Банер
СВАРОГ.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

НАРКОТИЦИТЕ - ВИРТУАЛНА РЕАЛНОСТ НА ДОЗИ
Написано от Маг Селена   
Четвъртък, 03 Януари 2008 00:00

Наркотиците са тема, заобиколена с табута и плеяда от здравословни и законови проблеми. Въпреки ограниченията и страничните ефекти за някои те са предпочитан начин за развлечение и за своята дълга история са оставили трайно отражение върху съвременната масова култура.

На английски думата drug се използва за вещество, което изменя нормалните процеси в тялото. Някои просто повишават енергията и самочувствието, други коренно променят сетивата и водят до халюцинации. Могат да бъдат тривиални като чаша бира или кафе, както и забранени субстанции като морфина или хапчето екстази.

"Забраненият плод" в началото изобщо не е бил забранен. Напротив – играел е важна роля в живота на много общества като в доколумбова Америка например. Там местните шамани използвали халюциногенните гъби, за да общуват с духове, което им е помагало да се "възнесат".

Ефектите от това общуване били строго индивидуални, но най-вече се изразявали в промяна на слуховите и зрителните възприятия. Индианците от племето Мазатек все още ползват магическите гъби в ритуалите си, като преди употребата им дни наред пречистват тялото си, лишавайки се от храна, секс и алкохол.

Освен в религиозните практики древните са ползвали наркотиците и в медицинатa. Свойствата на канабиса като лек срещу болката са били известни на хора от Тракия до Пекин.

Хашишът пък поставя основата на зловещата секта на хашишимите в Близкия Изток. Чрез дрогата на зловещите убийци се внушавало, че са прекарали няколко часа в рая и им обещавали това вечно блаженство срещу безпрекословно подчинение.

Mорфинът от своя страна марширувал редом с армиите и бил използван за обезболяване през Гражданската война в САЩ. Това води до един от първите случаи на масово пристрастяване – близо 400 хиляди войници стават зависими в различна степен.

Първата "златна ера" за дрогата дошла в периода 1860-1914 г. По ирония на съдбата тогава техническата мисъл синтезирала модерните наркотици – хероин, кокаин, екстази за... лекарства. Тези тонизиращи вещества станали модерно средство за релаксиране и лечение.

Кокаинът бил смесен от Анжело Мариани с вино през 1863 г. и за това велико дело получил от папа Лъв ХIII златен медал (папата по всяка вероятност е бил голям любител на това питие).

Белият прах бил слабост и на бащата на психоанализата Зигмунд Фройд, а според Артър Конан Дойл дори великият детектив Шерлок Холмс не се лишавал от него.

Кокаинът влизал във формулата на популярната безалкохолна напитка Кока-кола до 1903 г. Немската фармацефтичната фирма "Байер" от своя страна патентовала хероина в пероида 1898–1910 г. като лекарство за детска кашлица.

Освен като източник на удоволствие в наши дни незаконните вещества се свързват с разнообразен тип лайфстайл и ъндърграунд култура. Хората често посягат към тях не само от любопитство и заради усещанията, но и от желание за принадлежност.

Марихуаната например все още минава за тийнейджърски наркотик, макар че по света употребата й става универсална без разлика от възраст, пол или социално положение. Опианяващите й ефекти са интересна смесица от загуба на ориентация и памет, пресъхване на устата, изблици на неконтролируем смях, параноя, усещане за отпуснатост, повишен апетит, удоволствие. От определена медицинска гледна точка въздействието й потиска гаденето при някои болести и лекарства и може да бъде ползвана с лечебна цел.

В масовата представа кокаинът пък се свързва с добър стандарт на живот, висока класа и обществено положение. В това няма нищо чудно – цената на грам от белия прах често в пъти надвишава тази на по-леките наркотици.

Китаристът на Rolling Stones Кийт Ричардс (Keith Richards), младата холивудска актриса Линдзи Лохaн (Lindsay Lohan), филмовата легенда Робърт Дауни-младши (Robert Downey Jr), боксьорът Майк Тайсън (Mike Tyson), вокалистът Пит Дохърти са само част от звездите, уличени в употребата му.

Актьорът Робин Уилямс (Robin Williams) обобщава: "Кокаинът е начинът, по който Господ ти казва, че правиш твърде много пари".

Факт! Според изследвания върху голяма част от стодоларовите банкноти в обръщение могат да бъдат намерени следи от белия прах, а наскоро бе разкрито, че въздухът в Рим буквално бил наситен с частици от дрогата.

Друг вид накротик – MDMA , по известен още като "екстази", е пословичен за хаус-културата и е обезсмъртен в едноименната книга на шотландския писател Ървин Уелш. В Калифорния думата "екстази" за пръв път официално е "засечена" през 1984 г.

"Любовният наркотик", както е наречено екстазито заради факта, че усилва сексуалното желание и събаря задръжките, се среща в амерканските денс-клубове още от края на 60-те.

Разноцветните хапчета с щампа, прословути с енергията и експлозията от оптимизъм, които дават, стават задължителен посетител на рейв-паритата във Великобритания и други европейски страни през 80-те и началото на 90-те години.

Популярност придобиват и наркотичните вещества от групата на амфетамините като медикаментите Ефедрин и Риталин. Използват се като лекарства за нарушения на съня или проблеми с концентрацията.

Общият им стимулиращ ефект обаче често кара физически здрави хора да злоупотребяват с тях. Често срещан проблем също така е и злоупотребата с различни вещества, които потискат депресията и болката.

Според мнозина прекомерната употреба на подобен препарат, известен като Xanax,

в съчетание с алкохол и други медикаменти, е причината за трагедията с кечиста Крис Беноа (Chris Benoit). На 25 юни 2007 г. професионалният борец, жена му и 7-годишният му син бяха открити мъртви в дома му в щата Джорджия.

Заключението на патолозите беше, че Беноа е убил семейството си и сложил край на живота си – най-вероятно под влияние на обезболяващите и антидепресантите, намерени в кръвта му.

Междувременно наркотиците се превърнаха в печеливша тематика на киноиндустрията. Филми като комедията "Голямото напушване" с участието на Method Man и Redman, колежанската класика "Роуд трип" и сериалът "Трева" търсят смешните ситуации, свързани с употребата на опиати.

В "Реквием за една мечта" пък са изобразени свръхреалистично деградацията в семейството, в приятелството и любовта по вина на хероина. Подобен тежък филм е и "Баскетболните дневници" (Basketball diaries), а във филмовата адаптация "Страх и омраза в Лас Вегас" (Fear and Loathing in Las Vegas) по новелата на култовия писател Хънтър Томпсън (Hunter S. Thompson) по един или друг начин са представени едва ли не всички познати на човечеството наркотици.

Сякаш напълно естествено дрогата обсебва и музикалната сцена. Бащата на регето Боб Марли (Bob Marley) е известен с пристрастеността си към марихуаната. Покрай зелената "Мери Джейн" се ражда и легендарното парче "Нон-стоп" на една от най-известните български хип-хоп групи Ъпсурт.

За вокалиста на Doors Джим Морисън (Jim Morrison) се твърди, че създавал мистичните лирики на песните си под влияние на ЛСД - един от най-мощните познати опиати, който смесва възприятията и води до интензивни цветни халюцинации. Морисън умира на 27. Намират го във вана в хотелска стая в Париж. Според битуващото мнение – жертва на свръхдоза.

Според хипотезите подобна е и причината за кончината на фронтмена на Nirvana Кърт Кобейн (Curt Cobain). Неговият избор са хероинът и обезболяващото перкодан, като с тях облекчава хроничната си депресия, бронхит и необясними стомашни болежки.

Не толкова трагична е историята на друг известен изпълнител – Еминем. В парчета като "Under the influence", "Drug Ballad" и "Purple Pills" белият рапър с удоволствие говори със самоирония за личния си опит с дрогата. Едва ли му е било толкова забавно обаче, когато през август 2005 г. прекъсва турне, за да се лекува в клиника от зависимост към... сънотворни.

Елвис Пресли, Джими Хендрикс, Джанис Джоплин, Сид Барет, Мик Джагър, Ози Озбърн са само една миниатюрна извадка от известни музиканти, преминали през ада на дрогата - едни фатално, други - не.

На голяма част от наркотиците се приписва и свойството на афродизиаци - вещества, възбуждащи сексуалното желание и възможности. Митична в това отношение е т. нар. Испанска муха, представляваща секрет от бръмбара Lytta vesicatoria. Неговото действие дразни пикочния канал при мъжете и води до ерекция, която трае до четири часа! Друг известен "сексуален" наркотик са т. нар. Poppers - уличен жаргон за определен вид нитрити. Предизвикват еуфория, замайване и рязко спадане на кръвното налягане като общият резултат е засилено сексуалното желание.

Oсвен за удоволствие или за облекчаване на болка и депресивни състояния, определени вещества-допинг се взимат и за подобряване на спортните постижения при атлетите. Най-популярни от тях са анаболните стероиди.

Ефектите им варират – ускорява се натрупването на мускулна маса, разтежа на костите, повишават се силата и апетитът... Още в далечната 1904 г. на летните олимпийски игри е бил хванат първият "зобещ" - бегачът Томас Хикс (САЩ), който бива уличен в употреба на бренди, смесено със стрихнин. Оттогава досега скандалите със стимуланти тресат света на спорта. Мнозина, занимаващи се с любителски фитнес, също прибягват до услугите на анаболите в желанието си бързо да изградят съвършеното тяло.

Краткотрайното удовлетворение от наркотичните вещества има своите тежки последствия. Разбиване на имунната система, цироза на черния дроб, проблеми със сърцето, импотентност при мъжете, увреждане на плода при бременните жени – това е само малка част от здравословните проблеми, които идват с редовната им употреба.

Отстрани може да изглежда доста забавно, но цената често е твърде висока, колкото и "готино" да се представя въздействието на наркотиците във филми, песни или където и да било. А дали хората не са естествено предразположени към този модерен грях?

Интересно е да се знае - при влюбване мозъкът отделя веществата допамин и серотонин, които, подобно на много наркотици, стимулират центровете на удоволствие.

Лошата новина е, че също като при много наркотици, това води до пристрастяване.

Avtora.COM 



Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .