Банер
СВАРОГ.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Колко мозъка има в действителност човек
Написано от Стоян Захариев   
Четвъртък, 28 Юни 2007 00:00
По-скоро два, твърдят неврогастроентеролози. Основателят на неврогастроентерологията Майкъл Гершон е казал:”Червата са позволили на Декарт да мисли”. Да твърди това на професора по анатомия и клетъчна биология от Колумбийския пресвитерански медицински център в Ню Йорк е позволил изводът, че човекът всъщност, неформално погледнато има не един, а два мозъка - “вторият” се намира в корема. Неговата основна функция е контрол на дейността на стомаха и процеса на храносмилане.
Още в началото на миналия век английският лекар Нюпорт Ленгли е преброил количеството нервни клетки в областта на стомаха и червата. Оказва се, че там те са около 100 милиона – повече, отколкото в гръбначния мозък.
“Вторият мозък” е разположен в слоевете тъкани, разстилащи се по вътрешната стена на хранопровода, стомаха, тънкото и дебелото черво и представлява мрежа от неврони, които обменят помежду си сигнали, и множество спомагателни клетки. “Коремният мозък” много прилича на “истинския”, само че невроните в него са по-малко и не образуват полукълба.
Основният път, свързващ главния мозък с храносмилателния нервен център е вагусът (блуждаещият нерв). От него тръгват няколко хиляди влакна в нервната ентеросистема на храносмилателния тракт. “Ентеричната нервна система” (ENS) е устроена много по-сложно, отколкото целия гръбначен мозък.
Професорът по неврогастроентерология Паул Енк от Тюбингенския университет пояснява: “Мозъкът на корема е устроен приблизително така, както и главния. В стомаха и червата на хората, страдащи от болестите на Алцхаймер и Паркинсон, ние сме открили същите увреждания на тъканите, каквито съществуват и в главния мозък. Освен това в мозъка на корема функционират същите нервно-предаващи тъкани. Ето защо антидепресантите действат така и на стомаха”.
Двата мозъка са свързани помежду си. Когато главният се сблъска с опасност, незабавно започват да действат стресовите хормони, които настройват целия организъм или за борба, или за бягство, а под влиянието на тези хормони се възбуждат чувствителните нерви на стомаха.
Блуждаещият нерв включва производството на серотонин и започва засиленото стимулиране на стомаха, наричано “мечешка болест”. А ако нервите на хранопровода са подложени на това стимулиране, дишането и преглъщането стават трудно.
Учените смятат, че 90% от информацията за чувствата и усещанията вървят отдолу нагоре, а не обратното и само 1/10 от всички команди идват от главния мозък.
Някои учени дори не се съмняват, че “мозъкът в корема” е въвлечен в интелектуалната дейност на човека – той не може да мисли, но е способен да се самообучава.
Известният физиолог от Калифорнийския университет професор Емеран Майер е успял да докаже, че “нашият коремен мозък управлява много емоционални процеси. Нашите добри и лоши усещания не са просто интуиция. Те се базират на напълно реална основа, която е научно доказана. Нашият корем, както и главата, акумулира опита, придобит от човека в продължение на живота и го използва във всекидневната практика”.
Коремът, според мнението на американския физиолог Антонио Дамесио, има свои “соматични ориентири”, които ни дават представа за това как ще се чувстваме след взимането на едно или друго решение. Дамесио предлага по-често да се “вслушваме” в своя корем. За тази цел според него трябва да се отпуснем, да си представим, че взетото решение ни се харесва и да се запитаме: ”Какво чувство възниква в мен? На мен ми е приятно, топло. Тогава всичко е наред. Коремът ми къркори - тогава е необходимо повишено внимание. А главата нека още веднъж да претегли всички “минуси” и “плюсове”.


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .