Банер
f29071aa74c52eed0f21f9cfa755b4af.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

РОБ ОТ МЕДИКА РАЗТЪРСВА МОГЪЩИЯ РИМ
Написано от Петя Петкова   
Вторник, 09 Октомври 2007 00:00
Скоро се навършиха 2080 години от въстанието на робите в Древния Рим, водено от тракиеца Спартак. Много историци и писатели от древността, та и до наши дни са потапяли пера в сърцата си, за да добавят още някое парче в голямата мозайка на въстанието на робите в Рим и неговия водач Спартак, за който се приема, че е роден в някое от селищата на Среднострумската област, известна някога с името Медика. Мотиви от робското въстание и образа на вожда му Спартак са отливани от бронз и извайвани от мрамор. Бронзова статуя на Спартак стои и пред входа на град Сандански и отдавна се е превърнала в символ на този беломраморен град.

Големия образ на вожда на робите обаче е изваял с перо писателят Рафаело Джованьоли (1838-1915) в своя роман "Спартак" (1874) и това подкрепят и думите на пълководеца и боеца за свобода Джузепе Гарибалди с писмо до автора, което гласи: "При това вие сте - пише той – изваяли Спартак - този Христос и изкупител на робите, сякаш с длетото на Микеланджело."

Къде е роден този, който дръзва да събаря най-съвършената и могъща империя в древността, и какъв е бил животът му преди да стане роб и гладиатор в голямата гладиаторска школа на Ленкул Батиат в Капуа? Разнозначни са писанията и на римските, и на елинските историци. Приема се, че е син на тракийското племе меди, което е населявало Медика, сегашната област на Средна Струма. Че Спартак е роден някъде тук, пише и Плутарх, който казва: "Спартак от племето меди..." Твърди го и немският професор Конрад Циглер. Ако е така, то родното му място може да е античният град край Кресна, може да е и античният град Нейне край село Долна Градешница. Или пък античните градове край град Сандански и Петрич.

Увенчаният с неувяхваща слава Спартак, който подготвил, организирал и оглавил най-голямото въстание на робите през античната епоха, се родил като свободен човек от племето меди, което се оказало един от най-големите и сериозни противници на римските завоеватели в края на ІІ век пр. Хр. в тази част на Балканския полуостров. Оскъдните, но ясни известия, оцелели до наши дни, показват, че по време на военните действия между римляните и медите Спартак паднал в плен. После бил продаден в робство, но поради своята необикновена физическа сила и красота той привлякъл набитото око на Ленкул Батиат, собственик на гладиаторска школа в Капуа.

От стари писания се узнава, че е пленен от римски войски и отведен в робство и впоследствие озовал се в гладиаторската школа на Капуа. Според други версии той е бил пленен и влязъл във войската на Луций Корнелий Сула, но по-късно дезертирал, бил заловен и отведен като роб в школата.

Не е известно и кога е роден, но годината на смъртта му е 71-ва преди Христа. Три години по-рано (2080 години оттогава), през 73-та година преди Христа, застава начело на разбунтували се гладиатори. Бунтът бил потушен, но 78 от бунтовниците му начело с него успяват да избягат и слагат началото на едно въстание, към което скоро започват да прииждат хиляди безправни роби, гладиатори и селяни и така се създава въстаническа армия от около 120 000 души. Рим непрестанно изпраща легиони, които Спартак успява да победи. И така до 71-ва година преди Христа, когато при Апулия се води най-жестокото сражение между въстаническата войска и армията на пълководеца Марк Крас. Крас побеждава. 6000 пленници са разпънати живи на специални дървени кръстове по Виа Егнация (главният римски източен път) от Капуа до Рим и така стояли с месеци, докато телата им сами са се разкапали от времето.

Въстанието на обезправените роби и гладиатори против Рим продължава три години. То поставя на карта всемогъществото на Римската империя. И след походите на Анибал въстанието на Спартак е било най-голямото й изпитание. Въпреки трагичния завършек на въстанието, то има и своите положителни страни. Принуждава римските власти да облекчат живота на робите и гладиаторите, както и на техните деца. И те поколение след поколение не забравяли, че за това им е помогнал един тракиец, роден в днешните български земи, който успял да направи пукнатина в гранитния зид на Римската империя, през която заструяла светлина и за онеправданите.


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .