Банер
1536688_876453355711666_3156722124647366143_n.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Грижа за кожата започва отвътре-навън
Написано от Румяна Алексиева   
Вторник, 04 Март 2008 00:00
Кожата ви e отпечатък на всичко, което се случва вътре в тялото ви

Сред всички новости, пристигащи от козметичната индустрия, най-много внимание се отделя на витамините, минералите и други съставки, които подхранват кожата и я правят по-здрава, сияеща и разбира се... изглеждаща по-млада.


Вниманието най-често е съсредоточено не само върху кремовете и лосионите за прилагане директно върху кожата, но и върху онези продукти, които въздействат на тялото отвътре. Експертите са единодушни за важната роля на витамините и минералите по отношение на здравето на организма като цяло, независимо дали източникът им е “обикновената” храна, някоя хранителна добавка или “стандартния” крем или лосион.


Кожата ви e отпечатък на всичко, което се случва вътре в тялото ви, и всяко нейно състояние от псориазис и акне до застаряване от възрастта е показател за това, от което се нуждае вашия организъм, включително нуждата от определен вид храна.


Много нови изследвания показаха голямото значение на свободните радикали както за общото състояние на организма, така и за начинът, по който се чувства и изглежда кожата. Според последните препоръки на дерматолозите няколко вещества имат особено важна роля в това отношение независимо дали се приемат през кожата, през устата или чрез храната.

Витамините
Специалистите отделят няколко, които имат подчертано значение за борбата със свободните радикали.


Витамин С: Сред най-големите открития на дерматолозите напоследък е неговата роля при намаляване на отрицателния ефект от излагането на слънце.
Свободните радикали се образуват в тялото като резултат от комбинираното действие на слънчевите лъчи, замърсяванията от всякакъв характер и димът (независимо от неговия произход). Тези радикали нивото на колагена и еластина в тялото, които имат основно значение за структурата на кожата и нейното по-бавно остаряване.


В зависимост от някои особености организмът на всеки човек се нуждае ежедневно от 500 до 1000 мг витамин С, без значение дали той е доставен през храната или чрез допълнителен източник – храна или хранителни добавки.


Прилагането на крем или лосион с обогатено съдържание на витамин С допълнително стимулира производството на колаген в кожата. Трикът тук е той да е под формата на Л-аскорбинова киселина – единствената, която ще проникне в кожата и ще свърши работата.


Витамин Е: Също като витамин С (и особено в комбинация с него) е силен антиоксидант и намалява вредното влияние на слънчевите лъчи върху кожата. Затова напоследък все по-често е включван и в продуктите за слънцезащита.


Осигуряването на 400 Е дневно редуцира и производството на клетки в организма, които могат да предизвикат раково заболяване. Той също така забавя образуването на бръчки по кожата и я прави по-гладка. Бъдете обаче внимателни – прекомерните дози витамин Е могат да бъдат опасни.
Включен в кремове и лосиони, той има овлажняващ и омекотяващ ефект върху сухата и груба кожа.


Витамин А: Човешкият организъм е особено чувствителен дори на малък спад на този витамин под необходимия минимум. В такива случаи козметиката с повишено съдържание на А няма да е достатъчна – трябва да се осигури или допълнителен източник или да се промени диетата, кто се изберат храни с по-високо съдържание на витамин А – например плодове и зеленчуци.


При недостиг често се наблюдават симптоми по кажата – изсъхване и дори отделяне на части от епидермиса в най-засегнатите участъци. Ако те са налице, употребата на дерматични продукти с повишено съдържание на витамин А е задължително. В тях той обикновено е посочен като Ретинол и в по-големи дози обикновено се изписва за лечение на акне.


Витамин В комплекс: По отношение на кожата най-важен от групата витамини В е биотинът (наричан още винамин Н или коензим R) – основен градивен елемент на кожата, ноктите и клетките на косата. Неговият недостиг в крайната му фаза се проявява като дерматит (сърбежи по кожата и отлюспване на части от епидермиса) и дори с косопад. Дори малък спад под необходимите количества може да доведе до поява на някои от тези симптоми.

Дерматичните симптоми.
Дерматичните продукти, съдържащи витамини В, правят кожата еластична и със здрав вид, като хидратират и оздравяват цялостно клетките. Ниацинът (витамин В3) е от особено значение и дори след прилагане на такъв продукт за сравнително кратък период (5-7 дни) промените са видими. Той има и противовъзпалителен ефект, което води до успокояване на суха и раздразнена кожа. В по-големи дози има и избелващ ефект

.
Витамин К: Особено важен за разбиване на кръвни съсиреци, приложен през устата, той би имал незначителен ефект върху кожата. Приложен обаче дермално, “работи” добре за премахване на тъмните участъци под очите, както и срещу следите от натъртвания и охлузвания.

Минералите
Повечето дерматолози споделят мнението, че повечето хора нямат нужда от допълнително (извън храната) приемане на минерали. Това още повече важи в случаите, когато се употребява трапезна или минерална вода, където се съдържат завишени количества от някои минерали. Редица изследвания показват, че ежедневното поне еднократно измиване на лицето с минерална вода води до намаляване на много възпаления на кожата от общ характер и съхранява нормалната способност на клетките да абсорбират влага.


Селен: Учените вярват, че той има важна роля при намаляване на риска от ракови заболявания. Затова се препоръчва при по-продължително излагане на силно слънце.
В храните се съдържа в по-голямо количество в рибата, яйцата, чесъна и повечето зърнени култури.

Мед: Заедно с витамин С и цинкът спомага за производството на еластин, който отвътре съхранява кожната структура. Рядко се съдържа в продукти за дермален или прием през устата. Някои последни изследвания доказват, че кремове, съдържащи мед, подобряват еластичността на кожата.


Цинк: Той е особено полезен при лечението на акне, което в някои случаи е показател именно за недостиг на цинк. Приложен през кожата или устата, нормализира обмяната на мазнини в тялото и премахва вече възникнали във връзка с това проблеми по кожата. Храни, които го съдържат в по-значителни количества, са стридите, месото без мазнини и домашното птиче месо.
Голяма част от съвременните проучвания за кожните състояния обръщат все по-значително внимание се “вглеждат” отвъд витамините и минералите в няколко други вещества, които имат голям ефект върху кожата.


Алфа-липоева киселина: Изключително мощен антиоксидант, стотици пъти по-силен от витамин С или Е, тя е особено препоръчителна за застаряващата кожа. Много ценна е с качеството си еднакво добре да се съчетава и с мазнини и с вода – действа и отвътре и отвън, заради което е еднакво ценна както в препаратите за външно приложение, така и в тези за приемане през устата.


Някои последни изследвания показват, че тя има значение също при възстановяване на ДНК структурата на кожата (намалява вероятността от раково заболяване), и за по-добрата функция на различните витамини и минерали при прочистване на кожата.


ДМАЕ (диметиламиноетанол): Също силен антиоксидант, той в голяма степен дезактивира разрушителната сила на свободните радикали по отношение на клетките на кожата и заздравява клетъчната мембрана (с което прави клетката по-неподатлива на слънчевите лъчи и различните замърсители). ДМАЕ преотвратява създаването на липофуксин – кафяв пигмент, основена прична за появата на петна по кожата с този цвят.


Хиалуронова киселина: Произвеждана в човешкото тяло, нейна основна функция е поддържане на влагата в ставните клетки – така те могат да се движат по-свободно и бързо. Друго нейно предимство е свойството й да “попива” голямо количество влага – до 1000 пъти над собственото си тегло. Именно заради това тя се съдържа в някои козметични продукти за употреба през кожата.


Ненаситени мастни киселини: Ако кожата ви е суха, податлива на възпаления и на поява на черни или бели точки, може би в организма ви има недостиг именно на такива киселини, а те са основното средство за изграждането на есетествената мастна бариера на кожата. Решението, според повечето експерти, е в поддържането на баланса между двете най-важни ненаситени мастни киселини – омега-3 и омега-6. И докато при вторите недостигът е много рядък (съдържат се в печените ястия, месото от домашни птици, зърнените храни и още много други), омега-3 често са в недостатъчно количество. Те се съдържат най-вече в рибата (но само тази, която живее в по-студените морета) и в лененото семе.
Допълнителният прием на омега-3 киселини спомага кожата да запази своята здравина и гладкост.

Много хора получават всички необходими за организма си витамини и минерали чрез храната. Това разбира се е валидно при наличието на достатъчна и по количество и по разнообразие балансирана диета. Никога и нито един специалист няма да ви препоръча да използвате допълнителен източник, ако за това няма видима причина, а и не бива да се забравя, че хипервитаминозата може да е далеч по-опасна от недостига на някой витамин или минерал. Въпреки това, особено при избора на някакъв крем или лосион за директно приложение върху кожата, имайте предвид, че съдържанието на повечето изброени по-горе вещества е само леко засилено и трудно може да има негативни последици. Другата козметика, в която някои от тях са в значително количество, обичайно са в категорията медицинска козметика (или са дори медикаменти) и тяхното използване трябва да бъде много добре преценено – обикновено от специалист-дерматолог.

tiabg.com

Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .