Банер
ОДИН.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Дзен Таро на Ошо
Написано от Маг Селена   
Сряда, 10 Март 2010 16:53

14. Интеграцията

Конфликтът е в човека. Ако не бъде разрешен там, не може да бъде разрешен никъде. Политиката е в теб, тя е между двете части на ума. Между тях има много малък мост. Ако той бъде разрушен - при нещастен случай, физиологичен дефект или нещо друго - човек става раздвоен, става двама души. Това е феноменът на шизофренията, на раздвоението на личността.

Прекъсне ли се мостът - а той е много крехък -ставаш двама, държиш се като двама души. Сутринта си изпълнен с любов и красота, а вечерта си завладян от гняв, напълно различен. Не помниш сутринта... как можеш да помниш? Тогава е действал друг ум - и човек става двама души. Ако мостът бъде укрепен до такава степен, че двата ума да изчезнат като два и да станат един, настъпва интеграцията, кристализацията.

Това, което Гурджиев е наричал кристализация на съществото, не е друго, а единството на тези два ума, вътрешната среща на мъжкото и женското, на ян и ин, на ляво и дясно, на логика и интуиция, на Платон и Аристотел.

Коментар:

Образът на интеграцията е иnio mystica, сливането на противоположностите. Време е досега изпитваните дуалности на живота да установят контакт. Вместо нощта и тъмнината да се противопоставят на деня и светлината, те започват да работят заедно за създаването на единно цяло, като се превръщат едно в друго до безкрай и всяко съдържа в своята сърцевина семето на противоположното.

И орелът, и лебедът са същества на величието и полета. Орелът въплъщава силата и самотата, а лебедът - простора и чистотата, като изящно се носи по повърхността и се гмурка в елемента на емоциите, напълно удовлетворен и цялостен в своето съвършенство и красота.

Ние сме съюзът на орела и лебеда - мъжко и женско, огън и вода, живот и смърт. Картата на интеграцията е символ на сътворяването на себе си, на новия живот, на мистичния съюз, познат като алхимия.

 

15. Обусловеността

Ако не изоставиш личността си, няма да можеш да откриеш своята индивидуалност. Индивидуалността е дадена от съществуванието. Личността е наложена от обществото. Личността е създадена за удобство в обществото.

Обществото не търпи индивидуалността, защото индивидуалността отказва да следва като послушна овца. Овцете са винаги на стада, надявайки се, че така ще се чувстват по-удобно. Когато си в тълпата, се чувстваш защитен и сигурен. Ако някой нападне, винаги е възможно да се спасиш в тълпата. Но ако си сам? Само лъвовете се движат сами.

Всеки човек е роден лъв, но обществото непрекъснато му налага условности, програмира ума, за да го направи овца. Обществото ти дава личност, удобна, приятна, много послушна личност. То иска роби, а не хора, напълно отдадени на свободата. Обществото иска роби, защото скритите интереси имат нужда от послушание.


Коментар:

Тази карта припомня стара Дзен история за лъв, който бил отгледан от овца и през цялото време си мислел, че е овца;, докато един стар лъв не го хванал и като го завел до едно езеро, го накарал да види отражението си. Много от нас са като този лъв - представата, която имаме за себе си, идва не от собственото ни пряко изживяване, а от мненията на другите. Наложена отвън "личност" замества индивидуалността, която е можела да израсне отвътре.

Така ставаме само още една овца в стадото, неспособни да се движим на воля, несъзнаващи своята истинска самоличност.
Време е да погледнеш отражението си в езерото и да направиш усилие да се освободиш от обусловената от другите хора представа за себе си. Танцувай, тичай, говори безсмислици - каквото е нужно, за да събудиш спящия в теб лъв.

 

16. Гръмотевицата

Това, което медитацията прави бавно, бавно, може да се постигне от един добър крясък на учителя, най-неочаквано, когато ученикът е задал въпрос, а учителят скача и изкрещява или пък го удря, изхвърля го през вратата и скача отгоре му...
Тези методи не са били познати. Те са плод на творческия гений на Мадзъ и той е докарал много хора до просветлението. Изглежда толкова странно например някой е дошъл да пита върху какво да медитира, а той го изхвърля през прозореца на втория етаж.

И не само това - Мадзъ скача след него, пада отгоре му, сяда на гърдите му и пита: "Схвана ли?" И бедният човек казва "Да", защото ако каже "Не", Мадзъ може да му хвърли един бой или пък да направи нещо друго! Стига му това, че тялото му е потрошено, а Мадзъ седи отгоре и пита: "Схвана ли?" И всъщност той наистина е схванал, защото всичко е станало толкова внезапно, че никога не би могъл да го очаква.

Коментар:

Картата показва горяща кула, която се разпада. Мъж и жена политат надолу от нея не защото искат, а защото нямат избор. На заден план се вижда прозрачна медитираща фигура, символизираща съзнанието, което е просто свидетел.

Може би в момента се чувстваш доста несигурен, все едно земята под краката ти се люлее. Чувството ти за сигурност е подложено на изпитание и естествената склонност е да се опиташ да се задържиш за каквото можеш. Това вътрешно земетресение обаче е необходимо и изключително важно - ако му позволиш да се случи, ще се надигнеш от руините по-силен и отворен за нови преживявания.

След огъня земята е готова за нов растеж. След бурята въздухът е чист. Опитай се да наблюдаваш разрушението от разстояние, сякаш едва ли не се случва на някой друг. Кажи "да" на процеса, като го пресрещнеш.

 

17. Тишината

Енергията на цялото те е завладяла. Ти си изпълнен с нея. Вече не съществуваш ти, а цялото.

В този миг, когато тишината прониква в теб, разбираш нейното значение, защото това е същата тишина, която е изпитал Гаутама Буда, Джуандзъ, Бодхидхарма или Нансен... Вкусът на тишината е един и същ.

Времето се променя, светът се променя, но изживяването на тишината, радостта от нея си остава една и съща. Това е единственото, на което можеш да разчиташ, единственото, което никога не умира. Тишината е единственото нещо, което можеш да наречеш своя истинска същност.

Коментар:

Безмълвната, огледална възприемчивост на звездната пълнолунна нощ се отразява мъгливото езеро. Лицето в небето е в дълбока медитация, това е богинята на нощта, която внася дълбочина, покой и разбиране.

Това е много скъпоценен момент. С лекота можеш да се отпуснеш в себе си и да се гмурнеш в дълбините на своята вътрешна тишина дотам, където тя се среща с тишината на вселената. Няма какво да правиш, няма къде да идеш, а качеството на вътрешната ти тишина насища всяко твое действие.

За някои хора това ще е смущаващо, тъй като са свикнали с шума и оживената активност на света. Няма значение - ти търси онези, които са в съзвучие с тишината ти, или пък се наслади на самотата си. Време е да се прибереш при себе си. Разбирането и откровенията, които добиеш в тези мигове, ще се проявят по-късно, в един по-екстровертен период от живота ти.

 

18. Миналите животи

Детето може да стане съзнателно само ако в миналия си живот е медитирало достатъчно, създало е достатъчно медитативна енергия, за да се пребори с мрака, който носи смъртта. Иначе човек изпада в забвение, а после изведнъж намира нова утроба и напълно забравя за старото тяло. В този случай липсва приемственост. Този мрак, това безсъзнание е причина за прекъсването.

Изтокът винаги е полагал особени усилия да преодолее тези препятствия. И десет хиляди години работа не са били напразно. Всеки може да проникне в миналия си живот или в много минали животи. За тази цел обаче трябва да навлезеш по-дълбоко в медитацията си по две причини -първо, ако не навлезеш по-дълбоко, не можеш да намериш вратата към Друг живота и второ, трябва да бъдеш в дълбока медитация, защото ако намериш вратата, поток от събития ще залее ума ти. Достатъчно трудно е да носим и един живот...

Коментар:

Ръцете на съществуванието оформят очертанията на женските полови органи, отвора на космическата майка. Вътре се виждат много образи, лица от други времена.

Въпреки че може би е забавно да си фантазираме, че сме били известни в минали животи, това е само отвличане на вниманието. Истинският смисъл е да видим и разберем кармичните модели в животите си и техните корени в безкраен повтарящ се цикъл, който ни кара да действаме несъзнателно.

Двата пъстри гущера от двете страни символизират знаенето и незнаенето. Те са пазители на несъзнаваното и проверяват дали сме подготвени за видение, което би могло да ни разтърси.

Надзъртването във вечността на нашето съществувание е дар, а разбирането на функцията на кармата в живота ни не е нещо, което можем да получим само с добро желание. Това е призив за събуждане. Събитията в живота ти се опитват да ти покажат модел, древен като пътя на душата ти.


19. Невинността

Дзен казва, че ако изоставиш познанието - а в него е включено всичко: името, самоличността, всичко, защото това ти е дадено от другите - та ако изоставиш всичко, което ти е дадено от другите, съществото ти ще има съвсем различно качество - невинността. Това ще е разпятието на личността и възкресението на твоята невинност. Ще станеш отново дете, ще се преродиш.

Коментар:

Възрастният човек на тази карта излъчва детски възторг от света. Около него витае усещане за благодат, сякаш той е в пълна хармония със себе си и с всичко, което му носи животът. Той се радва на своето общение с богомолката, която е на ръката му, двамата сякаш са първи приятели. Розовите цветя, които се спускат над него, символизират време на отпускане, релаксация и благост. Те са отговор на неговото присъствие, отражение на собствените му качества.

Невинността, която се ражда от дълбокото възприятие на живота, е детска, но не и детинска. Невинността на детето е прекрасна, но невежа. Тя ще бъде заменена с недоверие и съмнение, докато детето расте и научава, че светът е опасно място. Но невинността на пълноценно изживения живот притежава като свое качество мъдростта и приемането на вечно променящото се чудо на живота.



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .