Медитацията е най-висшата форма на йога, но само единици са способни на истинска медитация.
Една ученичка на Бабаджи, прекарала с него 12 години, е направила следното обобщение на неговото учение.
МАНТРА: Божието име е като небесна амброзия (амрита), повтаряй го непрекъснато.
"Ом намах шивая": Това е махамантрата на началото на света, дадена от Бога на човечеството. Всеки би трябвало да я повтаря. Всеки може да я приема. Всичко може да бъде постигнато с тази молитва. Силата й е безкрайна - по-силна е от атомната бомба.
Тази мантра е основната тема на превъплъщението на Бабаджи - да носи вибрациите й за началото на Творението до най-отдалечените кътчета на съзнанието, за да може тя отново да задейства като импулс за ново творение на земята.
"Ом намах шивая" е махамантра - т.е. голяма мантра, съкратена и в същото време силна версия на мантрата, образуваща четирите Веди. Тя е символична както в звученето си, така и в писмения си вид.
ОМ съдържа звука и символите на трите аспекта на Бога: Брахма, Вишну и Шива, Божията майка и абсолютният принцип в основата на всяко съществуване. "Намах шивая" символизира петте принципа, от които се състои Творението: въздух, земя, огън, вода и прана. МЕДИТАЦИЯ: В тази тъмна ера (кали юга) духът на човека е слаб и неспокоен от деня на раждането му. Затова почти никой не е в състояние да медитира истински, но всеки може да се моли на Бога, да възхвалява Неговото име, да извика Бога на своята религия. ЙОГА: Всичко е йога. Буквално йога означава единение. Работата, всяка човешка дейност, молитвата, всичко това са видове йога.
Медитацията е най-висшата форма на йога, но само единици са способни на истинска медитация.
РЕЛИГИЯ: Всички религии имат за цел единението с Бога и затова всички имат еднаква стойност. Не е правилно да се говори за една индийска религия (дхарма). Дхармата на Индия е Санатана Дхарма - вечната религия на началото.
КАРМА: Карма е неизбежният закон за причината и следствието, според който всички живи същества жънат плодовете на своите действия и мисли. Когато Христос казва: "Каквото посеете, това и ще пожънете", той има пред вид този закон.
Кармата започва, когато духът е в движение. За да се преодолее тя, духът трябва да се успокои, да достигне състояние на празнота. Иначе, докато диша, човек създава карма. Затова човек трябва да посвещава всяко свое действие на Бога.
ЗНАНИЕ: Нищо не може да бъде постигнато без знание и всичко може да бъде постигнато с чисто сърце.
МОЛИТВА: Бог е извън всички имена и форми. Никой не е постигнал това състояние на просветление. Затова молитвата към Бога е подготовка и пречистване на сърцето.
ДИСЦИПЛИНА: Нищо не може да бъде постигнато без дисциплина. Трябва да имате дисциплината на войника във всичко, което вършите. Бъдете войници на Бога, действайте смело и дисциплинирано. Трябва да ядете вегетарианска храна, да не употребявате наркотици и да имате сексуални отношения само с брачните си партньори.
ХРАНЕНЕ: Храната оказва влияние върху състоянието на духа. Важно е да се приема лека вегетарианска храна. Постенето е от голяма полза.
ЖЕНИТБА И ПОЛОВА ЕНЕРГИЯ: В тази кали юга едва ли някой има сили да живее в безбрачие. Въпреки че безбрачието е най-доброто за духовния път, по-добре е да се избере женитба, отколкото безразборни сексуални отношения. Доброто отношение между съпрузите допринася за хармонията на духа.
ПРЕДАНОСТ: Предаността (бхакти) и вярата са най-важни. Нужни са пълна вяра, преданост и послушание. Можете да ме познаете само чрез любовта, чрез любовта към Бога без егоистични намерения.
ДУХЪТ: Всичко е дух и е създадено от него. Контролът на духа е най-важното упражнение.
ГОВОРЕНЕ: Говорете колкото се може по-малко. Не прахосвайте времето си. Непрекъснато се концентрирайте върху Божието име.
МАТЕРИАЛНОТО ТЯЛО: Някой ден тялото ти ще стане на пепел; не го слушай, но без това тяло няма да можеш да натрупаш знания. Използувай тялото си, за да познаеш чрез него Бога!
МИСЛИ: Научете се да не правите планове за бъдещето. Забравете миналото и навиците си. Научете се да концентрирате своя дух върху Божественото.
ПЪТЯТ: Пътят на осъзнаването на Бога е много труден. Малцина са онези, които могат да го извървят. Трудно е, както е трудно да се върви по острието на ножа. Милостта на гуру е всичко. Не е възможно познание без духовен водач.
ЛЮБОВ: Живейте тук в любов, като членове на едно семейство. Отхвърлете завистта и недоброжелателството. Всички сте едно. Когато живеете в мир, и аз ще бъда в мир, ако имате проблеми, и аз ще имам проблеми.
ПЕЕНЕ И МОЛИТВИ: Повтаряйте Божието име непрекъснато, като повтаряте мантрата. Вибрациите й се разпространяват навсякъде. Чрез пеене на Божиите имена ще спечеля всяка война. Каквото и да се случи, вярващите ще бъдат спасени по волята Божия.
ЗА БЪДЕЩИТЕ ВОЙНИ: Светът го очакват големи беди и войни. След голямо разрушение ще започне нова ера, когато ще зацари доброто. Дошъл съм да подготвя света за новото царство.
ЗА НЕНАСИЛИЕТО: Идеологията на ненасилието се е отразила отрицателно върху духа на днешния човек и му е отнела смелостта. Аз съм за борба със злото и престъпленията.
* Ведите са най-древните свещени книги на Индия, за които се смята, че са дадени на мъдреците свише. Създадени са в края на II и I хилядолетие от пр. Хр. Те са Ригведа -сборник от химни, Самаведа - съдържаща песнопения, Атарваведа - сборник от мантри и заклинания, лекарствен справочник и Яджур Веда - съдържаща мантри за жертвоприношения.
Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
|