Банер
rIIV27M8qVc.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

ФОБИЯ ИЛИ ПРОСТО СТРАХ
Написано от Румяна Алексиева   
Неделя, 04 Януари 2009 16:55

Когато страхът преминава границата на нормалното.

ФобияНякои страхове са нормални – като страха от змии, страха от високо и страха от летене. Но има и странни фобии, като например страх от белия цвят (известна още като “левкофобия”). Страхът е това, на което се основава фобията. Той не е непременно нещо лошо, тъй като служи за изработване на защитни механизми, които предпазват в опасни ситуации. Но когато страхът стане толкова крайно състояние, че парализира способността ви да реагирате адекватно в дадена ситуация, той вече не е продуктивен.

1. Какво е фобия?
Фобията е дефинирана като постоянен, повтарящ се и неоснователен страх от нещо конкретно или от ситуация, когато човек изпитва силно желание да избяга, да се скрие от страха. Заплахата от фобията всъщност е много по-голяма от заплахата, която я е предизвикала. Често хората, изпитващи фобия осъзнават, че тя е неоснователна. Но основателна или не, човек може да изпита физическа реакция като стрес, тревожност, треперене, изпотяване, гадене, повръщане и проблеми с дишането.

2. Как се развива фобията?
Най-често срещаните фобии може да са заучено поведение, като например да сте чували родителите си да твърдят, че никога няма да се качат на самолет, защото е опасно. Фобията може да е и в резултат на сблъсък между възрастта и времето – например баба ви може да има киберфобия – страх от компютри – защото тя просто не е част от хай-тек поколението и компютрите я объркват и натоварват емоционално.
Има хора, които по природа са по-предпазливи и така увеличават вероятността да развият фобия.
Има и “нормални” фобии. Не може да бъде обвиняван човек, че има фобия от големи бели акули, защото акулите наистина са заплаха за живота. За късмет, тази фобия едва ли пречи на някого в действителност, тъй като повечето хора не се сблъскват с акули ежедневно.
Много фобии, обаче, просто се появяват като че ли от нищото, без логично обяснение.

3. Видове фобии
Има два вида фобии – социални фобии и специфични фобии. Социалните фобии произтичат от прекалено развито самосъзнание и хората с такава фобия обикновено се страхуват да не бъдат критикувани или унижени от другите. Тези със специфичните фобии изпитват страх към конкретно нещо – например животни, дейности или вещи. Потенциално, всеки страх може да се превърне във фобия, независимо колко глупав или измислен изглежда той.

4. Може ли да се живее с фобия?
Фобията не е краят на света. Повечето хора живеят успешно с фобията си, без да й позволяват да влияе негативно върху живота им. Фобиите, също, често преминават от само себе си. Просто си спомнете как сте имали фобия от дядо Торбалан или баба Яга като дете. Вероятно дори ви е било страх да заспите сама, за да не дойдат тези страшни типажи в стаята ви в тъмното. Този страх е отминал сам, когато сте осъзнали, че такива същества няма (поне се надяваме, че вече сте го разбрали). Или може би сте имала страх от обвързване преди да се омъжите и сега се смеете на този ваш страх – след като вече сте част от прекрасно семейство. Фобиите стават проблем само тогава, когато човекът с фобия не може да живее нормален, пълноценен живот заради тях – като например някой със социална фобия, който се страхува да излезе от къщи.

5. Може ли да се победи тежката фобия?
Има данни, че 75% от хората със специфични фобии могат да ги победят чрез терапия. Този вид терапия изисква от лицето, изпитващо фобия, да се противопостави директно на фобията си. Разбира се, това не означава веднага да скочите в сандък с паяци, ако имате арахнофобия (страх от паяци). Процесът за преодоляване на фобията трябва да е постепенен и градиран.
Ето пример за страха от змии. Някои от стъпките, които трябва да направите, за да победите тази фобия са:
- Мислете за змии.
- Отворете книга за змии, четете за тях, разглеждайте снимките, като докосвате страниците.
- Купете си играчка змия и я задържайте в ръцете си.
- Отидете в природо-научен музей или в зоологическа градина и докосвайте стъклото на клетките със змии.
- Стремете се да срещнете някои от от онези обикалящи артисти, които носят змии и ги предлагат за снимка – хванете змията в ръце и се снимайте.
Няма ограничение за времето, в което трябва да бъде изпълнена терапията – това е постепенен процес. Разбира се, разговаряйте със специалист, за да определи нивото и силата на фобията ви и да ви помогне в процеса на превъзмогването й.

tiabg.com


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .