка, защото с нея калявали желязото. В Чехия поверието се спазва и до днес. А някога чешките ловци измивали с вода от върбинка пушките си, за да не изпуснат дивеча.Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2021 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .