Банер
МАКОШ 2.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Тайните на магическите билки
Написано от Маг Селена   
Петък, 13 Март 2009 06:28

Наближа времето, в което ще настъпи астрономическата пролет. Явно това е повода напоследък да съм засипана с въпроси относно магическите свойства на билките. Затова реших да дам един малко по-обширен отговор за тях.

На всеки му се иска нещо да се промени, да намери идеалния за него човек, да му потръгне по-добре бизнеса, да започне да изкарва повече пари или да се върне и запази хармонията в семейството му. В подобни ситуации човек, мечтае за някой от онези вълшебни талисмани от приказките, които помагат, дават сила и изпълняват желания.  

Малко хора знаят, че в България растат освен  лековите билки и много мощни магически растения.

Знанията за работа с тези растения и конкретните заклинания са оцеляли през годините. Някой от тях са познати от векове, но са пазени в строга тайна. Билките имат много близка енергетика до тази на човека. Разбира се, само да откъснеш билката не е достатачно за да се възползваш от енергията й.

Техниката за магическата работа с билките

се е предава от поколение на поколение, детето се учи от баба си или дядо си, още преди да е станало мъж или жена. Така например на тези техники мен ме научи моята баба. По време на учението детето се представя на билката и се учи как да общува с нея, за да може тя да му помага и да не му вреди.

Заклинанията и набайванията за различните ритуали се предават устно

като се вярва, че изричането им на глас пред други хора, или дори сам, без да е по повод работа с растението, ще ги направи безсилни. Това беше и основната причина, поради която моята баба не ми даваше да припарвам до нея когато си "говореше" с билките. Когато вече станах на определените години за посвещаване в магията на билките тя едва тогава ми каза вълшебните думи за всяка една от тях.

Първоначално се набират растенията в точно определено време и място като още с набирането се казват магическите  слова. След това билките се изсушават и приготвят за употреба. После всяко стръкче от билката се нарича с допълнителни магически думи за постигането на съответната цел, а някой билки изискват и други специални помазвания.

Изрично дължа да упомена, че не всеки човек има дадености да работи с билки.

За тази цел се изисква изкустното им и умело разподнаване, както и  още по-умело настройване на техния резонанс. Ако ти не почувстваш билката и ако билката не почувства теб тя няма да извърши определеното й задание. Напротив, тогава тя ще навреди на този, който е дръзнал да се докосне до нея.

Така, че не ви препоръчвам да се заигравате с билкови магически ритуали, защото ще се подложите на изключителен риск да си навредите.

А не бих желала да попадате под мощните удари на природните духове, защото едва ли някой след това може да ви избави от тях. Природните духове закрилят билките и ако до тях се докосне несведущ, непосветен и невеж в това познание човек няма начин да не пострада от тези могъщи природни пазители.

Сред най-извесните и силно действащи магически билки на първо място са:

Ангелика
Ангеликата е свързана с покровителството на ангелите, особено Архангел Михаил. Има ефект срещу черномагически посегателства, заклинания и зли духове.

Разковничето
Разковничето е споменавано в много етнографски изследвания за една от най-тайните магически билки в българското магьосничество. За чудодейни свойства на тази билка има множество предания. Според легендите много трудно може да бъде открита и само костенурка знае, къде расте. Преданията гласят също, че таралеж захлупен под паничка може да намери тази билка. Когато  паничката се докосне до билката тя се обръща сама и освобождава таралежа. Смята се, че може да събори каменен зид, да извади заровено в земята имане, да отвори заключена врата. Тази билка има способността да носи любов, щастие и късмет на всеки, който я притежава. Тя отваря заключени врати, носи реализация на всички нива в живота, с нея може да бъде отворена заключена врата, да се събори каменен зид или да се накара да излезе от земята заровено имане. Привлича височайши покровители и дава възможност за постигане на мечти. Билката трябва да се пази от пречупване, защото иначе губи магическата си сила.

Бял имел
Свещена и магическа билка. През зимата храстчетата остават масленозелени и свежи на върха на дървото, напомнят за пролет и ново раждане. Ако клонка от имел се закачи над леглото на девойка през зимата, тя ще срещне любимия си през годината и ще се омъжи за него. Ако мома се накичи с бял имел около нея ще се въртят момците. Билката предпазва и от лоша среща. Тя се носи през Русалската неделя.

Омайниче
Казват, че омайничето е цветето, което някога Купидон пронизал със стрелите си, а после го подарил на феите. За да омайват пагубно и да съсипват живота на не един влюбен.   Омайничето се бере рано срещу Гергьовден, когато всичко е тихо и никой не продумва дори. Наричат го още “старата билка”. Може да лекува всичко и е истински късмет да го откриеш. Докато го береш само  една дума ако се отрони не можеш да откъснеш вълшебното трева. Казват, че юдите не я дават, държат я здраво, и я пазят за себе си. За да откъснат все пак от нея, баячки и врачки оставят дрехите си надалече, тичат голи към омайничето и после бързо бягат обратно. Омайничето омайва и хвърля човека в несвястна любов.  Расте в нивите между пшеницата и ръжта, а също и в планината. Цъфти в синьо, а като узрее, се среща с осил и без осил. Без осил е по-лошо – омаята му е по-силна и по-отровна. Когато се яде хляб, в който може да е замесено биле омайниче, не бива в никакъв случай да се пие вода. Който пийне, замайва му се главата, а ако хлябът е топъл, може до три дни да не мръдне от мястото си. Ако се яде омайниче, човек може да умре или да полудее. Затова направените по този начин магии са рядко срещани. Но ако се носи, омайва мало и голямо. Омайничето помага срещу зли духове, някога е било засаждано в църковните  дворове или се е носело закачено около шията като муска против "страшни видения". Счита се, че тази билка прогонва дяволите и кошмарите и помага срещу психическа атака.  

Перуника
Перуниката е магьосническо цвете. Растението е много рядко срещано, но дори и да се намери в природата, за да се отключат магическите му сили трябва да е отгледано от този, който ще работи с него. Който момък вземе китка от перуника и я забоде на пояса или шапката си, душата му завинаги остава при тази, която я е носила. Розовия корен от перуника се носи за щастие, успех и победа. Държи се в ръка когато човек се чувства подтиснат или обезсилен. Дава сила и енергия. Този корен, изпълнява всякакви желания, които са добри за човека и го подпомага да е целеустремен и да постига набелязаното.  Грижи се за добруването на своя собственик и дава успех във всяко едно начинание. Решава тежки проблеми, дава сила и помага, когато човек се чувства подтиснат. Привлича високо поставени хора.

Босилек
Босилекът се смята се за пречистващ и оздравителен. Името му идва от базилиск, митично създание, което можело да убива с поглед. В древността растението било свързвано със скорпионите. Считало се, че стръкче босилек, поставено в гърне се превръщало в скорпион. Според поверието дори помирисването на босилек води до появата на скорпион в мозъка. Растението има дезенфиктиращ ефект.Прочиства и освежава въздуха.  
 

Бял оман
Това е една от най-силните билки използвани и прилагани в нашата страна. От него се правят няколко вида талисмани, а специално набаяния корен се използва за кадене против зли сили, магии и демочни същности. Премахва всякаква негативна енергия. От корените на белият оман може да се направи силен и добър талисман, но трябва да се знае, че преди всичко пази, а привличащото му действие е по-слабо. Носи се постоянно, за предпазва от зложелателство, злословия и покушения. Привлича късмет и успех. Корените за пречистване на дома чрез кадене се изготвят със специален обряд и баилка за прогонване на магии, зли духове и др. черни сили. Сам по себе корена не премахва магии, използва се в съчетание с други магически билки.  

Седефче
Седефчето е билка, която притежава изключителна сила и се използва както при атака, така и при отбрана срещу магически сили.

Бъз
Бъзът предпазва от магии, прогонва зли духове и предотвратява психически атаки, винаги искайте разрешение от растението преди да откъснете листата, кората или цветовете от него. По този начин оказвате уважение на духа на бъзовия храст, който живее в него. Важно е също така и да съобщите защо се нуждаете от щедрите му дарове.,

Върбинка
Билка с изключителна магическа сила, използва се в ритуалите за усилване на мощта на различни процедури, предпазва от психическа атака, придава допълнителна сила на бялата магия и заклинания.

Люляк
Носи мир и спокойствие. Люляк и цвят от круша свити в китка предпазват от лоша среща.

Коприва
Използва се при прогонване на духове,разваляне на магии и заклинания,полезна при водене на психически сражения, използва се цялата билка и семената.

Вейници и тревници билки берат по пълнолуние

Билките от хилядолетия се използват в магията и медицината. Систематичното им изучаване датира от дните на древните шумери, които описали медицинското приложение на кимиона, мащерката, лавъра и много други растения, които днес може би растат в задния ви двор.

Първата известна китайска книга за билки (или "хербариум"), написана около 2800 г. пр. Хр., обхваща медицинското приложение на триста шестдесет и шест растения. Древните гърци и римляните приготвяли от растенията лекарства, подправки, козметични средства, благоухания и бои. По-суеверните сред тях използвали билките и като амулети, носени в платнени кесийки на шията, за да прогонват зли духове, болести или проклятията на някой ядосан съсед.

През средновековието почти всеки познавал някой местен "знахар" или "знахарка", които използвали билки, за да лекуват болести и да помагат за решаването на всевъзможни лични проблеми, от пресъхнал кладенец до тиранична свекърва. Тези рецепти се основавали на народните вярвания за медицинските и магическите свойства на растенията, които се предавали от поколение на поколение.

В основата на много лекарства залягал принципът, че всяко растение е получило от Бог видим образ за своята роля в медицината, и че просто като погледнеш растението, можеш да определиш за какво е полезно. Багрите на цветовете или плода, формата на корена или листата, структурата на венчелистчето или стъблото - всичко можело да загатва за медицинските свойства на растението.

Например твърдяло се, че растенията с жълти цветове като златника лекували жълт тен, причинен от жълтеница, растения с червени листа или корени лекували проблеми на кръвта или рани, а от лилавите цветове на ириса се правели компреси за синини. Смятало се, че ако прилича на човешки орган, растението лекува тъкмо него. Твърдяло се, че трисъставното листо на гълъбовите очички прилича на черен дроб, и затова се прилагало за чернодробни разстройства. Листата на трепетликата се използвали за лечение на паралитичното треперене, а цветята, които приличали на пеперуди, се препоръчвали против ухапвания от насекоми.

Вярвало се, че много болести са причинени от свръхестествени сили, но за тях също имало билкови церове. Местната знахарка или билкарка можела да ви посъветва да закачите къпинов венец, за да пропъдите злите духове, да запушите ключалката със семена от копър, за да не пускате в къщи призраци, и да полеете пода със сок от напръстник, за да се защитите от духчета.

От билките също се очаквало да решават по магически начин редица по-практични проблеми. Пътникът, който се боял да не заспи в каруцата си например, носел див пелин, който със самото си присъствие прогонвал съня.

Иманярът носел цикория, за която се твърдяла, че отваря заключени врати и сандъци. Жената, която искала да роди дете, садяла магданоз около дома си, а младежът, който се надявал да спечели момичето на мечтите си, берял бял равнец, изричайки любовно заклинание.

Трябвало обаче да се знаят точното време и начин за събирането на всяко растение. Много билкари вярвали, че свойствата на растенията, също като особеностите на хората, са под прякото влияние на движенията на звездите и планетите. Един привърженик на астрологическата ботаника твърдял, че "ако не са събирани според законите на астрологията, растенията нямат никаква стойност". Ето защо се смятало, че растения, свързани със Сатурн, като бучиниш и беладона, трябва да се берат тогава, когато планетата е в съответното положение на небето, и така нататък. По-важно билкарско правило било растенията да се берат нощем, за предпочитане при пълнолуние, когато билките имали най-силно действие.

Много растения обаче си имали свои правила

Ако очаквал обикновената синя цикория да отключи някоя ключалка например, човек трябвало да я отреже със златен нож по пладне или в полунощ на 25 юли. Ако изречал дори само една дума през това време, той щял да умре на място. А ако се надявал да използва божур, за да защити добитъка и реколтата си от буря, трябвало да се погрижи наоколо да няма кълвачи, когато започне да жъне. Легендата разказва, че ако такава птица ви свари да жънете, ще ослепеете.

В българската митология се разказва за "вейниците". Вейницата е жена - знахарка, магьосница, която познава в подробности билките, знае кога са вълшебните дни за брането им, т.е. кога имат най-голяма целебна сила за да приготвят своите вълшебни отвари и да лекува с тях. Тях ги наричали и "вещици-магьосници". Вещицата е равностойна на "вещера", само дето е жена която събира билки, прави отвари, еликсири и заклинания.

Разказвало се също така и за "тревници", жена подобно на вейницата - билкарка, знахарка, познаваща билките, свойствата им и начините за приготвянето в лечебни или смъртоносни отвари. Тревницата обаче носи негативно значение, еквивалент е на отровителка, за разлика от вейницата - лечителка. Споменава се и за "тревоведа",който е подобен на "тревницата", но е мъж.

Според българско народно вярване билките достигат най-голямата си сила в нощта срещу Еньовден.

И ако се наберат на сутринта, ще са най-здравеносни. Някога българските народни лечители са познавали целебните свойства поне на 77 вида растения. Цялото познание за билките навремето владеели само посветени знахарки. Те използвали целебните растения заедно с магически заклинания. Изричали ги негласно, докато приготвяли своите отвари от билки и при самото лечение. Тези баби-баячки разкривали своите тайни едва в края на живота си единствено на дъщеря, внучка или роднинско момиче, така както стори с мен моята баба-знахарка.

Лечителството с билки се смята за дарба,

която се развива цял живот и с много практика. Но според природните закономерности заложбите добивали сила само в непорочна възраст – през моминството и в старостта. Лечителките сами събирали билките. Но никой не трябвало да ги види, когато ги берат, за да се съхранят целебните им свойства. Знахарките имали свои тайни пътеки и “находища” на лечебни треви и цветя.

Основният принцип при събирането на билки в природата и градината гласи: събирайте само толкова, колкото ви е необходимо в момента или колкото предвиждате да имате като запас за зимата! Това е проява на уважение и почит към природата и ближните. Освен това трябва да се внимава особено много при ваденето на корени, защото растението може да бъде унищожено, изкоренено или ликвидирано находището му. Винаги трябва да се оставят живи няколко стръка от растението и да се откъсва само онази част от него, която е необходима за лечението.

И макар че знахарките пазели своите тайни, всички селски хора знаели и знаят и до днес по нещо за билките от всекидневната им близост с природата. Затова на Еньовден, когато билките достигат най-голяма сила и стават "омайни", т.е. магически, извършвали цяла поредица ритуали, свързани с тях. Ето някои от българските билки с магически въздействия:

Борови иглички
- закрилят,прочистват,при защита от психическа атака

Градински чай - предпазва от лоши обстоятелства и зли влияния,пази от отровни мисли,използват се листата му

Дилянка - носи мир, предотвратява нападения и бой, успокоява, защитава домашните животни.

Върбинка - билка с изключителна магическа сила, използва се в ритуалите за усилване на мощта на различни процедури,предпазва от психическа атака под формата на кошмари,придава допълнителна сила на магии и заклинания,употребяват се листата и стъблата.

Пелин - могъща билка защитаваща от зловредни влияния,считало се,че пази от дракони и от диви животни,закриля от психическа атака, използват се листата и стъблата

Бял равнец - увеличава мощта и силата на заклинания и магии, закриля, използва се за разваляне на магии и зложелателства.

Интересно ще бъде за вас да знаете и по нещичко за някои източни билки. Така например канелата успокоява, привнася хармонизираща енергия, кардамонът пък силно тонизира и извежда смущаващи енергии. Мускатовото орехче успокоява и привнася гореща енергия. Смята се, че портокалът успокоява и изкарва нагативните енергии. Шафранът тонизира тялото умерено, но затова пък енергизира доста мощно.

И пак ви предупреждавам: не се заигравайте с билките, защото както нежно галят, така и жестоко могат да ви умъртвят!

 

МАГ СЕЛЕНА


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .