Банер
11046535_812801388796095_125576623334447744_n.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Билкарят Еньо за билките и Еньовден
Написано от Маг Селена   
Вторник, 24 Юни 2008 00:00
Във вторник, 24 юни, е Еньовден. Най-дългият ден от годината.

  

Билкарят Еньо с букет от билка цариче, една от най-силните билки, използвана още от алхимиците. Снимки: авторката


Народните поверия твърдят, че срещу Еньовден билките са особено лековити.
В този ден било достатъчно да затвориш очи и откъснеш, която трева хванеш. Тя се връзвала с останалите набрани билки в китка, наречена “еньова китка”, която можела да лекува болния от всяка болест, неспокойствие или магия, се казва в книгата на Лилия Старева “Българските имена и традиции”.

В далечната 1982 г., когато в София се надпреварвахме да пием английски, грузински и всякакви други чайове от екзотични страни и с екзотични имена, един приятел американец Робърт Стърн, пълнеше куфари с риган и мащерка от Пиринско и обожаваше да се потопява в аромата на българската лайка в чаша с гореща отвара…

С летеца, билкар и лечител, Еньо Миланов, се срещнах няколко дни преди Еньовден, за да говорим за лековитите треви и за призванието да се гонят болестите без хапчета на синтетичната химия и фармацевтика. Миланов учил за летец в Съветския съюз, бил военен пилот, работил в БГА “Балкан” и летял до Европа, Африка и Азия. После 10 години обикалял машиностроителните заводи като контрольор по безопасност на труда. В труден момент от живота си се отдал на билкарството и лечителство. Завършил е Факултета по народна медицина, открит по Живково време.
Интуицията трябва на човека за ежедневието му. Ако ухото иска да чуе, ще се намери уста, която да му каже това, което му е нужно, за всяка професия, ми казва билкарят, докато ме развежда из нацъфтелите ливади между Бистрица и Железница, в своята природна аптека, откъдето бере съставките за лековете си.

Рядката билка ранилист, култивирана и отглеждана в двора на билкаря в Симеоново. Тя се използва в много рецепти, укрепва имунната система, но е на изчезване. Снимка: Йоан Миланов

- Какво става с билките по пълнолуние?

- На пълна Луна билките се зареждат с енергия. Петър Дънов е казал, че Еньовден - е важен за силата на билката…
Аз съм Еньо. 24 юни е моят ден. Но брането на билки може да бъде изместено, за да хванем и пълната Луна. Какво става? Пълни се Луната и енергията отива в надземната част на растението. Празни се при безлуние, тогава слънчевата енергия отива в корена и той става по-силен и лековит. Затова, когато е безлуние, берем корена, когато е пълнолуние, като днес, вчера, утре - стъблото и цвета. Сега е най-подходящото време за бране на билки.
Удоволствие е да се вслушаш в езика на природата. Тя обича да говори. Примерно натрапва ти дадено растение - подрумче. Казва ти: човече отвори очите и виж: защо това растение ей така по пътя се среща. Например лайката. Ами сега е моментът, отиди и си набери. После ще видиш в някоя хубава книга, какво иска да ни каже това растение. Жена ми ме беше помолила да й извадя стрък змийско мляко, защото го използва в хомеопатична рецепта.
Отивам и гледам - целият ми двор, който беше пълен със змийско мляко, изсъхнал. Няма нищо. Намерих само един корен край срутена стена и го извадих.
А има моменти, когато това растение е в изобилие. Примерно миналата година отивам в родния ми град Лом да разведа едно приятелско семейство и гледам във всяка къща дворът е пълен със змийско мляко. Това растение на руски се казва чистотел, тоест чисти тялото. Казва се жълтениче, защото лекува жълтеница. Казва се брадавично цвете, защото маха брадавици. При проблеми в кръвта, черен дроб, жлъчка, камъни това ни е една от основните съставки - на мен и моя светец Свети Иван Рилски. Аз даже и сина си кръстих Йоан. Имената имат значение. Той завърши агрономическия.

- А вие, като летец, заглеждахте ли се в растенията?

- Като бях летец, пътувах в Европа, Азия, Африка. В Либия като видях алое, високо три метра, си казвах - леле-леле, сега, ако нямам друга работа, ще цепя алое, ще го изсушавам на слънце и после какви чудесии мога да направя… Алоето е шестата по лечебни качества и сила билка според подредбата на алхимиците. На 12-о място е царичето. На първо място аз слагам българската роза. Затова онзи ден отидох да си купя една кола рози от Казанлък. Не хванах подходящия момент, според Луната. Но с едно пълнолуние, с един прекрасен ден, аз не мога да подредя всички билки. Затова взимам тези, дето най-ми трябват, когато е пълна Луната и на Еньовден. Билката си има своите физически свойства, независимо дали я береш на пълнолуние или по друго време, тя има съставките, които действат. Но за да вземеш духа на билката, трябва да вземеш онова повече, което се дава от небесните закони - да спазиш знанието за тях.

Билкарят Еньо пред билката еньовче, тук още не напълно разцъфнала. Снимки: авторката

Всичко това е богатство, но са започнали да го размерват, да го заграбват. Ще го застроят и напълнят с бетон. (Билкарят ме спира с ръка и предупреждава: “Внимавайте да не сгазите кантариона, открих цяла нива от него.”)

- А този бодил, лековит ли е?

- От бодила се използва магарешкия трън и магарешкия бодил. Това са моите трънаци…

- Защо магаретата го обичат толкова?

- Защото животните усещат от кое им е хубаво. Аз пред пациент съм ял листата на магарешки бодил, като ги намачквам малко, за да не ми боцкат. Защото е пълен с витамин С и други полезни съставки, германците му казват раков бодил. Те казват, вие, българите, само това да го имате, ви стига….
Ето планински очиболец, казва се потентила турментила. Самото име показва - идва от потенция. Иначе се казва очиболец, защото лекува очи, с него се прави промивка на очи. Казва се сърцеболово биле, защото лекува сърце. Действа кръвоспиращо и антидиуретично. Това растение участва в билковата ми комбинация за сърце. Ще ви кажа една рецепта за сърцето - една от билките ще бъде очиболеца, другата - дяволска уста, следващата - маточина, после мащерка, която се казва и тимол. Мащерката сваля кръвното. Както става за подправка на супички и манджи, така се ползва и за лекарство. Тя е толкова нежна, но и с нея не бива да се прекалява.

- Защо да не се прекалява? Нали пием и даваме чай от мащерка на децата си на закуска…

- Грамажът прави рецептата. Всяко нещо, за да е добро, трябва да спазим мярката.

- Знаете по тези ливади къде какво да намерите. Все едно, че са ваши природни плантации.

- 30 години се занимавам с билки… Познавам около 3000 билки, но не всичко съм изучил. Това се казва лепка. Тя има свойства като еньовчето. Моята билка е еньовчето. Някога са го ползвали за подсирване на мляко, като подкваса. Ето брестолистен блатен тъжник, билка, която по свойства прилича на орехчето. Отсреща поляните са пълни с белите кичести цветове на орехчето. То е растителен аспирин, лекува киселини и язви. Ползва се навсякъде - за ревматизъм, артрит и т.н. Цветът му е ароматен и нежен, а на брестолистника е по груб.
Колко много има. Значи сме близко до царичето. Ето го и него. Казват му още шапиче, алхимила. Използва се при херния, при кървене, при разстройство, при нерви, при сърце. Всяка жена, на която й предстои раждане, трябва да го пие поне 30 дни преди да роди.

Билката очиболец, наричана още сърцеболово биле. Снимки: авторката

За сваляне на кръвното се пие отвара от кръвен здравец, казва билкарят и обгръща с ръце една туфа с цъфнал в лилаво-розово кръвен здравец.

- Що за билка е омайничето, защо се нарича така?

- Старите лечители смятат, че в планинското омайниче се съдържа елементът радий. Затова то може да действа от разстояние. Като се разболеят овците и им потекат сълзи, им връзват китка омайниче на шията за лек. Пришиват го в дрехата на човека, когото искат да омаят. Това е един от видовете обичниче, омайниче за създаване на любовни връзки. Аз не съм се занимавал с това, зная го от книгите.
Омайничето се среща там, където го има и царичето. Растат заедно на едни и същи места. Те се прегръщат. Значи - шугавите магарета се събират през 9 дола и си чешат гърбовете. Не кръвта определя роднинството, а енергетиката, биополето. Това е доказано с високочестотни снимки на аурата. Сега вече може да се определи всяка намеса при лечение на болния дали е правилна или не, като се следи промяната в аурата, която се излъчва, например от дланите му и картината да се проследи върху екрана на компютър. Но хората с малкото пари не могат да си позволят да използват всичко, с което човечеството разполага.

Букет от билка орлови нокти или клинавче, която се използва за зачеване. Снимки: авторката

Моята рецепта сега каква е - аз не мисля кой учен е измислил дадена рецепта. Като погледна как царичето, омайничето, планинският очиболец са се прегърнали и растат на едно и също място, ми е ясно, че те имат поносимост едно към друго и можеш да ги сложиш в съответната смес без да се борят едно с друго. Това значи, че има един диригент, който подрежда музикално тоновете, така че да не си противоречат. Представи си, всичко е хармонично и изведнъж някой от някъде крякне да развали цялата работа. Така става като сложиш в една комбинация от растения едно, което има противни свойства, което не му е мястото там.

- Четох, че сте направили универсално лекарство.

- Универсално лекарство не може да има, но за 30 години съм направил лек за всяка болка. Примерно в последните години хората решиха, че кантарионът е нещо като виагра. Но това, което не знаят, е, че кантарионът качва кръвното и един хипертоник не трябва да го пие, а да взима отвара от кръвен здравец. А те го пият, защото смятат, че подмладява. Древните мъдреци са казали: “Доктор не лекува, а помага на болния сам да се излекува.” Ние трябва да дадем минерали на Цар Организъм, а той знае как да си ги подреди при нужда. Само да му ги подадем. Като се разболеят кокошката и кучето, ги пускаш в двора да си клъвнат и откъснат това, което им е нужно.

Червена детелина. Снимки: авторката

- Да, ама те имат усет, а ние сме го загубили.

- Ние сме го загубили и сме се превърнали в двукраки вируси. Не може, ти, човече, понеже имаш някаква диплома, да сметнеш, че всичко се затваря до твоя поглед. Има неща, които просто не ги знаеш или си загубил, покрай това, че си се концентрирал в науките, които си учил. Навремето аз съм завършил Факултет по народна медицина (имаше такъв по живково време), но това не ме е направило по-читав. Аз лягам и ставам с любовта към работата, която върша, и това е по-важното. Ще ви кажа правилата, които ме водят в живота: морал, любов и истина. Какъвто ще да си, колкото пари да имаш, където и да си успял, любов нямаш ли, нищо не си пред Бога и космическите закони. Най-малкото нещо, което може да остане на българина, е любовта му, независимо колко е съсипан. Любов към кравичката, която гледа, нищо че ще му купят млякото за 40 ст. килото. Аз съм отглеждал животни - 36 овци и кози. Синът ми, като почна да говоря за животните, се изнася, срамува се… Аз обичам животните. Родил съм се на кон, така да се каже. По нашия край, в Ломско - на няколко години се качваме на коне… Бях казал на брат ми да набере цветен бъз от нашия край. Но в Лом правят едно питие от бъз, роса му викат. Заради него изсекли дърветата от корен, бастисали гората. А този, който изкупува билките, не се интересува откъде и как е откъсната. Аз ако направя лекарство от така насилствено обрано растение - то няма да лекува, защото всеки, когото хванеш за гушата, изпитва страх и скрива своята божествена сила.

Кръвен здравец - популярна билка, която се използва при анемия, кръвотечения, за възстановяване след операции и др. Снимки: авторката

- А вие като берете билките, не ги ли плашите?

- Аз нямам усета на баба Ванга, която е била сляпа, но е виждала повече от зрящите. Затова като седна например при мащерката, първо трябва да си помисля дали това не е трапезата на някои самодиви. И дали не приличам на дете, което е стъпкало замъци от пясък на други деца. Понеже не виждам, казвам им - простете. Ама си го говоря на ум.
Моето семейство се е посветило на билките. Дъщеря ми беше балерина, 16 години игра в операта, но я взех да работи с мен, защото няма на кого да разчитам да направи рецептите. Жена ми също работи с мен. Тя завърши курс по хомеопатия, която е наука на бъдещето. Но аз лекувам и хора, на които вярата им е слаба. На хомеопатичния лек, който е вид водичка, такъв болен няма да повярва. А щом не се настрои, може да не се получи крайния оздравителен резултат. Въпреки че съм убеден от пациентите, че най-малко 50% от тях получават добри резултати с хомеопатията и то при лекуване на алкохолизъм, тютюнопушене. Хората не знаят, че като им дадеш една капка, разредена не знам колко пъти, зад нея има стикер и духовни сили, които фактически вършат работата. Една духовна сила е направила да изсъхне змийското мляко, същата ще го накара след месец-два да поникне и се възстанови отново. Това е истината за природата и нейното величие.

- При вас идват толкова болни хора. Не ви ли отнемат от жизнените сили, от енергията?

- Консумират ме. Само да си наведа главата над болния и се забучвам в неговата празна аура. Всеки един лечител или доктор умира от това, което лекува, за голямо съжаление.

Жулиета, дъщерята на Еньо Миланов, след 16-годишна кариера като балерина в операта, става помощничка на баща си и подготвя смеските с билки. Над главата й се виждат връзки сушени билки. Снимки: авторката

- Защо?

- Защото болните идват с липса на съответни енергии в аурата си. Всеки орган е свързан с даден цвят от аурата на човека. Професор Ламбрев умря от бъбреци. Викторов, който лекува Тодор Живков, умря от бъбреци и т.н. Лечителят, ако не ползва някакви правила да се зарежда отново с нужната му енергия, след време него просто го няма.

- Ако не е тайна, как вие се зареждате с енергия?

- Моята къща е предварително изчислена, така че има места, в които като застана, се възстановявам. Някои ще кажат - тоя лъже, говори глупости. Но както китайската медицина е основава на енергийни точки в човешкото тяло, съответстващи на различните органи, така и земята е покрита с различни точки с голяма енергийна проводимост и ниско специфично съпротивление. Точно там минават фините енергии. Тези знания съм ги изучил през 1983 година при доктор Гутуранов. После съм си купил всички книги по иглотерапия и акупунктура - японски, китайски, руски.

- А вкъщи, вие с какво се лекувате?

- Лекувам се с билки. Но обикновено повече се лекувам с енергия, слагам си ръката в съответната точка, зареждам се и така възстановявам системата бързо. Трябва да пия чай, защото всеки има нужда в даденото време от своя живот да пие съответен чай. Като минеш 60 години…

Калинка пълзи по билката ранилист. Снимка: Йоан Миланов

- Един и същ вид чай ли? Кои чайове са най-хубави?

- Добре е да ги редуваш. Комбинацията, която действа като виагра на отделителната система, е много добра, защото чисти кръвоносната система. Използва се за помладяване, за прочистване, за възстановяване. Една от билките в нея е бабини зъби. Другата е магарешкия трън, магарешкия бодил, третата е ветрогон - стари баби правят деца с него…

Излизаме на открито място, от където се разкрива изглед към хълмове и баири, покрити с дъбови гори и уханни билки и растения… Виждаме отрупана с цвят шипка.

- Кажете за шипката.

- Шипковият цвят е велика работа, той е по добър от розата. Плодът има всички витамини, единствено трябва да се внимава, защото е запичаща. Сега се ползват цветът, листата… Запиши тази билка - агремония, камшик или юнашка кръв.

- Защо юнашка кръв?

- Защото чисти кръвта… Ето ранилист. В къщи имам цяла нива от него, култивирах го от семена. Използват се стръкът и коренът при ракови заболявания. Ранилист, защото лекува рани, хайдутите са лекували всичко с него. Събира се и се суши на сенчесто и проветриво място. Кажете ми не е ли богатство, да се радваш на всичко това?



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .