Банер
bear.jpg

ОБУЧЕНИЕ АВС"Създай Себе си"

Банер

ВАЖНО!

Във връзка със зачестилите напоследък обаждания от хора, изгорели от "услугите" на измислени мошеници, представящи се за част от екипа на "Окултен Център Селена" уведомяваме най-учтиво, че екипът ни се състои от двама души Маг Селена и Маг Живин. Всяко друго позоваване на "Окултен Център Селена", на неговия Уебсайт, на авторските ни материали и регистрирани девизи и слогани е чист опит за измама и въвеждане в заблуждение на хората в беда с цел извличане на неправомерна печалба.

Екипът на "Окултен Център Селена"

Котките - обичани и мразени
Написано от Румяна Алексиева   
Понеделник, 23 Април 2007 00:00
Независимо от всички легенди и научни доказателства за произхода на котката, човечеството е пренесло през вековете любовта и омразата си към това невероятно животно. В Древния Египет котката се е ценяла преди всичко заради умението си да изтребва гризачите, е едва след това за нейната грациозност, ярко изразена сексуалност, майчински качества, тайнственост и независим характер. Благодарение на египтяните котката олицетворявала богинята на плодородието и майчинството Бастет. Котката, като символ на едно божество, била защитавана от хората, обгръщана с грижи и оплаквана след смъртта й. Мумии на котки заедно с техните купички за пиене на мляко в задгробния живот са намерени при археологически разкопки в Египет.
Но връзката на котките с египетската религия и тяхната невероятна сексуална активност навели средновековните инквизитори на мисълта да обявят тези животни за символи на злото и магьосничеството. Котките били поставени извън закона, подлагани на жестоки мъчения и изгаряни на клади. В резултата на това рязко се увеличила популацията от плъхове, които допринесли за разпространението на чумни епидемии, наричани по онова време "черната смърт".
Във всички времена, и когато котките били обичани, и когато ги ненавиждали, човек е можел скъпо да заплати, заставайки срещу общоприетото отношение към тях. В Древният Египет хората, които убивали котки дори по непредпазливост или се занимавали с контрабандата им, били осъждани на смърт, а през средните векове всички, които обичали котките, били считани за магьосници и също били екзекутирани.
Едни и същи черти в характера на котките предизвикват любов у едни хора и омраза у други. Силните прояви на чувства по отношение на котките нищо не говори за същността на тези животни, но говори много за човека, обладан от тези чувства.
В своята книга "Всички мои пациенти под леглото. Спомени на котешкия доктор" Луи Кемюти казва, че хората, които ненавиждат или се страхуват от котките, не са уверени в себе си и се чувстват ощетени, защото са принудени да отстъпват пред други, по-успели и щастливи в живота. Човек, който е принуден постоянно да се защитава или ревнува, пренася върху котките своя страх и злоба, тъй като това са същества, които живеят независим живот, по-голямата част от който прекарват без да мислят за другите.
В едно изследване за домашните любимци било открито, че 4 процента от анкетираните не обичат кучета и около 27 процента не обичат котки. Една от причините за този резултат е, че кучетата са животни, които позволяват на своя стопанин да бъде лидер в семейството. Често взаимоотношенията между човека и кучето се основават главно на строгата дисциплина и послушание. Котките, напротив, не реагират на строгото, сурово отношение и върху тях е почти невъзможно да се оказва влияние чрез използването на сила. Хората, които обичат да властват и командват, ще бъдат по-скоро раздразнени от общуването си с някоя котка. Тя ще се изплаши от грубото отношение към нея, но съвсем няма да се примири със силовите методи на възпитание.
Причините за любовта или омразата към котките са толкова много, колкото са и хората, но много по-лесно е да се разбере, защо хората обичат котките, отколкото защо се страхуват или ги ненавиждат. Котките лесно се адаптират и могат да живеят както в маломерна квартира, така и в голяма вила. Почти без всякакви проблеми те могат да живеят заедно в голяма котешка компания или да се наслаждават на живота на единствен домашен любимец. Чистоплътни са и не принуждават стопаните си да ги извеждат навън, всеки път когато имат нужда.
Едни хора обичат спокойните котки, които може с часове да лежат в скута им, други отдават предпочитание на по-активните и игриви, трети са любители на по-самостоятелните породи, които не се мотаят в краката на стопаните си. Вие винаги можете да си изберете такава котка, която най-добре съответства на вашия характер.
Котките са чувствителни към вашето настроение и са готови винаги да ви дарят с любов и внимание. На тях им е безразлично кой сте вие и как изглеждате, пълен или слаб сте, богат или беден, здрав или болен. Нещо повече, сред всички домашни животни, котките са най-нежните и чувствителни създания. Не е чудно, че много хора предпочитат да останат у дома си с котката, отколкото да рискуват общувайки със себеподобните си.
Няма друг домашен любимец, към който хората толкова трудно могат да останат безпристрастни.


Добавете тази страница към любимата Ви социална мрежа, към любими, отметки....
 
Сходни статии
За сайта
© 2021 selenabg.com. Този сайт е притежание на Окултен Център Селена. Всички права запазени .