Банер
post-1361681-1292427983.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Най-погрешните схващания за контрацептивите
Написано от Румяна Алексиева   
Сряда, 20 Юни 2007 00:00
Трима експерти развенчават митовете. Наистина ли противозачатъчните таблетки предизвикват рак? Може ли спиралата да е причина за болезнен полов акт? Дали диафрагмата може да предпази от болести, предавани по полов път?
Изследванията сочат, че много от дамите или не знаят отговора, или са наясно по-скоро с митовете, които съпътстват всеки метод за предпазване от бременност, отколкото с фактите. Жалкото е, че погрешната информация относно контрацептивите е толкова много, че дори и лекарите признават, че често са объркани дали нещо е вярно или не е.
“Понякога чувам едно нещо толкова много пъти и от толкова много различни пациенти, че ми се налага да правя справка, за да съм сигурен, че фактите не са се променили”, споделя американският професор по акушерство и гинекология Стивън Голдстийн.
Един от най-притеснителните митове, казва проф. Голдстийн, е страхът от връзката между противозачатъчните таблетки и рака – често срещано погрешно схващане, което спира много жени от използването на този високоефективен метод за предпазване от бременност.
Добрата новина: “Таблетките не предизвикват рак, а намаляват риска от рак и има достатъчно научни данни, които доказват, че продължителната употреба на противозачатъчни таблетки драматично редуцира риска от заболяване на рак на яйчниците и дори от рак на матката.” – твърди проф. Голдстийн.
Гинеколожката Маргарет Поланежки отхвърля притесненията относно връзката между противозачатъчните и рака на гърдата: “Принципното заключение е, че таблетките не повлияват риска от рак на гърдата при повечето жени” – казва тя.
Друго притеснение, свързано с употребата на противозачатъчни, е рискът от образуване на тромби. Този въпрос е малко по-комплициран, но отново, казват лекарите, не е проблем за повечето жени.
Рискът от образуването на тромби, като например тромби в краката или белите дробове, е около 1 на 1000 за всички жени. Този риск се увеличава до 3 на 1000 при жените, които вземат таблетки, така че е ясно, че този проблем не е нещо, за което болшинството може да се тревожи, подчертава проф. Голдстийн.
Тази статистика може да се промени с възрастта или ако пушите- докторите твърдят, че тези два фактора могат да увеличат риска.
Маргарет Поланежки добавя още, че жени, които страдат от тежка мигрена и особено тези, при които се проявяват неврологични симптоми като немощ в краката или ръцете по време на пристъпа, може също да са изложени на увеличен риск от усложнения с тромбите, ако приемат таблетки. Гинеколожката казва, че за тези жени е добре да помислят за друга форма за предпазване от бременност. “Но това не трябва да ви притеснява, ако мигрената ви е свързана с менструалния цикъл, а само при наличие на неврологични усложнения”, заявява тя.

Какво трябва да знаете, ако използвате спирала?
Митове съществуват не само относно използването на противозачатъчни таблетки. Употребата на спирала против забременяване също е свързана с много погрешни схващания.
Първоначално спиралата е била изтеглена от пазара заради притеснения относно безопасността на един определен модел, който се е използвал между 1971-1974 г. Всички съвременни спирали са еднакво безопасни и ефективни.
Въпреки това, някои от най-често изказваните притеснения относно приложението им са, че пречат на употребата на тампони, че могат да се извадят по време на секс или да причинят болка, че могат да бъдат усетени от партньора. Експертите казват, че отговорът на всички тези твърдения е “НЕ”.
“Спиралата не пречи на употребата на тампони и когато е поставена правилно, не би могла да се извади по време на секс, да причини болка или да се усеща от партньора” – казва Ерика Банкс, директор по акушерство и гинекология на медицински център в Ню Йорк.
Ако някое от тези неща все пак се случи, е много по-вероятно спиралата да не е поставена правилно, така че по-добре посетете лекаря си, съветва Банкс. Ако женският организъм изхвърли спиралата от само себе си, казват експерти, то това се случва много рядко и обикновено при жени, които все още не са раждали.
“Това е една от причините, поради която повечето лекари продължават да препоръчват спиралата само на жени, които вече са родили. По принцип тяхната матка е по-голяма и не само че задържа спиралата по-добре, но е и по-лесно да се сложи правилно”, казва д-р Банкс.
Друго често срещано притеснение относно употребата на спирала е митът, че тя увеличава риска от заразяване с болести, предавани по полов път. Лекарите казват, че това не е вярно – единствено контакт без предпазни мерки със заразен партньор може да е причина за това. Трябва да се знае обаче, че заразяването с болест, предавана по полов път, докато сте със спирала, може да ви изложи на по-голям риск от инфекция на репродуктивните органи и възпалителни заболявания на бъбреците.
“Спиралата позволява на бактерията да проникне по-дълбоко в тялото, достигайки матката и яйчниците”, казва д-р Голдстийн. По тази причина лекарите не препоръчват спиралата като средство против забременяване на жени, които не са в гарантирана моногамна връзка.

Ето още няколко неща, които трябва да знаете за предпазването от бременност:
За да съдействат за развенчаването на митовете, експертите се произнасят и по следните въпроси, свързани с контрацепцията:
1. Мит: Ако пропусна една таблетка, рискът от забременяване се увеличава.
Факт: Не е вярно. Просто вземете две таблетки следващия ден. Препоръчително е да вземате таблетките си по едно и също време всеки ден. По този начин се намалява рискът от внезапно кръвотечение. Таблетките, базирани единствено на прогестерон, е необходимо да се вземат по едно и също време всеки ден. В противен случай ефективността им като противозачатъчно средство намалява.
2. Мит: Антибиотиците намаляват ефективността на таблетките
Факт: Въпреки че е имало индивидуални случаи на жени, при които такава връзка е забелязана, докторите казват, че направените медицински проучвания не са успели да го докажат. Единствените антибиотици, които доказано влияят на действието на противозачатъчните таблетки,  са тези, съдържащи рифампицин – активно вещество, използвано при лечение на туберкулоза. Това означава, че ако приемате антибиотик, за да лекувате акне, например, може да имате повече внезапни кръвотечения от нормалното. За да решите проблема, увеличете дозата на противозачатъчните.
3. Мит: От противозачатъчните таблетки се напълнява
Факт: Повечето жени не напълняват, докато вземат таблетки. Но ако това се случва на Вас, по-вероятно е да задържате вода. Въпреки всичко, някои жени забелязват, че таблетките увеличават апетита им, което ги кара да ядат много и да пълнеят. Ако таблетките, които вземате, увеличават апетита Ви, сменете ги с други.
4. Мит: Колкото по-стегнат е презервативът на моя партньор, толкова съм по-защитена
Факт: Презерватив, който е твърде стегнат, е по-вероятно да се спука по време на полов акт. Важно е също да има определено свободно пространство на върха на презерватива, за да може безопасно да поеме еякулацията, без да се оптяга.
5. Мит: Безопасно е да се махне диафрагмата веднага след приключване на половия акт
Факт: Ако патньорът ви е еякулирал, трябва да оставите диафрагмата на мястото й от 6 до 8 часа след това – това е времето, което е необходимо на спермицидът да убие сперматозоидите. Освен това всеки път, когато имате полов контакт, трябва да слагате нова доза спермицид – без това сте почти незащитена.
6. Мит:Тялото ми се нуждае от почивка от всички видове противозачатъчни средства поне веднъж годишно.
Факт: Независимо от вида на използваното средство, организмът ви не се нуждае от прекъсване на контрацепцията.
Спирала, която не съдържа хормони, трябва да се сменя веднъж на 10 години, а тези, които съдържат хормони, трябва да се сменят на период, по-малък от 10 години.
Ако отслабнете или напълнеете значително, може да се наложи да промените размера на диафрагмата.
Жените, приемащи противозачатъчни таблетки продължително време, обикновено го правят за 3-месечен период с удължен промеждутък между отделните отделните периоди.
7. Мит: Използването на противозачатъчни средства може да означава, че когато реша да забременея, ще имам затруднения.
Факт: Таблетките не водят до безплодие, не са причина за нередовен цикъл и не биха попречили да забременеете в бъдещ период. Също така не е необходимо да чакате някакво подходящо и безопасно за забременяване време, след като сте прекратили употребата им. Причината, поради която някои лекари препоръчват да не се приемат противозачатъчни 3 месеца преди зачеване е, че толкова време би могло да е необходимо за регулиране на цикъла. По принцип не е вредно да се опита по-рано.
8. Мит: Не е безопасно да се употребяват противозачатъчни таблетки за изместване на цикъла.
Факт: Абсолютно безопасно е и лекарите от десетилетия ги използват по този начин. Всъщност, тъй като липсва овулация, докато приемате таблетки, няма и необходимост от “изчистване” на матката с менструация. На практика, кървенето, което получавате, докато вземате таблетки, не е менструален цикъл изобщо, а реакция на тялото срещу намаляване на хормоналното ниво, което се предизвиква от приемането на седемте “плацебо” таблетки от блистера ви в края на всеки месец. Не съществува никаква опастност за Вашето здраве, дори ако прескочите плацебо-таблетките и продължите да вземате останалите, без да изчаквате месечното кървене.
9. Мит: Всички противозачатъчни таблетки са еднакви, само дозата е различна.
Факт: Всички противозачатъчни таблетки използват същия вид естроген, но може да се различават във формулата на прогестерона. Ако имате проблеми след приемането на някои таблетки, като например внезапно кървене, засилено чувство на глад или намалено желание за секс, смяна на марката таблетки или формулата на прием често е решението на проблема.


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .