Банер
СВАРОГ.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Нови находки променят представата за линейната еволюция на човека
Написано от Катерина Найденова   
Неделя, 12 Август 2007 00:00
Ново проучване твърди, че хомо еректус не произхожда от хомо хабилис - живели са по едно и също време Екип от палеонтолози начело с известния учен Мейв Лики откри в Кения останки от далечни предци на съвременните хора, които разбиват представата за линейната еволюция от първите хуманоиди до Хомо сапиенс.

Според приетата еволюционна теория най-старият прародител на съвременния човек, Хомо хабилис, е бил непосредствен предшественик на следващото стъпало в еволюцията, Хомо еректус.

След последващия, засега неуточнен етап в еволюционното развитие на човека, се е появил съвременният вариант - Хомо сапиенс.

В статия, публикувана от Мев Лики и колегите й в списание "Нейчър", се твърди, че Хомо хабилис и Хомо еректус са живели преди 1,5 млн. години на територията на съвременна Кения в продължение на най-малко половин милион години и следователно Хомо еректус не произхожда от Хомо хабилис.

За това свидетелстват две находки, направени през 2000 г. на малко разстояние една от друга - череп на хомо еректус и горна челюст на Хомо хабилис.

Те са датирани от палеонтолозите в един и същ период. По думите на професора по еволюционна анатомия от Лондонския Университетски колеж Фред Спуур, който е взел участие в изследванията, двата вида са живели близо един до друг, но не са влизали в контакт, обитавайки своите "екологични ниши".

Според него Хомо хабилис са били предимно вегетарианци, а Хомо еректус са се хранили и с месо.

Хуманоидите от двата вида са избягвали контактите, както правят съвременните маймуни, на които не им е приятно в компанията на друг вид.

По мнението на Спуур Хомо хабилис и Хомо еректус са имали общ прародител, който вероятно е живял преди 2 или 3 млн. години.

Като цяло по думите на учения общата картина на еволюцията изглежда по-скоро като "дърво, отколкото като впечатляващата линия от първите ни предци, които неочаквано се превръщат в нас, преминавайки през няколко преходни етапа, както показват това в анимационните филми".

Директорът по научните въпроси в Института за произхода на човека към Държавния университет в Аризона Бил Кимбъл, който не е взел участие в изследванията, напомни, че според разпространеното досега убеждение Хомо сапиенс е произлязъл от неандерталеца.

По думите на учения обаче в момента е известно, че тези два вида са живели едновременно. А новите изследвания позволяват да се направи подобен извод и за по-далечни времена.

Екипът на Лики е проучвал останките в продължение на седем години, но засега не се е решил да публикува откритието си.

Черепът на Хомо еректус, открит от палеонтолозите, е доста по-малък от тези на останалите представители от вида и на учените тепърва предстояло да докажат, че това е именно Хомо еректус, а не друг вид или генетична деформация.

Проучили строежа на челюстта на черепа на Хомо еректус, палеонтолозите изясниха, че той е принадлежал на 18-19 годишна жена и не са открили признаци на отклонение в развитието или генетична мутация.

Същевременно някои особености в строежа на челюстта, приписвани на Хомо хабилис, директно сочели за принадлежността на челюстта точно към този вид.

За да се уверят окончателно, че откритият череп наистина е принадлежал на Хомо еректус, учените изследвали отново 30 други черепа на същия вид, до които имали достъп, както и десетки други кости.

Оказало се, че жените от този вид били много по-дребни от мъжете, което ги отличава от съвременния човек, но ги сближава с животните, съобщи колежката на Лики Сюзън Антън, антрополог от Нюйоркския университет.

Според изследователите разликата в размерите при мъжките и женските екземпляри е свързана с полигамията, информира БГНЕС.

При приматите, при които самците и самките имат приблизително еднакви размери, например гибоните, са характерни моногамните връзки.

А самците на полигамните примати като горили и бабуини са много по-големи от своите самки.

Челюстта на Хомо хабилис е датирана от изследователите на 1 440 000 години. По техни данни това е кост на най-младия самец от този вид, който, както се смяташе досега, е измрял преди 1,7-2 млн. години.



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .