Банер
IMG_2415_gotowa_obr_.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Глобалното затопляне ще се ускори след 2009 г.
Написано от Катерина Найденова   
Петък, 17 Август 2007 00:00
До 2009 г. затоплянето ще бъде по-слабо, но поне половината от годините между 2009 и 2014 г. ще "бият" досегашните рекорди

Глобалното затопляне ще се ускори след 2009 г. и се очакват по-големи горещини и от тези през 1998 г., която е била най-топлата досега.

Това твърдят група британски учени в статия, публикувана в американското списание "Сайънс", предадоха световните агенции.

Експерти по климата отдавна предричат тенденции на температурни повишения през 21-и век, предизвикани от парниковия ефект, но новото проучване дава по-конкретни данни за вероятните промени през десетилетието, започнало в 2005 г., отбелязва "Ройтерс".

В проучването се предсказва, че до 2009 г. затоплянето ще бъде по-слабо, но поне половината от годините между 2009 и 2014 г. ще "бият" досегашните рекорди.

През следващите година-две (след 2007 г.) природата щяла да успее да се пребори с човешкото влияние.

Предсказва се, че през 2014 г. средната температура на планетата ще бъде с 0,3 градуса по-висока в сравнение с тази през 2004 г.

Дъг Смит, климатичен експерт от Hadley Centre, обяснява каква е логиката, криеща се зад "проучванията за десетилетие".

За разлика от един анализ за 100 години напред, краткосрочните прогнози взимат предвид настоящото състояние на океаните и атмосферата - именно наличието на тези данни дават основание за прогнозиране на "затишие" до 2009 г.

Десетгодишните прогнози са наречени DePreSys (Decadal Climate Prediction System - десетгодишна система за предричане на климата).

До края на ХХI в. се очаква средно покачване на земната температура с 1,8 до 4 градуса.

Специалистите твърдят, че единствената пречка за провеждане на подобни прогнози досега било доста по-слабото наблюдение върху океаните.

Навлизането на сателитите и развитието на техниката за температурни замервания е позволило на климатолозите да изучат по-добре динамиката на промените в океана, както и начина, по който се отразяват на климата.

Ученият добави, че тези прогнози ще предоставят на политици и бизнесмени акуратна, конкретна информация, с която да боравят.

В почти всички сфери на живота се правят прогнози в рамките на пет или десет години, посочва той. Климатът вече се промени и тепърва ще се променя. Хората трябва да знаят с максимална точност за това, което ги очаква. По този начин те могат да се подготвят и адаптират, допълва д-р Смит.

Някои нови климатични рекорди за съжаление вече са реалност. Глобалното затопляне е довело до отстъпление на ледовете в Арктика, констатират учените от Центъра за морски и атмосферни изследвания към университета в Хамбург въз основа на анализ на последните космически снимки на региона.

Движим се в посока нов минимален показател, заяви проф. Ларс Калешке. Той отбеляза, че в сравнение

с август миналата година ледената покривка на Арктика е значително намаляла.

Ако през миналата година значителна част от Източно Сибирско море, както и Северозападния морски път е била покрита с ледове, днес на космическите снимки там ясно се вижда практически свободната от ледове водна повърхност между Аляска и Сибир.

През юли т.г. площта на арктическите ледове е била само 5 милиона кв. км, което е с 1,5 милиона кв. км по-малко от преди 10 години, предава БГНЕС.

Това е най-ниският показател от 60-те години досега. Наблюденията на климата в Арктика показват, че през последните 30 години площта на ледената покривка там е намаляла с 30% при едновременно намаляване на дебелината на леда.

През 2004-2005 г. дебелината на вечните ледове в района на Северния полюс е намаляла с 14 см, а общата им площ е намаляла със 730 кв. км.

По оценка на експертите с намаляването на площта на арктическите ледове намалява и количеството отразена слънчева светлина. По този начин "нагряването" на Арктика се ускорява.



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .