Банер
Makosh.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Жълт кантарион - универсалната билка
Написано от Румяна Алексиева   
Четвъртък, 10 Септември 2009 07:13
Жълтият кантарион е тревисто растение, което може да се намери из цяла България. С жълт кантарион в сух вид може да се сдобиете и от всяка аптека. Какви са лечебните свойства на жълтия кантарион и защо не бива да пренебрегваме тази ценна билка?


Старите билкари твърдят, че билките са най-лечебни, когато сме си ги набрали сами. Жълтият кантарион се бере около 24ти юни. Използва се надземната част, като се берат клонките с пъпки и разцъфнали листа. Избягват се листата, които са започнали да увяхват.
Жълт кантарион
За какво помага жълтият кантарион?

Прилаган правилно, жълтият кантарион може да стори чудеса с много здравословни неразположения. Най-общо жълтият кантарион има противовъзпалително, успокояващо, кръвосъсирващо, противомикробно, леко разхлабително действие. Изолирани съставки от растението се използват във фармацията като добавки към различни лекарства.

Основната съставка на жълтия кантарион е хиперицин. Хиперицинът има успокояващо действие и благодарение на него билката се бори успешно с леки видове депресии и психични неразположения. Редовната консумация на жълт кантарион подобрява цялостно кондицията и настроението на човек, справя се с постоянната потиснатост, която много хора изпитват. Отразява се добре на хора с прекалено напрегнат начин на живот, които често се изнервят и стресират.

Жълтият кантарион помага при язвена болест и гастрит, болест на дванайсетопръстника. Всички стомашни неразположения и болести се повлияват добре от действието на жълтия кантарион, защото той успокоява симптомите и лекува рани и възпаления. Чай от жълт кантарион помага при киселини, газове, гадене, колики, лошо храносмилане, диария.

Жълтият кантарион често се препоръчва при сърдечни проблеми, особено при високо кръвно налягане. Редовната консумация на билката подобрява състоянието на сърдечния мускул.

Началните симптоми на настинка и грип - болки в гърлото и хрема също се повлияват много добре от жълт кантарион и навременната му консумация помага да се преодолеят тези неразположения.

Външно жълтият кантарион помага за лечение на рани, наранявания, охлузвания. Той има силно противомикробно и регенериращо действие и помага за бързото заздравяване на външните наранявания.

Как се приготвя жълтият кантарион?Чай от жълт кантарион

Жълт кантарион като чай: 1 супена лъжица от билката се запарва в 200-300 мл вряла вода. Престоява 15-20, до 30 мин. Прецежда се и се пие.
Не консумирайте жълтия кантарион, ако е киснал по-дълго време от посоченото. Повечето билки стават вредни, ако са престояли във водата. Винаги спазвайте указанията за приготвяне на всеки тип билка.

Жълт кантарион като компрес: едно шишенце се пълни до горе с листа от жълт кантарион. Налива се до горе масло от ленено семе и се оставя да престои на слънце няколко седмици. Когато придобие червен цвят, се прецежда и се затваря в тъмно шишенце. Получената смес се използва за лечение на рани и външни наранявания.

Възможно е също да се правят промивки със запарка от жълт кантарион, проготвена по посочения по-горе начин.

В кои случаи да избягваме жълтия кантарион?

Жълтият кантарион намалява действието на някои медикаменти и засилва действието на други, затова съчетаването му с лекарства, трябва да бъде консултирано с лекар! При прием на противозачатъчни, жената трябва да е особено внимателна, защото жълтият кантарион намалява действието им и може да настъпи бременност. Жълтият кантарион не се препоръчва и на хора с повишена фоточувствителност.

Съчетаването на жълт кантарион с медикаменти против депресия може да засили действието им. Хора с ниско кръвно трябва да са много внимателни с консумацията на тази билка, защото може да бъде противопоказна за тях.

Деси Великова

www. rozali.com



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .