Банер
202030255321[1].jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Невролингвистичното Програмиране
Написано от Маг Селена   
Понеделник, 06 Април 2009 17:36

Какво представлява НЛП (Невролингвистично Програмиране)?

НЛП - това е едновременно наука и изкуство. Наука, защото има ясна структура и добра аксиоматична база. За това НЛП предлага балансиран системен подход към разрешаване на всякакви ситуации.
Изкуство, понеже опирайки се на строгия фундамент от вече описани структури на успеха, ние можем да творим в свободно търсене на своя комфорт и съвършенство. НЛП предоставя формата, а ние сме свободни самостоятелно да избираме с какво да я запълним.

НЛП изучава таланти и способности - именно това, с помощта на което водещи личности и организации са постигнали изключителни резултати. Тези методи могат да бъдат усвоени и от други хора, за да могат и те да постигнат не по-малко. Този процес се нарича МОДЕЛИРАНЕ.

НЛП - това е резултат от изследването на това, как изключителните хора в различните области са постигнали техните изключителни резултати.

НЛП не се ограничава само с рамките на поведението. То работи с начина на мислене, от който зависи всичко, което ни се случва. Моделирайки процеса на мислене, възникването и развитието на чувствата и убежденията, НЛП разглежда всички измерения на човешкия опит.
И преди всичко НЛП се занимава с процеса на общуване - общуването на човек със самия себе си и с другите хора.

НЛП - това е Вашия жизнен опит, това как Вие познавате света, как решавате какво да правите, как създавате собствената си реалност със всичките и подеми и спадове.

НЛП през годините си на развитие е събрало огромно количество от добре проверени техники и инструменти, позволяващи да направим живота си по лек и ясен. Те работят наистина ефективно, а понякога - просто ефектно. И най-важното - те работят. Вероятно именно това, че те продължават да работят в ръцете на най-различни хора, е причината НЛП да получи такова значително разпространение по целия свят.

Ричард Бендлер:„Въпреки, че куп психолози и социални работници използват НЛП за да правят това, което те наричат „терапия", аз смятам за по-правилно да описвам НЛП като образователен процес. По същността си, ние разработваме начин да научим хората да използват собствения си мозък."

НЛП според Уикипедия:

Основата на НЛП /невро-лингвистично програмиране/ е поставена в началото 70-те години на 20-ти век от Ричард Бендлер (математик) и Джон Гриндер (лингвист) в сътрудничество с Грегори Бетсон (антрополог и кибернетик).
По същество, НЛП е практическа наука според която всеки човек може целенасочено да развие у себе си умения за успешно поведение и ефективна комуникация и в същото време, може да преодолее някои негативни за него навици. Позитивната промяна се осъществява на базата на набор от техники и похвати извлечени от Беднлер и Гриндер след като успяват да „моделират" /да систематизират и опишат/ поведенческите стратегии и убеждения на трима от най-ефективните за времето си психотерапевти - Фриц Пърлс, Вирджиния Сатир и Милтон Ериксон.

Невро-лингвистичното програмиране /НЛП/ се основава на идеята, че чрез сетивата си ние възприемаме само малка част от света. Нашето виждане за света е филтрирано от опита ни, убежденията ни, нашите ценности и предположения. Нашите убеждения и поведение се основават на усещането ни за света повече отколкото на реалния свят. НЛП учи, че езикът и поведението (функционално или не) са високо структурирани и, че тази структура може да бъде „моделирана" или копирана по такъв начин, че да може да бъде възпроизвеждана. С помощта на НЛП, човек може да „моделира" своите по-успешни схеми на поведение, така че да може да ги прилага в сфери в които той самият не е толкова успешен. Човек, също така, може да „моделира" друг човек и да използва този модел за да промени положително своите собствени убеждения и поведение. Успешното поведение на човек, в която и да е сфера може да бъде „проучено" като се наблюдават определени детайли от това поведение. НЛП обединява различни техники, включително хипноза, които според създателите, могат да доведат до промяна в начина на мислене, учене и общуване.

НЛП приема, че няма „обективен опит". Субективната природа на нашият жизнен опит не е в състояние да възприеме напълно обективния свят. НЛП нарича личното възприятие за света на човек - негова „карта".

Базови презумпции на НЛП

* Картата не е територия.
* Наблюдателят формира системата.
* Съзнанието и тялото са части на една система.
* Целият ни жизнен опит е закодиран в нашата нервна система.
* Не съществуват поражения - има само обратна връзка.
* Смисълът на комуникацията е в тази реакция, която тя предизвиква.
* Всяко поведение има позитивно намерение /в основата на всяко поведение стои позитивно намерение/.

* Човек разполага с всички необходими ресурси. Вселената е приятелски настроена и пълна с ресурси.

НЛП моделиране
НЛП моделирането е основен метод на НЛП. Моделирането включва проучване и наблюдение в дълбочина, обсъждане, имитиране и упражняване на много различни страни на мислите, чувствата, убежденията и поведението на моделирания субект докато моделиращият успее да ги възпроизведе достатъчно пълно и точно. След като това е постигнато, моделиращият „изчиства" желаните умения до степен на усвоим/преносим модел и провежда съответните тестове за това. Целта на моделирането е да се открият онези елементи в поведението на моделирания субект, които са в основата на неговото успешно поведение /умение/, но които той сам не осъзнава.

Мета-модел
Представлява евристичен набор от въпроси чрез които се получава по-точна информация в процеса на комуникация. В основата на мета-модела е идеята, че езикът е превод на мисловните процеси в думи и че в този превод има загуба на информация, дължаща се на безсъзнателен процес на заличаване (не всичко, което мислим изричаме), деформация (изразяване на предположения и структурни неточности) и обобщаване (склонност към използване на абсолютни твърдения). По същият начин, при слушането не всичко което казваме се разпознава като чуто от нашите събеседници.

Милтон модел
Създаден е от съоснователите на НЛП, когато моделират техниките за хипноза прилагани от Милтон Ериксон, признат като основател на клиничната терапия чрез хипноза. Милтон моделът регистрира ключовите части на речта и ключовите схеми, които могат да бъдат от полза за да се ръководи мисленето на човек и да се предизвиква безсъзнателно доверие чрез умело използване в речта на общи формулировки.

НЛП според Неда Генова, 18г., дипломиран НЛП Практик:

Аз и НЛП

Макар и със сходно звучене, НЛП и НЛО нямат много общо, освен може би честото недоумение, което поражда тяхното споменаване. Когато на въпрос какво ще правя тази събота отговоря с „Ами на НЛП съм", обикновено ми се налагат и по-нататъшни обяснения - често пъти обаче бавното изговаряне на „Невро-Лингвистично програмиране" никак не помага.
Ако приемем, че вече си зарязал подозрения, кръжащи около теми за секти, и се окаже, че за теб мога и да направя изключение и да не се впускам в мъгляви обяснения, ще се опитам да ти разкажа за това как аз чувствам и преживявам НЛП.
Ще започна с това, че за мен от особена важност е това, че НЛП дава не просто „техники" за справяне с една или друга ситуация, но и предлага светоглед, който лично за мен е особено близък като поглед към живота - и ако трябва да го обобщя с едно-единствено изречение, може би бих избрала презумпцията, че светът е приятелски настроен. За мен беше лесно да възприема това твърдение, но това се оказа и от особена важност, защото ми даде свободата да възприема живота като низ от приключения и случки, чиято единствена цел е да ми помогнат и да ме дообогатят.

Може би това ти се струва твърде абстрактно или дори малко отнесено? Тогава нека ти дам няколко примера от общуването си с хората. Не мога дори да формулирам защо точно, но откакто се занимавам с НЛП забелязах, че се чувствам по-уверена и харесвам повече начина, по който другите ме възприемат. Освен това сякаш и за мен самата стана по-лесно да проумея някои аспекти от общуването ми с останалите хора. Така например буквално 2 дни след завършването на последния семинар заминах за Германия, където на един работен лагер попаднах на един крайно депресивен италианец. Разбира се, връзката му с тази иначе слънчева страна ме озадачи, а по-късно дори предизвика съжалението и недоумението ми какво ли би било, ако въпросното момче беше израсло на някое по-неприветливо място, но в крайна сметка в течение на един не дотам кратък разговор ми се удаде да проумея:

1. че най-вероятно щеше да се самоубие и
2. начина му на мислене и нещата, които го притесняват в живота му.

Не съм сигурна какво точно му казах - в главата ми се въртят думи за очаквания и разочарования - но със сигурност знам, че момчето определено се ободри, а в последствие ме заля с благодарности за "my teachings". Обеща и да опита да направи това, което му казах. Все пак още се колебая обаче дали това, че по-късно се влюби в мен може да се окачестви като „нежелан страничен ефект".
Други неща във връзка с НЛП, които ми направиха впечатление от същото пътуване, беше внезапното затопляне в отношенията ми с втората съпруга на дядо ми, проумяването ми защо всъщност приятелката ми няма да си купи тази чанта, въпреки че много й харесва, неочакваното ми задобряване в играта „Мафия", както и още по-малко очакваната ми способност безпогрешно да разпознавам кога братовчед ми лъже. В последното имах достатъчно време да развия и усъвършенствам способностите си, отчасти, защото той страдаше от рядко срещани въображение и инат.

Освен това се оказа, че имам 93% на устен изпит по руски език, като новината за този небивал за мен успех беше още по-поразяваща след успокоенията на учителката ми, че ако не го изкарам, ще мога да го положа на половин цена през ноември. Това нейно непреднамерено снизходително отношение може би беше породено от предходните ми неуспешни опити след 3-годишно обучение по руски език устно да изразя любовта си към киното. И тъй като по времето, когато трябваше да се явя на въпросния изпит, бях във вихъра на обучението си по НЛП, реших, естествено, да опитам да приложа на практика нещата, които вече съм научила - така и направих.

Убедена съм (и учителката ми по руски навярно ще ме подкрепи), че осланяйки се единствено на езиковите си познания едва ли бих се справила на същата висота.

И така, около мен се редят едно след друго все по-неочаквани, но красиви неща - за някои от тях не съм сигурна дали не са просто част от мен самата, за други стига просто да погледна с друг поглед, за да ги възприема като част от тази т.нар. „магия на НЛП"... но какво значение има всъщност това? Понякога не докрай осъзнавайки как точно и какво ми се случва, а друг път с усещането за някаква мъничка вълшебна пеперуда, аз просто приемам това малко НЛО в себе си. А ако имаш късмет, може би ще кацне и в твоите длани - въпросът е какво ще направиш ти с него.

Пътят към успеха

Газета "Версия" №7 за 22-28 август 2005г.
Технологии от НЛП са използвали Владимир Жириновски, Борис Елцин и Карлсон
Денис Тикулов

За пръв път за невролингвистичното програмиране (НЛП) разбрах преди около пет години. "Техника за хипнотизиране и зомбиране", - по-точно обяснение ми даде мой по-информиран колега. И по-късно разбрах, че това е само един от многочислените митовете за НЛП. По целия свят тази технология е призната като едно от петте основни направления на професионалната психиатрия, а в Англия дори се преподава в държавните учебни учереждения. В Русия, въпреки че НЛП се използва все повече и повече в различни сфери от живота - в рекламата, бизнес-консалтинга, политическите технологии, все още се отнасят предимно негативно: в представите на хората то все още си остава само като тайна техника за зомбиране на хора.

Като начало нека се опитаме да разберем какво всъщност е невролингвистично програмиране. В центъра по НЛП, за да образоват нашия кореспондент му дадоха почти научно определение: "Това е област от науката, изучаваща структурата на личния опит на хората, разкриване на неговия механизъм и начини на моделиране с цел усъвършенстване и предаване на вече разкритите модели на други хора".

В самото начало НЛП беше наричано "Метазнание". С други думи, наука за това, как са устроени знанието и опита.

Ако човек разбира с какво неговия негативен опит се отличава от позитивния, то той би могъл да промени живота си.

Всеки човек има успешен и неудачен опит. Един умее добре да изкарва пари, но личния му живот не се получава, при друг е точно обратното. Често хората не знаят какво да правят с негативния опит и просто се примиряват с него, приписвайки всичките си несполуки на съдбата. "Писалката и кибритената кутийка е много лесно да се сравнят по критерия дължина. Писалката е по-дълга и практически на всички им е ясно какво трябва да се направи, за да станат равни по дължина, - казва ректора на столичния Институт по НЛП Михаил Пелехатий. - Но ако задам въпроса "кое е по-добре?", то критерия за сравнение ще бъде загубен и отговора едва ли ще бъде разумен. И така, НЛП предлага точна система описваща критериите на човешкия опит, а ако човек добре разбира, по какво неговия негативен опит се отличава от позитивния, то той би могъл нещо да промени. Ето това е основния смисъл на така нареченото невролингвистично програмиране".

А сега няколко думи за името: първата част - "невро" - посочва това, че за да се опише човешкия опит трябва да се знаят и разберат неврологичните процеси, които отговарят за съхраняването, преработката и предаването на информация, втората - "лингвистична" - подчертава важната роля на езика в описването на особеностите на механизмите на мисленето и поведението, а също и в организирането на процесите на комуникация. "А думата "програмиране" не е съвсем удачна, - продължава Михаил Пелехатий, - тъй като основната маса хора го разбират по-скоро като "зомбиране". Но ако се погледне точния превод на този термин, то той означава само последователност на стъпките, които водят към определен краен резултат".

Астрид Линдгрен е надарила своя най-известен герой с всички качества на майстор по НЛП.

Методите и начините, взети на въоръжение в НЛП, се оказват познати на много от нас от самото ни детство. Не е известно, дали Астрид Линдгрен е била запозната с основите на тази теория, но тя е надарила своя най-известен персонаж с всички качества на майстор по НЛП. Практически винаги в добро настроение, той точно знае, какво иска да получи от общуването, а и неговата фраза: "Аз съм умерено пълен мъж в пълен разцвет на силите си" като че ли е взета от учебника по невролингвистично програмиране.

"А припомнете си неговия въпрос: "Спряхте ли да пиете коняк сутрин?" - добавя тренинг-преподавателя от Международната асоциация по НЛП Юлия Лисицина. - Това е един от похватите на невролингвистичното програмиране, който се нарича пресупозиране. В живота от него може да се възползваме така: "Сега ли ще изхвърлиш боклука или по-късно?" Вероятността опонентът ви да изпълни вашата молба, като минимум са два пъти повече, отколкото да му заповядате или да го молите за това. Та нали във всяко общуване е много важно да се знае, какво искаме да получим от него. Що се отнася до базисните принципи, то в общуването трябва да се изключат всички възможни спорове и отрицания. Разбира се, живота е наситен с конфликтни ситуации, но когато вас ви обвиняват в нещо, то трябва да построите вашата фраза по такъв начин, че да има колкото се може по-малко негативна интонация, например: "Да, закъснях, но направих всичко възможно, за да успея да дойда навреме". А всяка черта на характера може да се представи както откъм отрицателна и страна, така и откъм положителна. Припомнете си домашния дух Кузя: "Аз не съм стиснат, а съм спестовен".

Тренинг-преподавателите по НЛП ги канят да вземат участие и в избирателни кампании

Но ако Каролсон е ползвал техниките на НЛП по скоро случайно, то в много от деловите сфери тази методика с всяка изминала година става все по-популярна. "Лично мен са ме канили да провеждам обучаващи тренинги такива компании като "Елмазите на Русия - Саха" и "Илим Палп" (най-голямата лесопромишлена корпорация в Русия), - разказва Михаил Пелехатий. - Често, тренинг-преподавателите по НЛП ги канят да вземат участие в избирателни кампании или за персонална работа с различни политически дейци. Аз, например, съм работил с Владимир Жириновски, а в първата избирателна кампания на Борис Елцин активно участва родоначалника на НЛП в Русия Алексей Ситников. А също така именно той измисли онзи известен лозунг "Гласувай или ще загубиш!".

Често техниката на нерволингвистично програмиране се използва и в рекламата. Именно на базата на тази методика е построена рекламата на бира "Тинкофф" (марка луксозна руска бира). В началото показват аксесорите на разкошен живот: яхти, скъпи вносни автомобили, красиви жени, а след това камерата показва бира. Това е така наречената котва на състоянието, - обяснява Михаил Пелехатий. - Не е необходимо да се описват качествата на продукта и технологията на приготвяне. Но когато човек се озове в магазина и види там бира с тази марка, той автоматично започва да се чувства комфортно".

Основната работа на невролингвистите - това са тренинги за обикновени хора

Консултирането на политици и бизнесмени е само част от работата на тренинг-преподавателите по НЛП. Основната част от тяхната работа това са тренинги, които Михаил Пелехатий води вече около 10 години. Между другото по специалност ректорът на Института по НЛП е разузнавач, завършил
Висшата школа на КГБ, Академията за външно разузнаване и няколко години е работил по специалността. "Нашият институт постоянно поддържа връзка с Ричард Бенлер, - разказва Михаил Пелехатий. - Неотдавна той разработи нова система, която се нарича техника на човешкото проектиране, която ние използваме напоследък. Например, ние вграждаме в човека вътрешен компас, и той може да се орентира според магнитното поле на Земята с точност до два градуса или пък вътрешен часовник с точност до минута, учим и на такива неща като кожно зрение: хората със завързани очи могат да разпознаят цветовете. Като това не са определени надарени единици, а обикновени хора. И научили се на това, хората разбират, че притежават много по-големи възможности, отколкото си мислят. А осъзнавайки това, започват активно да се развиват". В актива на Института по НЛП има достатъчно много примери, когато хора, преминали курса, след това са направили добра кариера, престанали са да пушат и дори са се избавили от психосоматични болести и различни фобии. Тук също така може да се отнесе и борбата с наднорменото тегло "Жени, които са си поставили за цел да отслабнат, са отслабвали от 8 до 60 кг за 3-4 месеца - разказва Юлия Лисицина. - Стабилен резултат за седмица - 2 кг, достиган и до 7 кг. Много бързо се лекува и язвата, а хората които заекват престават да заекват буквално за един ден".

Ентусиасти от Новосибирск адаптирали технологията към руския манталитет

Днес само в Москва има около десетина центъра, където желаещите се запознават с основите не невролингвистичното програмиране, най-известни от които са Института по НЛП, Московския Център по НЛП и Център за прилагане на НЛП в образованието. Освен това съществуват огромно количество центрове от втория ешалон, а също така и множество различни направления, построени на тази база: бизнес-консалтинг, пик-ап, различни тренинги за развитие на личността. Като при това на много от тях хората са престанали да наричат тази методика НЛП, някой - заради онзи негативен шлейф, други - заради незнание. Между другото, невролингвистичното програмиране се е появило през 70-те години на база на работата на Грегори Бейтсън, а чак в края на 80-те се е добрало до Русия. Няколко ентусиаста от Новосибирск, сред които и Алексей Ситников, превеждали книжки по НЛП, есперементирали с техниката, адаптирали ги към руския манталитет. Тогава и бил измислен известния сред психолозите термин "котва" и много други. "След което започнахме да водим кореспонденция с Джон Гриндер и той ни покани в САЩ, - разказва Алексей Ситников, по настоящем ръководител на известната компания "Имидж-Контакт". - По време на обучението ние завършихме едновременно два курса: през деня - "практик", а нощта - "мастер". Гриндер ни даде тази възможност, защото знаеше че няма да можем скоро да дойдем пак. Той ни хранеше и поеше, направи така че да имаме къде да живеем. Ние носехме със себе си съвсем малко пари, така че ако не беше той, то... Освен това, когато ни предложиха видеозаписи, ние им обяснихме, че в нашата страна практически няма видеомагнитофони и всички енелписти, които учеха при Гриндер, дадоха по нещо, събраха пари и ни купиха два видеомагнитофона".

Експериментаторите можеха да бъдат вербувани от спецслужбите

"Когато се върнахме, взехме решение да се разделим, за да не могат да ни хванат и "опандизят". Трябва да се спомене, че да ни изолират, да ни направят зависими, имаха възможност и нашите спецслужби, и мафията, и западните спецслужби. Когато се разделихме Инеса Рейбеко започна обучение по чужди езици с помощта на НЛП, упорито се занимава с това и сега, при това много успешно. Саша Арсенев се захвана с психотерапевтична приложна дейност по региони. А тогава аз бях свободен, може би съм имал повече енергия, и аз създадох собствен екип. Ние обиколихме цялата страна, провеждайки семинари за психолози, нарколози, политици, журналисти и хора с различни дейности. За три години приблизително сме обучили около 5000 човека".

nlp.bg

Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....

Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .