Банер
Svarog-2006.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Управление на емоциите и овладяване на страха - 1 част
Написано от Маг Селена   
Неделя, 23 Май 2010 17:37


Както знаете темата е управление на емоциите и емоционалната интелигентност. Теоретичното излагане на темата я започнахме снощи. Когато въведохме темата за емоциите. По време на уикенда аз мислих много за това и по време на дискусиите с различни българи от София. Двете основни емоции с които е необходимо да работим са гняв и страх.

За това ще работим с тези две през уикенда. Разбира се можехме да изберем които и да са други. Но мисля че гневът и страхът са важни и ние трябва да се справяме с тях в определени фази от живота си. От Йогийска гледна точка определени емоции могат да се овладяват с една и съща техника. Например такива емоции като гневът и страхът. Но също така биха могли да се овладяват и отделно една от друга. Коя емоция от двете предпочитате за съботния ден?

- Страх.

- Изглежда страхът преобладава. Значи съботата ще посветим на страха. Неделята на гнева и ще видим как ще тръгнат нещата. Но преди да започнем да видим какво казва Свами Сатянанда:”Каквито и емоции да се появят оставете ги да дойдат. Ако ви се плаче направете го. Ако се страхувате усетете страха.” И от мен:”Ако сте гневен изразете го”. След 15 минути всичко ще се успокои. Той е много прагматичен. Той казва:”Това е точно като да отидете до тоалетната.” Преди да отидете сте напрегнат. Но след като се върнете всичко е наред.

И така, когато работим със страха и гнева има определени съображения, с които трябва да се съобразим. Снощи обсъдихме трите етапа в овладяването на емоциите и на емоционалната интелигентност. Всички тези етапи ще бъдат включени в една детайлна версия на това което наричаме Хадая даршана. Във всичко, което правим ще включваме тези три етапа, за които говорехме снощи. Помните ги, няма да ги повтаряме. Но трябва да обсъдим позициите на възприятието преди да започнем каквато и да е работа с емоциите.

В йога говорим за осъзнаване. Това е позиция на възприятието. Говорим за отделяне на същността си и това което сме ние всъщност и наблюдаване на хората, на ситуацията в която се намираме с други хора. Разбирате ли всички какво означава осъзнаване? Някой да иска допълнително обяснение? Осъзнаване означава да се отдръпнете и да дистанцирате тази част от вас, която знае че съществувате и позволява да наблюдавате всичко около вас. Както споменах вчера, това е алфата и омегата на йога, ако можете да осъзнавате сте „йоги”, ако не можете сте „боги”.

Йоги сте, ако практикувате осъзнаване, това е този който практикува йога. Йогин е този, който се отрича и се наслаждава на живота. А боги е този, който просто се наслаждава на живота чрез сензорни възприятия, но не се учи от тях. Нашата цел е да станем йоги. Хора които се дистанцират от събитията, наблюдават ги и се учат от тях. Да бъдеш наблюдател е една от петте позиции на възприемане. И това е нещото, за което в йога се говори непрекъснато, нещото за което вашите учители говорят непрекъснато.

Осъзнайте тялото си, осъзнайте околната среда, осъзнайте звуците около вас, осъзнайте хората около вас. Това означава да се дистанцирате и да наблюдавате тези неща, да сте наблюдател, безпристрастен наблюдател. Личността, която осъзнава няма установено мнение. Той е безпристрастен. Състрадателен. Просто наблюдава нещата такива каквито са. Без да интерпретира нещата, без да ги критикува или осъжда. Ако срещнем такъв човек ни е лесно да разкрием нашата дълбока същност, защото той е безпристрастен, той не ни оценява.

Така, че осъзнаването е много важно. И това е позиция на възприемане, която може да се практикува заедно с другите за което ще говорим. Защото ако искаме да станем по интелигентни емоционално ние определено трябва да можем да заемаме различни позиции, когато наблюдаваме ситуации и хора. Иначе оставаме слепи. Сигурно знаете историята за слепите хора и слона. Всеки един държи различна част на слона и всеки тълкува конкретната част по свой начин.

Който държи крака казва:”Слонът е като гръцка колона.”Този който държи ухото казава:”Слонът е като ветрило.” Слепецът при опашката казва:”О не, той е като метла.” Четвъртият който държал хоботът казал:”Не, той е като тромпет.” Всеки от тях имал ограничено възприятие, всеки от тях бил прав за себе си, но нямал цялостно възприятие. Ако очите им бяха отворени те щяха да видят пълната картина и щяха да знаят какво е слонът. Същото се отнася и за нас. Нуждаем се от отваряне на различни прозорци на възприятие - за да можем да разрушим бариерите между нас и да видим себе си и останалите такива каквито сме.

И така, има пет известни позиции на възприемане. Аз вече говорих за петата, а днес следва да говорим за първите три. Няма да минем четвъртата, тя е
сложна, но петата се отнася за йогийската позиция на осъзнаване, за която говорят йога учителите ви, и която може да се практикува с останалите четири. Но за да разберем наистина номер пет трябва да минем 1, 2 и 3.

Номер едно е наблюдаване на околните чрез своята собствена позиция, позицията на аза, така наречената „аз” позиция. Наблюдаване на околните все едно съм центъра на вселената. Разбира се трябва да развием тази позиция, трябва да можем да виждаме нещата във връзка с нашето „аз”. Но това е една от позиците да се гледа на нещата. И е много егоистична позиция, но е позиция която трябва да развием. Трябва да можем да виждаме хората чрез нашия поглед. Страната чрез нашия поглед. Определени концепции чрез нашия поглед. И това е най лесната позиция за усвояване, защото е естествена за нас, започваме от самите нас.

Втората позиция е „ти” позицията и означава да гледаме нещата с погледа на човека, който е с нас. Ако пътувам със Свами Парокшананда и съм развила тези две позиции трябва да мога да виждам ситуацията чрез моите собствени очи. Също така в определен момент да мога да виждам ситуацията и чрез неговия поглед. И да разбирам какво става с него. Аз седая тук, говоря ви.

Това е определено преживяване за мен, чрез „аз” позицията. Свами Парокшананда също седи тук и той също има неговата собствена позиция. Аз седя тук и трябва да мога да виждам каква е неговата позиция в момента докато аз говоря. Развиването на позиция номер 2 изисква да развиете емпатия, способността да се поставите на мястото на другите хора.

Свами Ниранджан каза преди известно време, че ако иска да разбере позицията на друг човек , той трябва да седне за известно време, да си затвори очите, да се концентрира върху дадената личност, да я почувства и да я възприеме по такъв начин, че да влезе в неговата позиция, защото ако остане в неговата си позиция не би могъл да го разбере. Това отнема само няколко минути, но е необходимо да можем да го правим, да преминаваме от позицията „аз” към позицията „ти”, защото ако не можете да го правите вие няма да имате успех в никоя връзка. Това е основата за да имате успешна връзка. Да можете да преминавате от „аз” позиция към „ти” позиция, това е основата за да развиете емоционална интелигентност.

Ако сте женени, да можете да виждате от гледната точка на съпруга(та) си. Също така трябва да може да се виждат нещата през погледа на децата. От гледна точка на родител вие имате едни възприятия, но децата имат съвсем други, които са правилни от тяхна гледна точка. Децата могат да ни научат на толкова много неща. Някои от вас си спомнят историята за малкото момче, която разказвах миналия път като бях тук. Което разказвало на майка си колко красива е учителката му.

И майката отишла да се срещне с учителката. След това попитала сина си:”Да, тя е много приятна жена, но най-красивата ли е ? Момчето отговорило:”О, майко ти гледаш на повърхността. Вътрешната красота е това, за което говоря.” Това са различните позиции. Трябва да можем да превключваме от ляво на дясно, от изток на запад, от север на юг, ако искаме да развием емоционалната си интелигентност.

И така, третата позиция е така наречената „те” позиция. И това е позицията на неутралния наблюдател. Срещате двама души, които общуват. В тази трета позиция вие не участвате. Просто срещате двама души. Например, в ресторанта, в офиса, на улицата, в автобуса. И вие наблюдавате от тази трета позиция. И това ви дава много по ясна обща представа за това какво става с тези двама души. Третата позиция се нарича позиция през очите на птица. Позицията на третия човек, които наблюдава нещата от страни.

Вие виждате през позицията на аза, през позицията на другия и през третата позиция на безпристрастен наблюдател, който наблюдава всичко това дистанцирано. Разбира се за да можем да заемем третата позиция, трябва да сме овладяли първите две. Личността със силна трета позиция може лесно да разреши проблемите на друг човек. Защото третата позиция ви дистанцира, разделя ви от събитието или човека. Само заемането на третата позиция ви дава вайряга, непривързаност и вивека, правилно разпознаване. Хората които лесно заемат третата позиция, са тези които разрешават проблемите, тези които искаме да имаме около себе си.

За да умеем да заемамаме първата позиция, да виждаме нещата през погледа на аза ние трябва да развием самочувствие, не агресия, а самоувереност. Необходимо е да се научим да можем да защитаваме позицията си и да можем да я изразяваме. Хора, които овладяват втората позиция, трябва да развият съпричастност (емпатия). Хората, които развиват третата позиция трябва да имат способности да съветват. Това са хора с посреднически способности, които могат да решават проблеми.

- Аз мисля че „ти” позицията и „те” позицията са обусловени от „аз” позицията.

- Невъзможно. Ако наистина искате да разбере другия вие ще изоставите егоистичната си природа и ще подходите към него. Трябва да забравим за себе си за да влезем във втората позиция. Да не определяме себе си като най-важни. За определен период от време другият човек става по-важен. Ако аз имам някаква връзка с някой човек, каквато и да е, много е егоистично да гледам на всичко само от моята гледна точка.

Дори когато се осъществява самата връзка, независимо дали е лична или професионална, за да можем да оцелеем в съвременния свят, за да просъществува връзката, аз трябва да развия това умение, да се поставям на мястото на другия. Аз като санясин трябва да мога да виждам нещата от преспективата на моя гуру в определена степен, иначе нищо няма да се получи. Ако съм професионалист трябва да виждам очакванията на хората, иначе няма да съм. Ако общувам с някого трябва да виждам нещата от гледната точка на човека с който общувам, иначе връзката не може да се осъществи.

Ако съм в семейство трябва да мога да виждам нещата от гледна точка на майка ми, баща ми, сестра ми, иначе как би се осъществила връзката между нас? Това е основно положение върху което се гради емоционалната интелигентност, ако не успеем тук , няма да успеем и във връзките. Нещата са много прости. Ако успявате да превключвате от първа, във втора, в трета позиция ще успеете във връзките с хората, ако не можете да го правите ще се провалите.

Нека видим няколко примера, може би те ще поизяснят нещата. Нека разгледаме тези перцептуални позиции, в два примера. В първият вашият шеф не ви дава достатъчна свобода на действие, не ви дава достатъчно отговорности. Можете да вземете първия или втория пример, при който вие сте прекалено ангажиран в лична връзка и в крайна сметка не обръщате достатъчно внимание на собствените си ценности и нужди, живеете за нуждите и очакванията на другия човек. В първият пример имаме професионална връзка, а във вторият – лична. Можете ли да си изберете някоя от тях?

Трябва да се идентифицирате с една от двете за да разберете първата, втората и третата позиция. Нека погледнем от „аз” позицията и в двата примера, човекът който общува с шефа си и жената, която общува със съпруга си. В първия пример от „аз” позиция човекът казва:”Не се чувствам добре с тази работа. Имам нужда от повече отговорност. Незнам защо не ми я дават или ми я дават но не се чувствам удобно.”Във втория пример жената казва:”Не се чувствам добре в тази връзка. Губя себе си, собствената си личност в нея.”

Гледали ли сте филма „Шърли Валънтайн”? Британски филм, чудесен е. В него става дума за една жена в тази ситуация, в която след 15-20 години брачен живот усеща, че губи себе си, губи личността си в него и когато дойде в Гърция, намери себе си отново. Умението, което трябва да развием в тази първа позиция е да отстояваме себе си. Например, в случая с професионалната връзка човекът трябва да бъде по уверен с шефа си, да може да излага очакванията си от работата си, да покаже уменията си, своя потенциал, своята ангажираност и отговорност, да покаже на другия какво той може да прави, а във втория случай жената трябва да отстоява собствените си нужди, собствената си личност, а не да се губи във връзката.

Хората, които са подтиснати и не са свикнали да изразяват емоциите си, намират умението да отстояваш себе си за трудно. Те или не правят нищо или изпадат в агресивно състояние. Да отстовяваш себе си е средния път. Между неизразяване и прекалено изразяване. Да се отстояваш означава да съчетаваш две противоположности - да си настойчив и да си да си смирен. Не е лесно. В Гърция е много трудно за гърците да бъдат едновременно настойчиви и смирени. Незная как е в България, докато в Австралия за нас това е лесно.

Може би настойчивостта е качество на новата ера, но ние имаме нужда да го научим.
Да се чувстваме добре със себе си и да получаваме от живота, това което искаме, без да сме агресивни или властни. И така нека се пренесем във втората позиция в примерите и да погледнем през очите на работодателя и на съпруга. Но, ако искаме да сме емоционално интелигентни трябва да можем да погледнем от първа и от втора позиция. Във другата позиция, гледната точка на шефът е, че той се колебае да даде повече отговорности на подчинения си, защото не е сигурен, че работата ще бъде свършена. Не е получил достатъчно знаци за това.

Позицията на съпругът е, че той поема инициативата, защото вижда че партньорът му не се чувства много добре, иска тя да бъде щастлива, иска тя да е удоволетворена от себе си, и тъй като тя не допринася много за връзката, което е неговото впечатление, неговата втора позицията. И така за да може една личност да бъде успешна в отношенията тя трябва да може да се премества от първа към втора позиция, да разбира своята гледна точка, да разбираш гледната точка и на другия, в случая шефа или партньора.

Да минем към третата позиция, позицията на съветника. В този случай се заема трета позиция, която е дистанцирана от първата или втората позиция, четирите в предходните два примера. Ето как се резюмира ситуацията от третата позиция, сътрудникът е критичен срещу шефа, защото шефът не му делегира достатъчно отговорности, а шефът не ги делегира, защото сътрудникът не е достатъчно сигурен в себе си. В случая ние не оценяваме дали позицията на съветника е вярна или невярна, това е само един пример за трета позиция.

Зависи само от личността намираща се в трета позиция да зададе правилните въпроси за да намери разрешение. И във втория пример, двамата партньори се срещат с терапевт, който казва, че жената не се чувства добре защото мъжът поема прекалено много инициатива, а мъжът поема повече инициатива, защото жената не поема достатъчно. При третата позиция на терапевта, зависи само от него да се опита да помогне на хората да намерят разрешение видяно от тази трета позиция.

Ще видим ситуациите от пета позиция, за която вече говорихме, че е позиция на свидетеля. Виждаме как сътрудникът се наблюдава, давайки си сметка, че не се чувства добре, понеже не получава правилните отговорности и поради тази причина не може да бъде в добри отношения със своя шеф. При тази трудна комуникация, сътрудникът избягва контакта с очи и комуникира с кратки изречения местейки поглед наоколо. В другата ситуация, жената ако наблюдава себе си от пета позиция, вижда чете позволява на партньора си да поема изцяло инициативата и си задава въпроса:

”Аз му позволявам да го прави. Не го ли прави той заради моята позиция? Как мога да се променя че да предотвратя тази реакция на моя партньор?” И така, в пета позиция ние отговорността се връща винаги към нас. Това е което йога учи, ние винаги сме отговорни за връзките си и за ситуациите, в които се намираме. От тази основа ние тръгваме да работим с гнева и страха. Имате ли някакви въпроси?

- Моят въпрос е защо вие избягвате да говорите за четвъртата позиция? Защото аз мисля че ни би трябвало да скачаме от трета към пета позиция, пропускайки четвъртата.

- Вярно е, ако гледате на позициите като на последователност. Но петата позиция, както споменах в началото е позиция, която се практикува при работа с всички останали позиции. Тя не е пета по последователност, защото вие работите с първа и пета, втора и пета, и т.н. всяка една заедно с пета. Но четвъртата позиция е малко по-сложна, защото тя изисква един по системен подход. Ако ние не сме усвоили първа, втора, трета и пета позиция, ще ни е трудно да овладеем четвърта, затова за сега няма да се занимаваме с нея.

Това напълно дистанцирана позиция, при която наблюдавате ситуацията не като личност, а от гледна точка на системата. Качествата свързани с позициите са себеотстояване за първата, съпричастност за втората, умение да си съветник за третата и себеосъзнаване за петата. Осъзнаването е много добре резюмирано от Франсис от Асиси :

“Осъзнаване е, когато разбираш, че това което наблюдаваш е това, което търсиш.”

Осъзнаване е да знаеш, че знаеш. В дълбочина да осъзнаваш значи да знаеш, че знаеш, че знаеш. Има много малко хора, които притежават даже повърхностно ниво на осъзнаване. А тези които знаят, че знаят, че знаят са гуру, учителите в този свят. Ако знаете, че знаете то вие сте духовен водач в този свят. Да знаеш нещо не е осъзнаване. Защото аз знам, че това е часовник, това са очила, това са цветя, това е момиче, това е момче, а това не съдържа много интелигентност в себе си.

Но да знам, че знам, че това е часовник; да знам, че знам, че това е момиче; да знам, че знам, че това е момче изисква определена интелигентност на осъзнатост. Няма да забравя какво каза веднъж Свами Сатянанда след една много силна лекция:”Няма значение какво помнят от лекцията, няма значение дали помнят дори една дума от нея дотолкова доколокото помнят думата осъзнаване и какво значи тя.”Осъзнаване е това което научаваш в първия час по йога. Осъзнаване е това което овладяваш и в последния си час по йога.

- Понякога хората разбират ситуацията, в която се намират и искат да я променят, но хората с които са във връзка не желаят това да се случи, защото се чувстват комфортно в настоящата ситуация.

- Много вярно. Но не можете да спрете еволюцията. Ако вие се промените внимателно във връзките си с останалитe, промените които настъпват във вас ще рефлектират и у другите хора дори без те да го осъзнават. Например преди много време настъпиха големи промени във възприятията ми за света и нещата. Тогава бях млада, а младите хора са резки в отношенията си. И тогава казах на майка си:”Не ти си ме избрала, аз теб те избрах да се родя в този свят чрез теб по определени причини.”

Разбира се, така не бива да се говори на майката. Ако сега бях в същата ситуация щях да се държа по друг начин. По добре промените които се случват у вас да се представят по меко за да бъдат възприети подходящо от хората, за да бъдат по трайни.

- А какво става ако сме изградили само първата позиция? И ние мислим, че другият греши. Какво трябва да направим в такава ситуация?

- Съветвам ви да седнете до хора, които не познавате, по време на вечерята и да ги помолите да ви помогнат да изградите тяхната позиция.


Източник: лекция на Свами Шивамурти Сарасвати,
сп. "Йога"


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .