Банер
Макош-2.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Козметиката срещу бръчки - митове и реалност
Написано от Стоян Захариев   
Вторник, 31 Март 2009 14:09

или 12 заблуди, които много ви се иска да бяха истина.


Не остарявай!„С този крем вие ще се подмладите с 10 години”, „Антиейджинг комплексът ще ви спаси от най-дълбоките бръчки” – това е само част от рекламната стратегия на козметичната индустрия, която знае как да засегне слабото ни място. Но какво всъщност се крие зад красивите обещания за връщане на младостта...

Заблуда №1: ботокс

Ботоксът е доста ефективно средство за визуално намаляване на бръчките, но само ако се прилага под формата на инжекции. Неговият механизъм на действие не е сложен - той парализира малките мускули на лицето (т.е. те престават да се съкращават) и в резултат на това бръчките се изглаждат. Кремът, съдържащ ботокс, не е в състояние да проникне в мускулите на лицето и това го прави абсолютно неефективен.

Заблуда №2: морски водорасли и екстракт от черен хайвер

Дерматолозите са на мнение, че морските водорасли и хайверът прекрасно овлажняват кожата, но едновременно с това твърдят, че няма никакви доказателства за способността им да намаляват дълбоките бръчки. Така че ползата от тях съвсем не оправдава тяхната цена (или поне не за това, за което най-често се анонсират кремовете к тях).
Ако използвате такъв крем и прецените, че кожата ви “започва да се изглажда” това се дължи на факта, че тя просто се е нуждаела от овлажняване. Аналогичен ефект можете да постигнете и с далеч по-евтин крем, наречен с не толкова продаващото име “овлажняващ”.

Заблуда №3: витамин С

Витамин С наистина е прекрасен антиоксидант. Той е необходим и за производството на колаген в кожата. Но за тази цел той трябва да се приема вътрешно - под формата на витамини, а не да се прилага като крем. Каквото и да чуете и прочетете, до днес няма никакви научни доказателства за това, че той намалява бръчките. Нещо повече – опитите показват, че в повечето случаи витамин С, съдържащ се в кремовете, изобщо не прониква в кожата.

Заблуда №4: натурални ингредиенти

Кремовете с надпис” органичен”, „от природни екстракти” или „натурален” действат магнетично от психологическа гледна точка. В случая с козметиката обаче съвсем не е казано, че натуралните съставки задължително действат по-ефективно - синтетичните компоненти често не отстъпват по своята сила на натуралните.

Заблуда №5: колаген и еластин

Колкото и колаген да втривате в кожата си, бръчките няма да намалеят. Молекулите и на еластина, и на колагена са твърде големи и не могат да проникнат през горния слой на кожата.
Използването на крем с колаген дори може да се отрази негативно на кожата - колагенът не прониква в нея, а само запушва порите. Чрез колаген наистина колаген можете да се избавите временно от част от бръчките, но само ако е инжектиран.

Заблуда №6: алфахидроксикиселини (АНА)

Изследвания показват, че алфахидроксикиселините не само не водят до подмладяване на кожата, а дори ускоряват процеса на нейното стареене. АНА отстраняват горния слой кожа и откриват пресните слоеве. По този начин кожата наистина изглежда по-млада и по-свежа, но става по-беззащитна пред ултравиолетовите лъчи и другите вредни въздействия.

Заблуда №7: 2- диметиламиноетанол (DMAE)

Веднага след нанасянето на крема с 2- диметиламиноетанол (DMAE) клетките на кожата започват да се увеличават за сметка на разширяването на вътреклетъчните кухини и по този начин бръчките по кожата се изглаждат, но изкуствено и за кратко. Буквално след няколко часа процесът се забавя, скоростта на делението на клетките са намалява и част от тях загиват.

Заблуда №8: плацента

Подмладяващото действие на плацентата е било открито през миналия век. Нейното въздействие се дължи на стероидните хормони, които проникват в кожата и наистина я подмладяват.
Но плацентата дава твърде много странични ефекти - променя хормоналния фон (което е вредно за здравето като цяло). Новите разработки са в посока на премахване от нея на хормоните или именно това, което подмладява кожата. Т.е. в кремовете на практика плацента няма. Използването на човешка плацента в производството на кремове е забранено, а ако тя е извлечена от животни, тогава са възможни най-малко три варианта:
1. Това е истинска плацента с хормони, която в много случаи дава странични ефекти, някои от които могат да са наистина опасни.
2. Това е плацента без хормони и няма никакъв смисъл да я използвате.
3. Това изобщо не е плацента (какво е – не се знае!) и използвайки този крем, няма да постигнете никакъв ефект или поне не такъв, какъвто търсите.

Заблуда №9: хиалуронова киселина

Тя влиза в състава на кожата на човека, като отговаря за нейната еластичност. Това лесно води до илюзията, че ако се втрива външно, кожата ще се подмлади.
За да има подобен ефект, хиалуроновата киселина в крема трябва да бъде с ниска молекулярна формула (а това е крайно рядко!). В противен случай тя ще действа като колагена (т.е. никак и дори отрицателно). За да се постигне някакъв положителен ефект тя трябва да се въвежда под кожата.

Заблуда №10: липозоми

Използването на липозоми в козметиката е наследено от остарялото вече схващане, че в резултат на стареенето на клетките се удебелява клетъчната мембрана, а липозомите могат да се сливат с клетките и да им добавят влага, т.е. да ги възстановяват. Но тази теория вече е отхвърлена – доказано е, че и при младите, и при по-старите клетки дебелината на мембраната е абсолютно еднаква.

Заблуда №11: маточно мляко

Това е вещество, използвано в козметиката сравнително от скоро. Маточното мляко е продукт на жизнената дейност на пчелите. Но, както показват опитите, то не притежава никаква вълшебни свойства, каквито му се приписват.

Заблуда №12: албумин

Много т.нар. подмладяващи кремове съдържат албумин. След тяхното нанасяне кожата изглежда по-гладка и свежа. Но всъщност албуминът не въздейства на бръчките - той просто създава върху кожата филм, който ги прави незабележими. Докато не се отмие.

Все пак не бива да се отрича, че кремовете, анонсирани като такива против бръчки, могат да имат и положително влияние. Но това не се дължи на антиейджинг свойствата им – кожата просто е получила необходимото й количество влага, от което досега е била лишена. А овлажняването, заедно с подхранването, са двете основни грижи, които трябва да се полагат за всяка кожа. Разбира се, овлажняването е препоръчително само ако е установено, че в дадения момент имате нужда от него.

Няколко почти универсални правила...
• Винаги използвайте крем с UV филтър.
• Редовно овлажнявайте кожата си (при посоченото по-горе условие).
• Правете си масаж на лицето, за да запазите неговия стегнат овал.
• Не злоупотребявайте с алкохола.
• Старайте се да се наспивате - постоянният стрес от недоспиването ускорява процеса на стареене на кожата.
• Пийте повече вода.
• Хранете се пълноценно, т.е. не злоупотребявайте със захарта, белия хляб, мазните, пържени и солени продукти.
• Старайте се да приемате повече ядки, плодове и зеленчуци.
• По-често се разхождайте на чист въздух, правете редовни физически упражнения.
• Усмихвайте се. Вярно - това няма да ви избави от бръчките, но ще ви донесе по-добро настроение и на вас и на околните.

 

здраве.bg


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2024 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .